Přeskočit na hlavní obsah

Návrat do dětství (na talíři)

Děti sice ještě nemám, ale už se moc těším, až jim budu vařit tyhle lahůdky, které jsou doslova stvořené pro dětská bříška. Jsou zdravé, sladké a děti je milují. Některá budete znát, jiná znali z dětství spíš naši prarodiče. Zapomeňte ale na hrůzu ze školních jídelen. Při správně volených kvalitních surovinách ochutnáte něco, co vám připomene babiččinu zástěru a vykouzlí vám šťastný úsměv na rtech.

Mléko je základ
Základem všech těchto jídel bude mléko. To volte pro děti plnotučné. My jako dospěláci bychom měli pít spíše mléko polotučné, ale děti při správné a vyvážené stravě mají konzumovat plnotučné mléko, aby si zvykly na mléčný tuk. Vyvarujte se UHT krabicovému mléku a dopřejte dětem čerstvé mléko. Ideálně od farmáře v bio kvalitě. A úplně nejlepší je to nadojené od vaší stračeny.
Pápěnka

Pápěnka je recept z knihy známé kuchařky Marie Úlehlové - Tilshové Česká strava lidová. O pápěnce se tam píše jako o typickém dětském jídlu. A musím říct, že právem. Pápěnka má krásnou jemnou chuť, doslazená je jen perníkem a je velmi sytá a dobrá. Na dvě dětské porce vezměte lžíci másla a somahněte na ní 4 lžíce pšeničné krupice, tu pak zalijte hrnkem mléka (asi 250 ml). Vařte do zhoustnutí. Musíte hodně míchat, aby se vám vznikající kaše nepřipálila. Kaše musí být opravdu velmi hustá, aby z ní šly tvarovat nočky. Z kaše tedy pomocí lžíce namočené ve studené vodě vytvarujte nočky, asi 3-4 na porci. Nočky posypte strouhaným perníkem a polijte máslem. Můžete přidat i trošku medu.




Krupicová kaše

Myška Krupička, to už je legenda. Někdo ji miluje, někdo ji má spojenou s tou břečkou ze školní jídelny, která se koupala v másle a granku. Já vám ukážu krupičku, kterou si dělám já. Uvidíte, že jde o veskrze zdravé a chutné jídlo. Potřebovat budete plnotučné mléko, pšeničnou krupici, skořici, máslo a med. Dopuručuji i pořízení tzv. pískacího hrnce na mléko.

Pro dvě porce přiveďte téměř k varu 500 ml mléka (pískáč začne pískat, voda v něm vře). V mléce pak rozmíchejte 4 lžíce krupice. Popřípadě postupujte podle návodu na pytlíku. Kaše zhoustne do požadované hustoty. Kaši nalijte do hlubokého talíře nebo misky a ještě na velmi teplou položte plátek másla. Kaši zasypte skořicí a doslaďte medem. Klidně ale můžet použít známnější dvojku kakao a moučkový cukr. Místo granka ale zkuste použít opravdové holandské kakao nebo karob. 




Rýžový nákyp

Mám ho moc moc ráda. Vždy vařím rýže trochu víc, protože ty zbytky skvěle zpracuju. Do kaše a nebo na nákyp. Nákyp s ovocem má krásně ovocitou a svěží chuť. Na nákyp používám kompot, ale nikdo vám nebrání sáhnout po čerstvém ovoci (v létě a na podzim). Ve spíži máme ještě třešňový, švestkový a hruškový kompot. Švetska  to v tomto případě vyhrála a padla na oltář tomuto jídlu. 
Uvařte rýži v mléce a nebo vemte zbytky rýže, kterou jste vařili jako přílohu a jen ji provařte v mléce do zhoustnutí. Do vzniklé kaše přidejte skořici a sladidlo (cukr, med, sirup). Vmíchejte máslo (není nutné) a žloutky, následně tuhý vylšehaný sníh z bílků. Do kaše ještě zamíchejte pokrájený hruškový a švestkový kompot. Nebo ovoce a rýži vyvrstvěte, jak kdo má rád. Následně pečte v předehřáté troubě asi 30 minut do zezlátnutí povrchu.Já pekla v malé zapékací keramické misce a pak jsem nákyp vyklopila. V mém podání nejde o nic estetického, ale to na chuti nic nemění :)


Vařila vám maminka nebo babička tato jídla? Vaříte je i vy svým dětem? Máte radši nákyp nebo kaši? Slyšeli jste už o pápěnce?










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...