Přeskočit na hlavní obsah

Ekologická domácnost (a ekonomická)

Tak a je to tady! Mám vlastní domácnost. A protože chci, aby naše příroda i venkov mohly volněji dýchat a mám dobrý pocit, když můžu pro planetu udělat něco dobrého, rozhodla jsem se, že ta moje domácnost bude ekologičtější. Možná nedělám vše, co bych mohla, ale snažím se, abych mohla žít s čistým svědomím, že jsem něco udělala. Zde je pár nápadů jak to dělat podle mě lépe.

1. Nejlepší je ten odpad, co vůbec nevzniká

Je to pravda, ale dost těžko se to uvádí do praxe, zvlášť pokud nebydlíte v Praze, ale na malém městě jako já. V Praze už fungují obchody bezobalové, kde nakoupíte přímo do svých donesených skleněných nádob a pytlíků. Tady si o tom můžeme nechat jen zdát. Takže se aspoň snažím co můžu. Ovoce a zeleninu mám svojí ze zahrádky nebo od sousedů. Pokud už si zeleninu kupuji, vždy dám přednost té, kterou si můžu nabrat sama a ne už baleným kouskům. Na ovoce jsem si ušila stylový pytlíček s dekorem jablek. Mléko si čepuji z mlékomatu do skla a doma si z něj vyrábím jogurt. Pečivo si v obchodu balím do ručně šitých látkových šáčků. Rýži kupuji sypanou, ne sáčkovou. A tak dále a tak dále.



když neseženete vzorovanou látku, můžete si ji i sami pokreslit :)

broskve hned ze stromu do papírové tašky, vajíčka od slepic do krabičky

sáček na pečivo jsem ozdobila jednoduchým vyšitým kláskem



2. Třiďte

Když už odpad vzniká, jakože vzniká, tak třídím. Mám doma takovéto pomocníky, tašky, do kterých roztřídím vše. Navíc ještě třídím zbytky jídla. Zbytky poživatelné schovávám slepičkám, stejně tak skořápky. Zbytky typu slupky od banánu, čajové sáčky a podobně skladuji na kompost. Ze zeleninových slupek se dá připravit i skvělý zeleninový vývar.
Tohle mi pomáhá třídit

slepice si na kompostu vytřídí, co jim chutná, zbytek se zkompostuje aneb Žlutička, Kropenka, Podkolenka a Bělička v akci

3. Kosmetika a drogerie

Kosmetiku kupuji ideálně lokální a přírodní. Zase koukám na obal, pokud možno skleněný. Nejvíce mojí kosmetiky je značky Alverde, která je bio, vegan netestovaná na zvířatech a vyrábí se v Německu. Některé věci si ale vyrábím i doma například pěnu na holení, protože mi vadily podtlakové nádoby. Sama si tvořím směsi do koupele z bylinek nebo kokosový olej místo krému. V žádném případě už nepoužíváme vatové tyčinky do uší. Dají se nahradit jen zkroucenou vatou. Stejně tak jsem přestala kupovat vatové tampónky na odličování, oči si odličuji ve vodě při mytí a utírám do malého ručníčku, který pak vyperu. Přestala jsem i kupovat tampóny a vložky, které končí ve spalovnách, a nahradila je kalíškem, který vydrží dlouhou dobu, neproteče a s ním ani nevíte, že menstruaci máte. Pokud by vám vadil kalíšek, můžete zkusit i látkové vložky, které se dají prát. Kalíšku se ale nebojte. Dá se vyvařit takže je hygienický, je tvárný takže se dá dobře aplikovat a i vyjmutí není nijak složité. Jen to chce zatlačit :D Díky kalíšku ani nevím, že měsíčky mám, protože se mění každých 12 hodin. Některé další nápady na domácíé kosmetiku najdete na mém blogu pod štítkem bylinky. 

takhle jsem si vyrobila z kokosového oleje a měsíčku krém
Místo osvěžovačů vzduchu v tlakových flaškách používáme vonný jíl, který stačí postříkat éterickým olejem, já mám jasmínový
4. Strava

Strava by měla být vždy co nejvíce lokální. Proč by vaše strava měla ovlivňovat ekologii? Protože když si chcete dát v lednu rajče, počítejte, že k nám jelo docela zdaleka a cestou spálilo dost paliva. Vždy kupujte produkty české, když ne české tak od sousedů (Sl, Ně, Rak) a nebo alespoň z Evropy. Jiné státy bych už vážně nebrala. Celý rok můžete jíst lokálně a sezónně, což je pro naše tělo nejpřirozenější. Sezóní potraviny jsou plné chuti a obsahují méně chemie, protože rostou ve své přirozenosti. Na jaře používám čerstvé bylinky, vajíčka a obiloviny (kroupy, omlety, polévky z kopřiv, pomazánky z tvarohu a šťovíku, salát z pampelišek), později zapojuji první ředkvičky, pažitku, kedlubny. Léto to je doba, kdy ani nekupuji žádné ovoce a zelenuni a užívám si dostatek všeho. Stejně tak bohatý je podzim. V zimě vařím více z masa, používám sádlo, ořechy a semínka, sušené ovoce a kompoty. Z čerstvé zeleniny zelí, řepu, mrkev, jablka a hrušky. Okolo Vánoc si dopřeju i ananas nebo kaki. A banány kupuju jen bio, má to své opodstatnění.


Jaro
Léto
Podzim
Zima
omeleta s kopřivami
cuketová polévka
švestkový crumble
škvarková pomazánka
polévka z medvědího česneku
pstruh na másle
jablka s mákem
segedínský guláš
zapečené kedlubny
meruňkové knedlíky
dýňová polévka
boršč
jehněčí na rozmarýnu
lečo
dušená kapusta
jablečný štrůdl
pučálka
saláty všeho druhu
kapr na kořenové zelenině
hovězí vývar
jahody s tvarohem
kuře s nádivkou
kančí se šípkovou
hrstková polévka


tenhle obrázek jsem stáhla z netu, dělám to nerada, ale je tak pěkný!

5. Oblečení

I oblečením zatěžujeme planetu, asi to nebude mít přímý vliv právě na Čechy. K čemu je nám šílený proces nadprodukce prádla, které stejně zahodíme. Obchody pálí neprodané zboží a vše je ze směsových materiálů, které se nedají recyklovat. Já nakupuji 80% svého oblečení v second hand a věřte mi, že se tam dají koupit nádherné věci, jako nové, které nikdo jiný mít zaručeně nebude. Jediné co nikdy v second hand nekupuji je spodní prádlo. Nepřipadá mi, že bych se oblékala nějak špatně, ne? :)



6. Léky

Pokud už bychom chtěli být extrémní a šetřit přírodu i peníze i v tomto směru (vždyť léky jsou balené v plastu a drahé), zkusme bylinkaření. Byliny si natrháte na každé mezi a každá je na něco dobrá. Místo brufenu při menstruačních bolestech zkuste čaj z majoránky. Kynedril na cesty nahraďte meduňkovým čajem, který má stejné účinky. Staňte se prostě babkou kořenářkou.Některé bylinkářské nápady najdete i na mém blogu pod štítkem bylinky. 



Určitě by to šlo dělat ještě lépe, ale vždy je co zlepšovat, ne? Děláte ještě něco pro tu naší planetu nebo vás zaujal nějaký můj tip a zkusíte ho doma aplikovat? :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...