Je to tady! Morena nevyhrála a příroda se začíná probouzet po několikaměsíčním zimním spánku. Venku je ještě zima, stromy ještě holé, ale zkuste kouknout na zem a pod jinovatkou najdete první zelené rostlinky, jak hltají plnými doušky to první jarní sluníčko. První jarní bylinky naši předci vítali. Byly pro ně nadějí, že zas všechno rozkvete a bude bohatá úroda. Že se zas oteplí a dobytek se vyžene na pastvu.
Lidový detox
Bylinky lidé používali v kuchyni. Po měsících vaření z uskladněných zásob, se už těšili, že uvaří z něčeho čerstvého. Taky už možná tušili, jak blahodárné účinky má tato první zeleň na náš organismus. Dnes se často mluví o jarní očistě, detoxu a podobných "dietách", kdy si lidé naordinují podle různých pochybných článků na internetu, různé diety. Pijí jen šťávy, nejí maso, jí jen ovoce a podobně. Naši předci drželi čtyřicetidenní půst před Velikonoci. Tento půst měl několik důvodů. Jakožto správní křesťané se připravovali na Velikonoce, zásob ubývalo a chtě nechtě se museli lidé občas omezit v jídle. Vajec, mléka i masa bylo málo. Navíc po zimě lidé intuitivně tušili, že by se měli očistit od té Vánoční a Masopustní nadílky tučného jídla. Populární tedy byly tradiční postní pokrmy jako pučálka, kočíčí svatba, obilné kaše nebo různé polévky. Při přípravě těchto polévek pak často sahaly naše babičky po právě vyrašených bylinkách.
Bylinka, kterou si může vypěstovat každý a to hned, je řeřicha. Můžete ji zasít jen tak na vlhkou vatu a za tři dny můžete sklízet. Krásní jsou i řeřichoví ježci. Bylinka je plná antioxidantů a můžete ji pěstovat za oknem celý rok.
Bylinka, kterou si může vypěstovat každý a to hned, je řeřicha. Můžete ji zasít jen tak na vlhkou vatu a za tři dny můžete sklízet. Krásní jsou i řeřichoví ježci. Bylinka je plná antioxidantů a můžete ji pěstovat za oknem celý rok.
Kde a co trhat?
Bylinky vždy trhejte ve volné přírodě. Nikdy nesbírejte ve městě, u silnice nebo blízko pole zemědělce, kterého neznáte. Vyhnete se tak tomu, že by bylinky byly kontaminované postřiky nebo výfuky z aut. Ideální pro sběr jsou louky, lesy, zkrátka volná příroda za vsí.
Popenec je taková malá hluchavka s fialovými kvítky. Roste téměř všude. Sbírá se od března do května. Dříve byl považován za lék proti moru a dodnes se používá jako přírodní syřidlo. Obsahuje vitamíny A a C a mnoho tříslovin. Přidává se do mletého masa, k ochucení zeleniny, salátů, tvarohů, do polévek a omelet. Účině hojí, působí na trávení a sliznice.
Smetánka lékařská neboli pampeliška. Jenom v ČR se jí vyskytuje 250 druhů. Prospěšná je celá rostlina. Kořen, list, stonek i květ. Rostlinka je účinná při problémech s močovým měchýřem a žlučníkem. Stonek se doporučuje konzumat jeden denně pro podporu látkové výměny. Květ se sbírá na pampeliškový med. List je hořký a báječný do salátů.
Sedmikráska, nebo taky chudobka či husí kvítko. Je to takový drobný hezký všelék. Příznivě totiž ovlivňuje prakticky vše. Od průdušek přes trávení po metabolismus.
Kopřiva dvoudomá je skvělá na čištění krve. Můžete z ní udělat španát, polévku, dát ji do nádivky nebo z ní uvařit čaj. Čaj pijte denně maximálně 14 dní po sobě. Ale pozor, už mladá kopřiva žahá. Tepelnou úpravou ale žahavost ztrácí. Kopřivu si můžete i nasušit na celý rok.
Sbíráte také jarní bylinky?
Komentáře
Okomentovat