Přeskočit na hlavní obsah

Svatováclavský víkend

Svatého Václava zná asi každý. Málokdo ale ví, že právě svátek toho patrona české země zapříčinil, že jsme měli prodloužený víkend :) Václav je historicky doloženou postavou. Náš panovník z 9. století se narodil Drahomíře a knížeti Vratislavovi, ale největší vliv na jeho výchovu měla jeho křesťanská babička svatá Ludmila. Václav prohrál válku s Jindřichem Ptáčníkem, takže musel odvádět mírovou daň. To se ale nelíbilo obzlášť stále ještě pohanské šlechtě v čele s jeho bratrem Boleslavem. Jak asi všichni víte, Boleslav Václava zabil ve Staré Boleslavi u kostelních dveří. Václav  byl za svou laskavost a mnohé zázračné skutky svatořečen a stal se patronem naší země. Jen tak mimochdem, je patron ještě vinařů a sládků. 
V tento den se konaly různé veselice a zábavy stejně jako poutě a posvícení. Zároveň v některých krajích končil služební rok a čeleď odcházela k novému hospodáři (jinde tomu tak bylo až na sv. Martina). 
Tak a teď už k mé oslavě tohoto svátku :)


Prodloužené víkendy jsou fajn. Přítel obvykle ve svátek volno nemá, ale tento zrovna volno měl. Vstávali jsme bez budíku, ale my jsme spíše skřivani než sovy takže v osm už jsem byli oba z postele. Uvařila jsem nám kaši z našeho čihovického mléka. Přidala jsem do něj ovesné vločky a vločky z quinoi. Pak jsem si kaši ozdobila hruškou ze sadu a přidala jsem čerství rakytník, který jsem uloupila u souseda a pár lískáčů, které jsem našla po cestě z práce. Pak jsme se vydali do lesa. Okolo Týna nad Vltavou jsou krásné smíšené lesy plné hub. Díky množství bříz jsme našli samé křemenáče, krásné jako z pohádky. Šli jsem pěšky na vrch Kohout podél Palečkova potoka. Dohromady asi 8,5 kilometru za 3 hodinky s mnoha pauzami na sběr hub :)



Kromě hub jsem si z lesa přinesla i jitrocel na jitrocelový sirup, listy jahodníku a ostružníku na čaj a bukvice a kaštany na dekorace.



Jitrocelový sirup jsem si založila tak, že jsem potrhané jitrocelové listy prokládala cukrem.



Čaj jsem si zase připravila jen z listů jahodníku a ostružníku, přidala jsem květ hřebíčku a sušené hrušky. Nakonec med a citrón. Není důvod utrácet za drahé ovocnobylinné čaje, když je příroda téměř celý rok tak bohatá.


Z křemenáčů jsem zase uvařila braboračku silnou jak noha od stolu :D

Dala jsem si vařit vývar. Hovězí žebro z našeho statku jsem dala vařit s bobkovým listem a slupkami ze zeleniny (mrkev, celer) a cibulí.Na pánvi jsem si nechala na sádle zezlátnout cibulku, přidala jsem k ní pokrájené křemenáče a zaprášila hladkou moukou. Do hotového vývaru jsem pak přidala směs hub, pokrájený celer, mrkev a brambory. Okořenila jsem vše majoránkou, pepřem a solí. Ještě nezapomeňte na stroužek česneku, který přidávám do polévky vyvařit. Když jsou brambory měkké, polévka je hotová.











V sobotu po svatém Václavu jsem musela odpoledne do práce. Ráno jsem nám udělala ječné lívance s marmeládou aniž bych tušila, že u babičky dostaneme zase lívance ale z pšenice. Pak babička s tetou udělaly ještě braboračku z čerstvých hub a zadělávanou kapustu, takže jsem se přejedla, jak je mým dobrým zvykem.

domácí chléb z pece, domácí máslo a sýr také homemade :)


Část mé práce je provádění v zemědělském muzeu, kde jsme prováděli katolický spolek ze Sušice a připravily jsme jim i pečení chleba a stloukání másla. Po práci jsme krmili zvířata a pak si udělali s přítelem ohýnek. Pekli jsme lecos ale hlavně jablka a brambory, a přiznám se, že ani jedno mě neoslovilo. Maso je maso, v tomto případě :)

seno a mačkaný oves pro lichokopytníky a směs ječmene a granulí pro hlodavce :)


kůzle kamerunky, jsou k sežrání všechny tři 


kapusta v západu slunce :D



Zítra jedu za rodiči. Čeká mě procházka s tátou, který se zabívá ornitologií jižních Čech (sleduje počty ptáků a pozná je i po hlase). Pak svíčková, na kterou se už moc těším a návštěva prababičky. Ano, mám ještě prababičku, které je 90 let a žije už v domově pro nemohoucí důchodce. Někdy vám o ní určitě napíšu podrobněji. Výborně pekla a nádherně háčkovala :)Možná zajdeme i na pouť do Strakonic, což by se i perfektně hodilo, protože to je pouť zasvěcená právě svatému Václavu.


Na závěr přidám ještě pár pranostik, které se vážou k nadcházejícímu období  :)

Na svatého Václava babí léto nastává

Na svatého Jeronýma, stěhoje se k nám už zima (30.9.)

O svaté Tereze mráz po střechách leze (15.10)

Svatá Voršila zimu posílá (21.10) 

A jaký byl Váš prodloužený víkend?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...