Přeskočit na hlavní obsah

Dary zahrady na podzim

Podzim je nejúrodnější část roku, je pravda že už od půlky června jsem v obchodě nekoupila jediný kus ovoce či zeleniny (dobře, jeden meloun a trs banánů :D). Mám pro vás další várku receptů na skvělá jídla, ve kterých postupně zpracovávám ta kvanta zeleniny kolem sebe. Je pravda, že doporučená denní dávka zeleniny je 500g denně a ovoce jen 250g, ale v létě nemám problém dostat se na 1,5 kila zeleniny a ovoce denně. Vždyť je třeba se zazásobit na zimu a pořádně si to užít :)




Dýně jsou všude kolem nás a je to dobře. Je plná vitamínů A a B. Váže na sebe toxiny a upravuje trávení. Jako jsou některé byliny na ženské problémy, vězte, že dýně je bylinou pro muže. Podporuje procesy hojení v těle a činnost srdce. Je to zase prostě jeden ze všeléků a navíc je tak dobrá a sladká. V kuchyni má mnohostranné využití na slano i na sladko.


Hend moje první dva recepty, ale nebudou z mojí hlavy. Jsou převzaté z pořadu Herbář, jehož první dvě řady jsem s nadšením sledovala (pak se to zkazilo...). Omáčku z dýně sweet dumpling jsem prostě musela vyzkoušet a byla výborná. Tato dýně je spíše považována za dekorační, protože je skutečně velmi krásná, ale je i neobyčejně chutná. Vždyť její jméno znamená v překladu "sladký knedlíček". Omáčku budete mít hotovou raz dva. Stačí tuto dýni rozříznout, vydlabat, potřít česnekem a upéct do měkka. Pak v mixéru pomixovat s čerstvou nebo sušenou šalvějí, za studena lisovaným řepkovým olejem, solí a pepřem. Můžete přidat i pečený česnek a já přidala kvůli vyššímu obsahu bílkovin ještě půlku tofu. Podávala jsem s bio celozrnnými těstovinami. Kvli tofu mi omáčka hodně zhoustla a výsledek není příliš estetický, ale věřte mi, že je to výborné.


Polévka z dýně je pak extrémně jednoduchá. Tentokrát jsem použila hokaido, protože tak se nemusí loupat. Stačí vám jen na oleji osmahnout cibulku, k ní přidat pokrájenou dýni a podlít vývarem nebo vodou. Přidáte sůl a pepř nebo polévkové koření. Můžete doplnit ještě muškátovým oříškem a zjemnit smetanou, ale není to vůbec nutné. Nakonec vše dohladka rozmixujte. Podávejte s topinkou nebo krutónky. Nebo s petrželkou a opraženými dýňovými semínky.



Mrkev je báječná. Tvoří základ řady slaných jídel. Ale její sladkost způsobená velkým množstvím škrobů je tak skvělá, že mrkev hraje prim v mnoha sladkých jidlech. Dříve se používala jako náhrada cukru ve sladkém pečivu. Je pravda, že tento chlebíček také nijak zvlášť nesladím. Mrkev v kombinaci s trochou javorového sirupu dělá divy.
Potřebujete na mrkvové těsto: 

2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
1 menší hrnek oleje (vlašský)
prášek do pečiva bez fosfátů
špetku soli
8 na jemno nastrouhaných mrkví
2 hrsti podrcených vlašáků
2 lžíce medu 
2 lžíce javorového sirupu
květy měsíčku čerstvé nebo sušené (není nutné)

Žloutky z vajec utřeme s medem a sirupem a přidáme olej. Prášek do pečiva smícháme s moukou a vyšleháme sníh. Sníh a mouku pak postupně přidíváme ke žloutkové směsi. Na závěr vmícháme mrkev, ořechy a měsíček. Pečeme dokud špejle není suchá :)



těsto můžete nalít do formiček na mufiny
nebo upéct jako kulatý koláč

Hruškový celozrnný koláč

Tenhle koláč zase není z mojí hlavy, i když je moc moc dobrý a zdravý. Okoukala jsem ho z pořadu Kouzelné bylinky, kde ho vařila Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu.

Potřebujete na něj 350 g hladké mouky (já použila celozrnnou špaldovou), 1 kelímek zakysané smetany, kypřící prášek do pečiva bez fosfátů, vajíčko, tuk 50g  (v originálním receptu je použité máslo, ale já zkusila ořechový olej a fungoval). Dále mák 100g a hrušky.

Z mouky, 2/3 zakysanky, tuku, vajíčka a prášku vypracujte hladké těsto (jako na linecké) a rozpulte ho na dvě části. Obě vyválejte a jednou vyložte dno vymazané koláčové formy. Hrušky oloupejte pokrájejte, smíchejte se zbytkem kysanky a mákem. Směs nalijte na těsto a druhou polovinou těsta přiklopte. Pečte asi 20 minut. Můžete pomazat vajíčkem.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...