Přeskočit na hlavní obsah

Vlaštovčí bylinka

Jak souvisí vlaštovičník s vlaštovkami? Zcela :D Vlaštovičník získal své jméno právě podle těchto drobných ptáčků. Jeho vegetační období začíná právě s příletem vlaštovek a s jejich odletem zase končí. Takže se nám to už chýlí. Máte dost možná poslední možnost natrhat si tuto bylinku a vyrobit si tinkturu, a že se vám bude na zimu hodit! Vždyť doba plaveckých kurzů na základních školách začíná. 



Na plaveckých stadiónech děti snadno chytnou infekční bradavice, které se dost bolestivě léčí tekutým dusíkem na kožních odděleních. Dají se koupit i kapky v lékárně. Na těchto kapičkách skoro vždy najdete uvedeno, že obsahují právě vlaštovičník. Lidé už dávno vědí, že oranžové mléko, které z rostliny vytéká působí na všemožné bradavičky. 

Výhodou vlaštovičníku je to, že rozste všude. Jeho žlutá kvítka potkáte ve městě, v lese, u cesty... Sbírá se ideálně na jaře, ale já ho sbírám, když zrovna potřebuju. Dá se i sušit, ale pozor! Jeho vnitřní užívání nechte na konzultaci s bylinkářem nebo lékařem. Vlaštovičník je totiž toxický. Zevní použití je ale v pořádku. Buď můžete nanést přímo mléko z rostliny na bradavici nebo si vyrobit tinkturu, která vydrží po celý rok a 2x denně ji nanášet na bradavici. 

Tinkturu vyrobíte snadno. Celou rostlinu nastříhejte na kousky a ty vložte do sklenice a zalijte vysokoprocentním alkoholem, já používám vodku. Rostlina by měla být zcela potopená. Nechte macerovat 2 týdny na světlém místě. Každý den protřepte a po dvou týdnech zceďte.Používejte na všechny bradavice a kožní nádory. 

Jestli máte někdo zkušenost s vnitřním užíváním vlaštovičníku, určitě mi dejte vědět. Tak co maminky, už víte jak budete letos bojovat proti bradavicím z plavečáku?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...