Přeskočit na hlavní obsah

Houby, kulajda a treking

Trochu zvláštní název článku, ale moje asociace jsou prostě takové :D Tenhle článek bude trochu o venkově, trochu o vaření a trochu o tom nejzdravější českém zvyku.

Co Čech, to houbař
Konečně nám zapršelo a v lese je to samá houba a taky houbař. I my jsme vyrazili do lesů nasbírat si nejen hnědé hříbky, ale i energii a klid. Doufám, že vy také. Jak jsem tak šla k lesu, začala jsem přemýšlet o tom, že houby vlastně posilují zdraví nás Čechů. Ne snad, že by byly nějaké zázračně zdravé. Houby nejsou zdravé ani nezdravé, neobsahují totiž nijak mnoho živin. Ale každý, i otylejší Čech vyrazí do lesa na houby a i člověk neznalý sportu nachodí v honbě za voňavou dobrotou i několik kilometrů. A taková skutečně dlouhá procházka na čerstvém lesním vzduchu, to je balzám pro tělo i duši. Češi jsou prostě rození houbaři. Vždyť už každé malé dítě ví, že když najde jednu houby, je dobré se rozhlédnout, jestli se kolem nevysemenily další přes výtrusy. Nebo, že tam kde rostou břízi, tam se daří křemenáčům, a že se vyplatí kouknout i do vysoké trávy na kraji lesa, jestli tam náhodou není bedla...



Do lesa s holemi
Jediné, co mě mrzí je to, že mnoho houbařů jede do lesa autem, což kazí lesní klid a atmosféru. Navíc často mají les třeba jen kilometr, dva od vsi. Ani já nejsem fanda chození po prašné cestě k lesu, ale co mám svoje nordic walking hole tak pro mě vzdálnost pod 15 km není nic :) Tyto hole doporučuji všem, kteří se bojí turistiky. Do pohybu zapojují i ruce (skvěle si zaposilujete na tricáky :D). Díky nordic walking budete chodit rychleji a déle a zdoláte každý vršek. Vhodný je pro každého, od dětí až po důchodce. Samosebou asi těžko budete držet hole a košík, takže musíte mít někoho kdo ten košík ponese (já mám přítele) a nebo mě napadá nůše :D Pokud už se rozhodnete vyrazit kamkoliv s hůlkami, jediné co potřebujete znát, je technika odrážení. Hole musí být vždy za vámi, ne před vámi. Odrážíte se od nich. Každá hůlka má na sobě botičku, která se hodí na silnice a cesty. Tato botka se dá sundat a pod ní je bodec, který vám zase pomůže v terénu. Ještě bývá v balení vždy navíc nástavec na sníh. Hole se dají snadno sbalit a schovat do tašky či batohu. Mnohé sportovní batohy už dnes mají speciální úchyty na hole. 





 Jihočeská kulajda
A na závěr houbový recept. Kulajda je typicky jihočeská polévka za samých dobrých a lokálních věcí. Čerstvé hříbky, voňavý kopr a brambory spolu s vajíčky dělají z kulajdy dokonalou polévku.Na kulajdu si stačí orestovat brambory a houby na másle a zaprášit moukou. Tuto jíšku pak zalijte vývarem, já používám vývar z morkových kostí. Vařte s kmínem, solí a pepřem dokud brambory a houby nezměknou. Pak přidejte vajíčko, které hned v polévce rozkvedlejte. Následně přilijte kysanou smetanu. Dochuťte octem a cukrem. Úplně na závěr do odstavené polévky přidejte čerstvý nebo mražený kopr. 


Přítel se mnou chodí do lesa, ale nebaví ho hledat houby, takže jen chodí po lese a zkoumá brouky a jinou lesní havěť. Máte to taky tak nebo jste houbaří tělem a duší? Jaký je váš letošní nejlepší úlovek? Zníte trekingové hole a používáte je? A co se podělit o nějaký osvědčený houbový recept? :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...