Rosolka, rosolička.
O čem se to v Babičce Boženy Němcové nebo v lidové písničce zpívá? To jsem ani já nevěděla. Tušila jsem, že to bude mít souvislost s alkoholem, ale až pořad Romana Vaňka Zmlsané dějiny mi ukázal pravdu.
O čem se to v Babičce Boženy Němcové nebo v lidové písničce zpívá? To jsem ani já nevěděla. Tušila jsem, že to bude mít souvislost s alkoholem, ale až pořad Romana Vaňka Zmlsané dějiny mi ukázal pravdu.
"Když odešel, zaskočila jsem někdy k Zuzance, ona milovala sladkou
rosolku, a já, ačkoliv o to pálené nedbám, musela jsem jí to k vůli
udělat a kalíšek vypít. To mi vždy říkala: "Náš starý to nesmí vidět, on
pije jen vodu, ledaže kápne si do ní trochu vína; mně vždy říká:
Zuzanko, voda je nejzdravější nápoj, zůstala vždy při vodě, bude zdráva a
šťastna - a já si myslím: Vždyť je dobře, mně jde rosolička také k
duhu. Chtěl by, abych živa byla jako ptáče; jíst a pít je mu nic, jen
tak aby člověk živ byl. On má žaludek zasycen těmi knihami, pěkně děkuju
za takovou stravu."
"Panenkám vínečko,
mládencům pivo,
rosoličku vdovám,
vejpalky babám."
Rosolka je likér. Zvláště oblíbený byl v 19. století. Vyrábí se macerací rostliny s názvem rosnatka. Jedná se o vzácnou a zákonem chráněnou hmyzožravou rostlinu, která se v Čechách vyskytuje jen v několika málo lokalitách a její trhání je zakázané pod pokutou 2.000.000 korun. Rostlina vylučuje sladkou šťávu neobyčejné chuti, na kterou láká hmyz, který následně pojídá. Rosnatka byla vzácná už před 200 lety takže si lidé připravovali její náhražky převážně z okvětních lístků růže. Tak jsem to taky zkusila.
Povařte 2 hrsti lítků růže ve 150 ml vody, přidejte lžíci cukru, 1 celou skořici, 3 hřebíčky, špetku muškátového oříšku a zázvoru. Barva růží přejde do vody (já měla růžové takže i odvar je světlejší). Vše přeceďte a zalijte silným alkoholem. Ideální je vodka nebo ovocná pálenka. Nechte měsíc zrát a pijte po malých doušcích jako likér.
Komentáře
Okomentovat