Švestková povidla jsou takový malý poklad! Na jednu skleničku poctivých povidel bez škrobu a jablek potřebujete opravdu hodně švestek. Správná povidla mají být hustá a pěkně se táhnout. Taková dobrota pak dělá čest každé hospodyni. Recept je snadný! Švestky stačí přepůlit, vypeckovat a dát péct na 100 stupňů do trouby a pořádně dlouho je tam nechat. Případně se dají vařit na sporáku a pořádně míchat. Na povidla si nechte celý den. Pak stačí přendat do sklenic a zavařit. Já povidla nikdy nesladím a vystačím si s cukrem přímo v ovoci. Někdo přidává rum, kvůli konzervaci. Dokonce jsem viděla, že někde lijí rum na povrch povidel ve sklenici a zapálí ho. Oheň z lihu zlikviduje všechen kyslík ve sklenici a tím povidla "zavaří". Ještě jsem to ale neměla odvahu vyzkoušet.
Možná, že už jste slyšeli o tak zvaných povidlácích. Děravé hrnce, které moc nedávají smysl. Dříve se totiž švestky vařily na povidla celé i s peckou. Následně se pasírovala povidla právě přes tyto hrnce s dírami, které švestky zadržely.Tyto povidláky jsou z Jihočeského zemědělského muzea a z Hoslovického středověkého mlýna.
Líbí se vám povidláky? Děláte povidla? Švestková, hrušková, jablečná?
Komentáře
Okomentovat