Přeskočit na hlavní obsah

Jaro je tu!

Je to tady! Morena nevyhrála a příroda se začíná probouzet po několikaměsíčním zimním spánku. Venku je ještě zima, stromy ještě holé, ale zkuste kouknout na zem a pod jinovatkou najdete první zelené rostlinky, jak hltají plnými doušky to první jarní sluníčko. První jarní bylinky naši předci vítali. Byly pro ně nadějí, že zas všechno rozkvete a bude bohatá úroda. Že se zas oteplí a dobytek se vyžene na pastvu.

Lidový detox

Bylinky lidé používali v kuchyni. Po měsících vaření z uskladněných zásob, se už těšili, že uvaří z něčeho čerstvého. Taky už možná tušili, jak blahodárné účinky má tato první zeleň na náš organismus. Dnes se často mluví o jarní očistě, detoxu a podobných "dietách", kdy si lidé naordinují podle různých pochybných článků na internetu, různé diety. Pijí jen šťávy, nejí maso, jí jen ovoce a podobně. Naši předci drželi čtyřicetidenní půst před Velikonoci. Tento půst měl několik důvodů. Jakožto správní křesťané se připravovali na Velikonoce, zásob ubývalo a chtě nechtě se museli lidé občas omezit v jídle. Vajec, mléka i masa bylo málo. Navíc po zimě lidé intuitivně tušili, že by se měli očistit od té Vánoční a Masopustní nadílky tučného jídla. Populární tedy byly tradiční postní pokrmy jako pučálka, kočíčí svatba, obilné kaše nebo různé polévky. Při přípravě těchto polévek pak často sahaly naše babičky po právě vyrašených bylinkách.
Bylinka, kterou si může vypěstovat každý a to hned, je řeřicha.  Můžete ji zasít jen tak na vlhkou vatu a za tři dny můžete sklízet. Krásní jsou i řeřichoví ježci. Bylinka je plná antioxidantů a můžete ji pěstovat za oknem celý rok.


Kde a co trhat?

Bylinky vždy trhejte ve volné přírodě. Nikdy nesbírejte ve městě, u silnice nebo blízko pole zemědělce, kterého neznáte. Vyhnete se tak tomu, že by bylinky byly kontaminované postřiky nebo výfuky z aut. Ideální pro sběr jsou louky, lesy, zkrátka volná příroda za vsí. 

Popenec je taková malá hluchavka s fialovými kvítky. Roste téměř všude. Sbírá se od března do května. Dříve byl považován za lék proti moru a dodnes se používá jako přírodní syřidlo. Obsahuje vitamíny A a C a mnoho tříslovin. Přidává se do mletého masa, k ochucení zeleniny, salátů, tvarohů, do polévek a omelet. Účině hojí, působí na trávení a sliznice.

Smetánka lékařská neboli pampeliška. Jenom v ČR se jí vyskytuje 250 druhů. Prospěšná je celá rostlina. Kořen, list, stonek i květ. Rostlinka je účinná při problémech s močovým měchýřem a žlučníkem. Stonek se doporučuje konzumat jeden denně pro podporu látkové výměny. Květ se sbírá na pampeliškový med. List je hořký a báječný do salátů.

Sedmikráska, nebo taky chudobka či husí kvítko. Je to takový drobný hezký všelék. Příznivě totiž ovlivňuje prakticky vše. Od průdušek přes trávení po metabolismus. 



Kopřiva dvoudomá je skvělá na čištění krve. Můžete z ní udělat španát, polévku, dát ji do nádivky nebo z ní uvařit čaj. Čaj pijte denně maximálně 14 dní po sobě. Ale pozor, už mladá kopřiva žahá. Tepelnou úpravou ale žahavost ztrácí. Kopřivu si můžete i nasušit na celý rok.



Sbíráte také jarní bylinky?


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...