Přeskočit na hlavní obsah

Zima bude dlouhá, tak zavařujeme


Mnoho vědců se shoduje i na tom, že je naše západní civilizace na severní polokouli tak moderní a pokročilá právě kvůli zimě. Lidé museli totiž za krátké období léta nastřádat během žní dostatek surovin na celý rok. Toto křečkování je nutilo vymýšlet různá vylepšování. Aby byla půda úrodnější, aby bylo rychleji sklizeno, aby se nezaselo zbytečně moc nebo málo... a v neposlední řadě, aby bylo dobře uskladněno a vše vydrželo skutečně až do další sklizně. Proto lidé dříve křečkovali na zimu co se dalo. A my jdeme v jejich stopách, protože by bylo škoda ty naše hrušky bez postřiku neuchovat a muset si kupovat ošetřené hrušky z jižní Afriky. Nebo co všechna ta naše zelenina, kterou jsme celé léto zalévali a pleli a nestihli ji spotřebovat?


Tento článek bude sladký, protože pro vás mám několik receptů na uchování ovoce. První recept bude na tu nejsladčí a nejlepší domácí marmeládu z broskví. 
 Potřebujete jen domácí broskve (a že se jich letos urodilo), přírodní cukr, citrusový pektin a sušené brusinky.
 Broskve oloupejte a pokrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a podlijte trochou vody. Vařte až budou broskve rozvařené do požadované konzistence. Přidejte cukr (my dali na 1,5 kila broskví 300g cukru, takže zdaleka NE 1:1), dále přidejte pektin podle návodu na obale a podle chuti brusinky. Marmeládu vložte do sklenic a zavařujte asi 20 minut při teplotě 70 stupňů.




Hruškový kompot

Letos máme stromy olité hruškami jako nikdy. Asi za to může suché jaro, které nedalo možnost šíření plísně, která nám každý rok hrušně napadá. Hrušky tedy všechny sděláme, jednak na zimu a pak i pro případ, že příští rok nebudou žádné.




Kompoty obecně jsou snadné na výrobu. Hruškový kompot připravuji tak, že hrušky oloupu a vykrájím z nich jadřince. Pokrájím je na čtvrtiny a vložím do sklenic. Na jednu 250 ml sklenici přidám lžíci cukru a 4 hřebíčky. Vše zaliju vodou a pevně zavíčkuji. Zavařuji 20 minut na 70 stupňů.

Domácí protlak

Rajčat se nám taky urodilo takové množství, že by to ani naše 11 člená rodina nesnědla. Takže jsme je jen rozvařili s trochou jablek (ty zahustí), solí a cukrem a zavařili.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...