Děti sice ještě nemám, ale už se moc těším, až jim budu vařit tyhle lahůdky, které jsou doslova stvořené pro dětská bříška. Jsou zdravé, sladké a děti je milují. Některá budete znát, jiná znali z dětství spíš naši prarodiče. Zapomeňte ale na hrůzu ze školních jídelen. Při správně volených kvalitních surovinách ochutnáte něco, co vám připomene babiččinu zástěru a vykouzlí vám šťastný úsměv na rtech.
Mléko je základ
Základem všech těchto jídel bude mléko. To volte pro děti plnotučné. My jako dospěláci bychom měli pít spíše mléko polotučné, ale děti při správné a vyvážené stravě mají konzumovat plnotučné mléko, aby si zvykly na mléčný tuk. Vyvarujte se UHT krabicovému mléku a dopřejte dětem čerstvé mléko. Ideálně od farmáře v bio kvalitě. A úplně nejlepší je to nadojené od vaší stračeny.
Pápěnka
Pápěnka
je recept z knihy známé kuchařky Marie Úlehlové - Tilshové Česká strava
lidová. O pápěnce se tam píše jako o typickém dětském jídlu. A musím
říct, že právem. Pápěnka má krásnou jemnou chuť, doslazená je jen
perníkem a je velmi sytá a dobrá. Na dvě dětské porce vezměte lžíci
másla a somahněte na ní 4 lžíce pšeničné krupice, tu pak zalijte hrnkem
mléka (asi 250 ml). Vařte do zhoustnutí. Musíte hodně míchat, aby se vám
vznikající kaše nepřipálila. Kaše musí být opravdu velmi hustá, aby z
ní šly tvarovat nočky. Z kaše tedy pomocí lžíce namočené ve studené vodě
vytvarujte nočky, asi 3-4 na porci. Nočky posypte strouhaným perníkem a
polijte máslem. Můžete přidat i trošku medu.
Krupicová kaše
Myška Krupička, to už je legenda. Někdo ji miluje, někdo ji má spojenou s tou břečkou ze školní jídelny, která se koupala v másle a granku. Já vám ukážu krupičku, kterou si dělám já. Uvidíte, že jde o veskrze zdravé a chutné jídlo. Potřebovat budete plnotučné mléko, pšeničnou krupici, skořici, máslo a med. Dopuručuji i pořízení tzv. pískacího hrnce na mléko.
Pro dvě porce přiveďte téměř k varu 500 ml mléka (pískáč začne pískat, voda v něm vře). V mléce pak rozmíchejte 4 lžíce krupice. Popřípadě postupujte podle návodu na pytlíku. Kaše zhoustne do požadované hustoty. Kaši nalijte do hlubokého talíře nebo misky a ještě na velmi teplou položte plátek másla. Kaši zasypte skořicí a doslaďte medem. Klidně ale můžet použít známnější dvojku kakao a moučkový cukr. Místo granka ale zkuste použít opravdové holandské kakao nebo karob.
Rýžový nákyp
Mám ho moc moc ráda. Vždy vařím rýže trochu víc, protože ty zbytky skvěle zpracuju. Do kaše a nebo na nákyp. Nákyp s ovocem má krásně ovocitou a svěží chuť. Na nákyp používám kompot, ale nikdo vám nebrání sáhnout po čerstvém ovoci (v létě a na podzim). Ve spíži máme ještě třešňový, švestkový a hruškový kompot. Švetska to v tomto případě vyhrála a padla na oltář tomuto jídlu.
Uvařte rýži v mléce a nebo vemte zbytky rýže, kterou jste vařili jako přílohu a jen ji provařte v mléce do zhoustnutí. Do vzniklé kaše přidejte skořici a sladidlo (cukr, med, sirup). Vmíchejte máslo (není nutné) a žloutky, následně tuhý vylšehaný sníh z bílků. Do kaše ještě zamíchejte pokrájený hruškový a švestkový kompot. Nebo ovoce a rýži vyvrstvěte, jak kdo má rád. Následně pečte v předehřáté troubě asi 30 minut do zezlátnutí povrchu.Já pekla v malé zapékací keramické misce a pak jsem nákyp vyklopila. V mém podání nejde o nic estetického, ale to na chuti nic nemění :)
Vařila vám maminka nebo babička tato jídla? Vaříte je i vy svým dětem? Máte radši nákyp nebo kaši? Slyšeli jste už o pápěnce?
Komentáře
Okomentovat