Mnoho vědců se shoduje i na tom, že je naše západní civilizace na severní polokouli tak moderní a pokročilá právě kvůli zimě. Lidé museli totiž za krátké období léta nastřádat během žní dostatek surovin na celý rok. Toto křečkování je nutilo vymýšlet různá vylepšování. Aby byla půda úrodnější, aby bylo rychleji sklizeno, aby se nezaselo zbytečně moc nebo málo... a v neposlední řadě, aby bylo dobře uskladněno a vše vydrželo skutečně až do další sklizně. Proto lidé dříve křečkovali na zimu co se dalo. A my jdeme v jejich stopách, protože by bylo škoda ty naše hrušky bez postřiku neuchovat a muset si kupovat ošetřené hrušky z jižní Afriky. Nebo co všechna ta naše zelenina, kterou jsme celé léto zalévali a pleli a nestihli ji spotřebovat?
Tento článek bude sladký, protože pro vás mám několik receptů na uchování ovoce. První recept bude na tu nejsladčí a nejlepší domácí marmeládu z broskví.
Potřebujete jen domácí broskve (a že se jich letos urodilo), přírodní cukr, citrusový pektin a sušené brusinky.
Broskve oloupejte a pokrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a podlijte trochou vody. Vařte až budou broskve rozvařené do požadované konzistence. Přidejte cukr (my dali na 1,5 kila broskví 300g cukru, takže zdaleka NE 1:1), dále přidejte pektin podle návodu na obale a podle chuti brusinky. Marmeládu vložte do sklenic a zavařujte asi 20 minut při teplotě 70 stupňů.
Hruškový kompot
Letos máme stromy olité hruškami jako nikdy. Asi za to může suché jaro, které nedalo možnost šíření plísně, která nám každý rok hrušně napadá. Hrušky tedy všechny sděláme, jednak na zimu a pak i pro případ, že příští rok nebudou žádné.
Kompoty obecně jsou snadné na výrobu. Hruškový kompot připravuji tak, že hrušky oloupu a vykrájím z nich jadřince. Pokrájím je na čtvrtiny a vložím do sklenic. Na jednu 250 ml sklenici přidám lžíci cukru a 4 hřebíčky. Vše zaliju vodou a pevně zavíčkuji. Zavařuji 20 minut na 70 stupňů.
Domácí protlak
Rajčat se nám taky urodilo takové množství, že by to ani naše 11 člená rodina nesnědla. Takže jsme je jen rozvařili s trochou jablek (ty zahustí), solí a cukrem a zavařili.
Komentáře
Okomentovat