Podzim je nejúrodnější část roku, je pravda že už od půlky června jsem v obchodě nekoupila jediný kus ovoce či zeleniny (dobře, jeden meloun a trs banánů :D). Mám pro vás další várku receptů na skvělá jídla, ve kterých postupně zpracovávám ta kvanta zeleniny kolem sebe. Je pravda, že doporučená denní dávka zeleniny je 500g denně a ovoce jen 250g, ale v létě nemám problém dostat se na 1,5 kila zeleniny a ovoce denně. Vždyť je třeba se zazásobit na zimu a pořádně si to užít :)
Dýně jsou všude kolem nás a je to dobře. Je plná vitamínů A a B. Váže na sebe toxiny a upravuje trávení. Jako jsou některé byliny na ženské problémy, vězte, že dýně je bylinou pro muže. Podporuje procesy hojení v těle a činnost srdce. Je to zase prostě jeden ze všeléků a navíc je tak dobrá a sladká. V kuchyni má mnohostranné využití na slano i na sladko.
Hend moje první dva recepty, ale nebudou z mojí hlavy. Jsou převzaté z pořadu Herbář, jehož první dvě řady jsem s nadšením sledovala (pak se to zkazilo...). Omáčku z dýně sweet dumpling jsem prostě musela vyzkoušet a byla výborná. Tato dýně je spíše považována za dekorační, protože je skutečně velmi krásná, ale je i neobyčejně chutná. Vždyť její jméno znamená v překladu "sladký knedlíček". Omáčku budete mít hotovou raz dva. Stačí tuto dýni rozříznout, vydlabat, potřít česnekem a upéct do měkka. Pak v mixéru pomixovat s čerstvou nebo sušenou šalvějí, za studena lisovaným řepkovým olejem, solí a pepřem. Můžete přidat i pečený česnek a já přidala kvůli vyššímu obsahu bílkovin ještě půlku tofu. Podávala jsem s bio celozrnnými těstovinami. Kvli tofu mi omáčka hodně zhoustla a výsledek není příliš estetický, ale věřte mi, že je to výborné.
Polévka z dýně je pak extrémně jednoduchá. Tentokrát jsem použila hokaido, protože tak se nemusí loupat. Stačí vám jen na oleji osmahnout cibulku, k ní přidat pokrájenou dýni a podlít vývarem nebo vodou. Přidáte sůl a pepř nebo polévkové koření. Můžete doplnit ještě muškátovým oříškem a zjemnit smetanou, ale není to vůbec nutné. Nakonec vše dohladka rozmixujte. Podávejte s topinkou nebo krutónky. Nebo s petrželkou a opraženými dýňovými semínky.
Mrkev je báječná. Tvoří základ řady slaných jídel. Ale její sladkost způsobená velkým množstvím škrobů je tak skvělá, že mrkev hraje prim v mnoha sladkých jidlech. Dříve se používala jako náhrada cukru ve sladkém pečivu. Je pravda, že tento chlebíček také nijak zvlášť nesladím. Mrkev v kombinaci s trochou javorového sirupu dělá divy.
Potřebujete na mrkvové těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
4 vejce
1 menší hrnek oleje (vlašský)
prášek do pečiva bez fosfátů
špetku soli
8 na jemno nastrouhaných mrkví
2 hrsti podrcených vlašáků
2 lžíce medu
2 lžíce javorového sirupu
květy měsíčku čerstvé nebo sušené (není nutné)
Žloutky z vajec utřeme s medem a sirupem a přidáme olej. Prášek do pečiva smícháme s moukou a vyšleháme sníh. Sníh a mouku pak postupně přidíváme ke žloutkové směsi. Na závěr vmícháme mrkev, ořechy a měsíček. Pečeme dokud špejle není suchá :)
![]() |
těsto můžete nalít do formiček na mufiny |
nebo upéct jako kulatý koláč |
Hruškový celozrnný koláč
Tenhle koláč zase není z mojí hlavy, i když je moc moc dobrý a zdravý. Okoukala jsem ho z pořadu Kouzelné bylinky, kde ho vařila Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu.
Potřebujete na něj 350 g hladké mouky (já použila celozrnnou špaldovou), 1 kelímek zakysané smetany, kypřící prášek do pečiva bez fosfátů, vajíčko, tuk 50g (v originálním receptu je použité máslo, ale já zkusila ořechový olej a fungoval). Dále mák 100g a hrušky.
Z mouky, 2/3 zakysanky, tuku, vajíčka a prášku vypracujte hladké těsto (jako na linecké) a rozpulte ho na dvě části. Obě vyválejte a jednou vyložte dno vymazané koláčové formy. Hrušky oloupejte pokrájejte, smíchejte se zbytkem kysanky a mákem. Směs nalijte na těsto a druhou polovinou těsta přiklopte. Pečte asi 20 minut. Můžete pomazat vajíčkem.
Komentáře
Okomentovat