Přeskočit na hlavní obsah

Dary zahrady na podzim

Podzim je nejúrodnější část roku, je pravda že už od půlky června jsem v obchodě nekoupila jediný kus ovoce či zeleniny (dobře, jeden meloun a trs banánů :D). Mám pro vás další várku receptů na skvělá jídla, ve kterých postupně zpracovávám ta kvanta zeleniny kolem sebe. Je pravda, že doporučená denní dávka zeleniny je 500g denně a ovoce jen 250g, ale v létě nemám problém dostat se na 1,5 kila zeleniny a ovoce denně. Vždyť je třeba se zazásobit na zimu a pořádně si to užít :)




Dýně jsou všude kolem nás a je to dobře. Je plná vitamínů A a B. Váže na sebe toxiny a upravuje trávení. Jako jsou některé byliny na ženské problémy, vězte, že dýně je bylinou pro muže. Podporuje procesy hojení v těle a činnost srdce. Je to zase prostě jeden ze všeléků a navíc je tak dobrá a sladká. V kuchyni má mnohostranné využití na slano i na sladko.


Hend moje první dva recepty, ale nebudou z mojí hlavy. Jsou převzaté z pořadu Herbář, jehož první dvě řady jsem s nadšením sledovala (pak se to zkazilo...). Omáčku z dýně sweet dumpling jsem prostě musela vyzkoušet a byla výborná. Tato dýně je spíše považována za dekorační, protože je skutečně velmi krásná, ale je i neobyčejně chutná. Vždyť její jméno znamená v překladu "sladký knedlíček". Omáčku budete mít hotovou raz dva. Stačí tuto dýni rozříznout, vydlabat, potřít česnekem a upéct do měkka. Pak v mixéru pomixovat s čerstvou nebo sušenou šalvějí, za studena lisovaným řepkovým olejem, solí a pepřem. Můžete přidat i pečený česnek a já přidala kvůli vyššímu obsahu bílkovin ještě půlku tofu. Podávala jsem s bio celozrnnými těstovinami. Kvli tofu mi omáčka hodně zhoustla a výsledek není příliš estetický, ale věřte mi, že je to výborné.


Polévka z dýně je pak extrémně jednoduchá. Tentokrát jsem použila hokaido, protože tak se nemusí loupat. Stačí vám jen na oleji osmahnout cibulku, k ní přidat pokrájenou dýni a podlít vývarem nebo vodou. Přidáte sůl a pepř nebo polévkové koření. Můžete doplnit ještě muškátovým oříškem a zjemnit smetanou, ale není to vůbec nutné. Nakonec vše dohladka rozmixujte. Podávejte s topinkou nebo krutónky. Nebo s petrželkou a opraženými dýňovými semínky.



Mrkev je báječná. Tvoří základ řady slaných jídel. Ale její sladkost způsobená velkým množstvím škrobů je tak skvělá, že mrkev hraje prim v mnoha sladkých jidlech. Dříve se používala jako náhrada cukru ve sladkém pečivu. Je pravda, že tento chlebíček také nijak zvlášť nesladím. Mrkev v kombinaci s trochou javorového sirupu dělá divy.
Potřebujete na mrkvové těsto: 

2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
1 menší hrnek oleje (vlašský)
prášek do pečiva bez fosfátů
špetku soli
8 na jemno nastrouhaných mrkví
2 hrsti podrcených vlašáků
2 lžíce medu 
2 lžíce javorového sirupu
květy měsíčku čerstvé nebo sušené (není nutné)

Žloutky z vajec utřeme s medem a sirupem a přidáme olej. Prášek do pečiva smícháme s moukou a vyšleháme sníh. Sníh a mouku pak postupně přidíváme ke žloutkové směsi. Na závěr vmícháme mrkev, ořechy a měsíček. Pečeme dokud špejle není suchá :)



těsto můžete nalít do formiček na mufiny
nebo upéct jako kulatý koláč

Hruškový celozrnný koláč

Tenhle koláč zase není z mojí hlavy, i když je moc moc dobrý a zdravý. Okoukala jsem ho z pořadu Kouzelné bylinky, kde ho vařila Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu.

Potřebujete na něj 350 g hladké mouky (já použila celozrnnou špaldovou), 1 kelímek zakysané smetany, kypřící prášek do pečiva bez fosfátů, vajíčko, tuk 50g  (v originálním receptu je použité máslo, ale já zkusila ořechový olej a fungoval). Dále mák 100g a hrušky.

Z mouky, 2/3 zakysanky, tuku, vajíčka a prášku vypracujte hladké těsto (jako na linecké) a rozpulte ho na dvě části. Obě vyválejte a jednou vyložte dno vymazané koláčové formy. Hrušky oloupejte pokrájejte, smíchejte se zbytkem kysanky a mákem. Směs nalijte na těsto a druhou polovinou těsta přiklopte. Pečte asi 20 minut. Můžete pomazat vajíčkem.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...