Konečně mám po škole a tak jsem se rozhodla začít bylinkařit. Pro každou začínajíví bylinkářku není nic snadnějšího než posbírat květy černého bezu, které najdete úplně všude. Nám roste přímo u stodoly na pastvině.
Roste všude!
Černý bez se používá už od antiky a ne nadarmo se říká: "před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Dnes ho najdeme prakticky úplně všude: na krajích lesů, uprostřed pole, u stájí a maštalí, kde se vysazoval, aby zaháněl dobytčí mor. Kvete právě teď, tedy od konce května do konce června. Květy se sbírají za suchého počasí a měly by být v plném květu nebo těsně před ním. Květy jsou neobyčejně bohaté na vitamíny A a C, třísloviny a další léčivé látky, které působí především proti nachlazení. Proto se suší do 40 stupňů a na podzim se využívají při chřipkách. Bezový čaj uleví od horečky a báječně chutná.
Roste všude!
Černý bez se používá už od antiky a ne nadarmo se říká: "před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Dnes ho najdeme prakticky úplně všude: na krajích lesů, uprostřed pole, u stájí a maštalí, kde se vysazoval, aby zaháněl dobytčí mor. Kvete právě teď, tedy od konce května do konce června. Květy se sbírají za suchého počasí a měly by být v plném květu nebo těsně před ním. Květy jsou neobyčejně bohaté na vitamíny A a C, třísloviny a další léčivé látky, které působí především proti nachlazení. Proto se suší do 40 stupňů a na podzim se využívají při chřipkách. Bezový čaj uleví od horečky a báječně chutná.
Sirup nebo macerát?
Mnoho z vás zná jistě bezový sirup. Já ho však nedělám. Převařením a konzervováním ztratí všechny své účinné látky. Na zimu si tak ve spíži skladujeme jen ochucený cukr. Dokud bez kvete, tak si každý den dopřávám skleničku bezovky, tedy za studena macerovaného bezu.
Na jednu skleničku počítejte jedno květenství. To pak zalijte přiměřeným množství vody, přidejte citrón a třeba i další bylinky (výborná je máta nebo meduňka). Bez nechte macerovat alespoň 15 minut, aby se pil z květů dostal do vody. Případné broučky lze vybrat opatrně sítkem. Macerát si samosebou doslaďte podle chuti libovolným sladidlem, já v tomto přípdě používám na 1 slenici 1/2 lžičky třtinového cukru.
Na jednu skleničku počítejte jedno květenství. To pak zalijte přiměřeným množství vody, přidejte citrón a třeba i další bylinky (výborná je máta nebo meduňka). Bez nechte macerovat alespoň 15 minut, aby se pil z květů dostal do vody. Případné broučky lze vybrat opatrně sítkem. Macerát si samosebou doslaďte podle chuti libovolným sladidlem, já v tomto přípdě používám na 1 slenici 1/2 lžičky třtinového cukru.
Bez ve staročeské kuchyni
Kosmatice jsou staročekým receptem a říká se jim také řízky chudých. Jde jen o obalené květy bezu v hustším těstíčku na palačinky. Chutí připomínají obalený květák a podávat se můžou naslano s bramborem nebo salátem. Do těsta lze přidat i trochu piva. Sladká varianta může být posypána skořicový cukrem nebo zakápnuta medem.
Tak si užívejte jarně letní dny a při trhání bezu nezapomeňte na klobouk, sluníčko už má totiž vážně sílu. Těším zase u dalšího článku :).
Půjdete na bez příště se mnou? :)
Komentáře
Okomentovat