Přeskočit na hlavní obsah

Před bezem klekni!

Konečně mám po škole a tak jsem se rozhodla začít bylinkařit. Pro každou začínajíví bylinkářku není nic snadnějšího než posbírat květy černého bezu, které najdete úplně všude. Nám roste přímo u stodoly na pastvině.

Roste všude!
Černý bez se používá už od antiky a ne nadarmo se říká: "před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Dnes ho najdeme prakticky úplně všude: na krajích lesů, uprostřed pole, u stájí a maštalí, kde se vysazoval, aby zaháněl dobytčí mor. Kvete právě teď, tedy od konce května do konce června. Květy se sbírají za suchého počasí a měly by být v plném květu nebo těsně před ním. Květy jsou neobyčejně bohaté na vitamíny A a C, třísloviny a další léčivé látky, které působí především proti nachlazení. Proto se suší do 40 stupňů a na podzim se využívají při chřipkách. Bezový čaj uleví od horečky a báječně chutná.




 Sirup nebo macerát? 
Mnoho z vás zná jistě bezový sirup. Já ho však nedělám. Převařením a konzervováním ztratí všechny své účinné látky. Na zimu si tak ve spíži skladujeme jen ochucený cukr. Dokud bez kvete, tak si každý den dopřávám skleničku bezovky, tedy za studena macerovaného bezu.
Na jednu skleničku počítejte jedno květenství. To pak zalijte přiměřeným množství vody, přidejte citrón a třeba i další bylinky (výborná je máta nebo meduňka). Bez nechte macerovat alespoň 15 minut, aby se pil z květů dostal do vody. Případné broučky lze vybrat opatrně sítkem. Macerát si samosebou doslaďte podle chuti libovolným sladidlem, já v tomto přípdě používám na 1 slenici 1/2 lžičky třtinového cukru.


Bez ve staročeské kuchyni
Kosmatice jsou staročekým receptem a říká se jim také řízky chudých. Jde jen o obalené květy bezu v  hustším těstíčku na palačinky. Chutí připomínají obalený květák a podávat se můžou naslano s bramborem nebo salátem. Do těsta lze přidat i trochu piva. Sladká varianta může být posypána skořicový cukrem nebo zakápnuta medem. 




Tak si užívejte jarně letní dny a při trhání bezu nezapomeňte na klobouk, sluníčko už má totiž vážně sílu. Těším zase u dalšího článku :)



Půjdete na bez příště se mnou? :)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...