Poslední dva víkendy jsem jen kydala vrstvy hnoje a pak stlala měkkou slámu. Příprava zimoviště je neobyčejně těžká ale nutná práce. Tuhá zima je na spadnutí a to je čas, kdy zazimováváme naše zvířata. Doba jejich volného skotačení po pastvině a dvoře je u konce a až do jara budou v teplém, slámou vystlaném chlívku. Otázka je, co je pro nás jako pro chovatele lepší. V současných vyprahlých létech je pro mě osobně skoro lepší, když jsou na zimovišti. Za jiných okolností by bylo snažší nechat je na pastvě, ale v létě je sucho, že tráva neroste a tak musím objíždět celý statek a vozit jim seno, slámu, zrno a vodu. Na zimovišti je vše při ruce, ale zas je zima, často zamrzá zdroj vody, a když příjdu z práce jdu krmit, tak už je tma a musím chodit i s čelovkou. Největší problém zimoviště je ale kydání. Pokud zvířatům častpo nekydáte, brzo není v chlévě k hnutí. Zvířata buď pochytáme do přepravek (králíky, kachny, slepice), nebo je naženeme jako stádečko do chléva. Chlév se musí pěkně...
Blog o životě na českém venkově, zemědělství a tradicích