Přeskočit na hlavní obsah

Tenkrát v létě o senách...

Dlouho jsem přemýšlela, jestli mám napsat článek o seně. Přeci jen to není kdovíjak atraktivní téma. Ale zkušenosti poslední doby mě přesvědčily, že seno je životně důležité pro zemědělce zabývající se živočišnou výrobou a pro většinu zemědělců představují sena zásadní část roku.



Při jedné akci jsme učili veřejnost nosit kupky sena



Seno je suchá tráva. Pro někoho je to jasné, ale divili byste se kolik dětí netuší, co vlastně seno je a běžně si ho pletou se slámou. Takže ještě jednou pro upřesnění - seno je usušená louka, tráva a používá se ke krmení zvířat v době zimy nebo sucha, prostě když tráva neroste. Sláma jsou obilná stébla, zbytky po žních z obilí a slouží jako podestýlka.V souvislosti se slámou bych ještě ráda zmínila slavné slamníky, tedy matrace vyrobené ze slámy, kdy se cícha z hrubého plátna naplnila slámou. Na slamníku se údajně spalo příjmeně.

Samotnému sečení první trávy, která po zimě naroste se říká senoseč a začíná běžně začátkem června. A jestli jste někdy přemýšleli, co je to ta otava ("žádnej neví jako já, jak se seče otava"), tak vězte, že to je druhá tráva, která pak stihne do zimy ještě dorůst.

K sečení dříve sloužila travní kosa nebo srp, které možná ještě máte na chalupě. Kosu i srp bylo potřeba brousit brouskem, který se skrýval v toulci s vodou. Občas se musela i naklepat na klepadle s babkou. Dnes sečeme sekačkami za traktorem. Seno se pak musí nechat uschnout. Během sušení se seno obrací hráběmi nebo obracečkami. Usušené seno se pozná podle toho, že šustí a i ty nejsilnější stvoly se snadno lámou.



Seno se pak sváželo na trakařích, žebřiňácích nebo valnících do stodol. Musí být opravdu perfektně suché, při vysoké vlhkosti může seno začít plesnivět nebo se může i samovznítit. Dneska seno balíme do balíků. Klasické balíky jsou slisované do válců o hmotnosti několik metráků. My si s tetou necháváme pomocí starého balíkovače dělat lehčí balíky, hranaté o hmotnosti jen několika desítek kil. Snáze se nám s nimi manipuluje.

Někdo říká, že seno by se mělo po usušení nechat ještě 6 týdnů odležet, než se začne zkrmovat, aby zvířatům neudělalo zle. My to dodržujeme, ačkoliv jsem četla, že to není nutné. Se senem by se mělo také co nejméně manipulovat, aby si zachovalo, co nejdelší vlákna a vysoký obsah vitamínů.

Sena na zimu potřebujeme opravdu hodně, jen na naše malé hospodářství musíme naskladnit zhruba 1000 balíků sena. A to není sranda, docela jsme se u toho celá rodina zapotili :D Jedna ovce sní asi půl kila až kilo sena denně. Ale taková dojnice až 15 kilo. 

Celá rodina na senách


Seno je také samosebou nejrůznější kvality podle druhu louky, ale v tom se já zas až tolik neorientuju, takže o tom zase jindy. Myslím, že už máte celkem jasnou představu o tom, jak je seno důležité a že, ostatně jako se vším v zemědělství, je za ním spousta práce a potu. Na druhou stranu vůně sena je neodmyslitelně spjatá s venkovem a snad každé dítě, by si mělo zkusit jako to je, rozběhnout se a skočit do kupky sena.

Zkoušeli jste si jako děti hrát v seně nebo teď sami sečete králíkům tak, jako to dělával váš děda? 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...