Přeskočit na hlavní obsah

Háčkovaný boj proti plastu

Mnoho lidí říká, že brojení proti všemu plastovému je jen taková móda. Ale to je přesně ono! To chceme! Musí to být in módní hit po celém světě! Jen tak je naděje na zlepšení. Ekologie a ruční práce se naštěstí vůbec nevylučují a já pro vás mám návod na háčkované houbičky na nádobí. Jen si spočítejte, kolik jich vyhodíte ročně do koše. Tyhle jsou pratelné a pokud je uháčkujete z přírodní příze, můžete je, když definitivně doslouží, vyhodit do koše s čistým svědomím.




Ohlasy na Facebooku
Schválně jsem si udělala průzkum na facebooku, kde jsem tyto své žíňky na mytí nádobí představila. 71 lidí bylo nadšených. Asi pět lidí mě dokonce oslovilo s prosbou o návod. Asi 4 lidé se ukázali jako klasičtí trolové. Vynadali mi do ekofašistů, a že už to lidi přehání. Že prý mám jít do jeskyně, abych byla správně eko... No z toho soudím, že to lidem není jedno. Že to má cenu. Že v tom budu pokračovat a je to dobrý nápad! 

Jak na to?
Potřebovat budete jen přízi, ideálně bavlněnou nebo vlněnou. Pokud chcete houbičku hrubší, aby zvládla i silnější a usazeno nečistotu, připravte si ještě přírodní hrubší provázek, juta je zcela kompostovatelná. Háčkovala jsem tedy z dvojité příze- jedna nit bavlna, druhá provázek. Háček jsem tedy použila číslo 8. Pak už jen háčkujte řetízek a krátké sloupky až do požadované velikosti. Nemusím asi zdůrazňovat, že si barvu můžete přizpůsobit interiéru. Já ale třeba použila přízi, která se mi nelíbí a neužila bych ji na nic jiného. Nebudete mi tedy líto používat ji jako houbičku.

Údržba
Houbička je pratelná. Já doporučuji po každém mytí houbičku pořádně propláchnout ve vodě. Jednou denně ji pak promyjte v octové vodě, abyste zabili případné zárodky bakterií. Ob den až dva pak houbičku hoďte ke špinavému prádlu. Žíněk si tedy pochopitelně vyrobte více. Perte s utěrkami na 90 stupňů. Tím v houbičce nepřežije žádný patogen. Pokud si ale nejste stále jisti, přejeďte žíňku při žehlení horkou žehličkou. Až se žíňka praním a opotřebením začne trhat, s klidným svědomím ji vyhoďte do koše nebo na kompost, pokud jste háčkovali z přírodních materiálů. 


Jako takový malý bonus, aby toho nebylo málo, přidávám ještě návod na podložku pod horké hrnce nebo pánve. Doma máme jen dvě dřevěná prkýnka. Když tedy potřebujeme odložit horký hrnec ze sporáku a prkýnak jsou zrovna v provozu, používáme pod hrnec tuto háčkovanou podložku. Je vyrobená z několika háčkovaných béžových květů.



Co děláte vy pro svět bez odpadu?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...