Moje prababička žila prakticky na samotě, které se říkalo a říká Ostrov na Blatensku. Zažila dva císaře a všechny prezidenty. Zemřela v roce 2014 ve věku 99 let. Celý její život prováděla tvrdá práce, nosila šátek a zástěru a doma měla kouzelnou pec s plotnou, na které pekla tyto vdolky. Spolu s kulajdou a škvarkovými plackami jde o recept, který patří mezi naše rodinná dědictví. Těsto je ze surovin, které měli lidé na vsi vždy po ruce - mléko, vejce, mouka. Naopak chybí tuk, který byl drahý a nedostatkový. Vdolky jsou tak lahodné, že obvykle sním tak 4 naráz :)
Mouka, vejce, mléko
Na těsto vám, jak už jsem zmiňovala výše, stačí jen hladká mouka (může být i celozrnná špaldová, tu jsem použila na prvním obrázku), mléko, vejce a kvásek z droždí. Vše smícháme a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě pod utěrkou. Z těsta následně tvarujeme vdolky, od kraje do středu vytahujeme těsto do tvaru vdolečku.
Na těsto vám, jak už jsem zmiňovala výše, stačí jen hladká mouka (může být i celozrnná špaldová, tu jsem použila na prvním obrázku), mléko, vejce a kvásek z droždí. Vše smícháme a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě pod utěrkou. Z těsta následně tvarujeme vdolky, od kraje do středu vytahujeme těsto do tvaru vdolečku.
Na plotně
Vdolky pečeme na rozpálené plotně. Asi ne každý má doma pec nebo kamna, takže si vystačíte s kontaktním grilem nebo i s rozpálenou pánví. Na kamnech nezapomeňte dát vdolky na okraje mimo hlavní žár, musí se péct pozvolna, jinak se spálí a uvnitř budou syrové. Pečený vdolek je na zaklepání nožem dutý a tvrdý.
Vdolky pečeme na rozpálené plotně. Asi ne každý má doma pec nebo kamna, takže si vystačíte s kontaktním grilem nebo i s rozpálenou pánví. Na kamnech nezapomeňte dát vdolky na okraje mimo hlavní žár, musí se péct pozvolna, jinak se spálí a uvnitř budou syrové. Pečený vdolek je na zaklepání nožem dutý a tvrdý.
vdolky na plotně, dva se spály, byly moc u žáru |
Na hotové rozkrojené vdolky patří domácí povidla (švestková, jablečná, borůvková), tvrdý tvaroh, který je v tomto případě domácí a lžička zakysané smetany, popřípadě tučného smetanového jogurtu.
Maso jenom o neděli
Vdolky se podávají ideálně po sytější polévce jako druhý chod a tvoří tak skvělý oběd. Dříve ostatně maso přišlo na stůl jen v neděli a jinak se jedly spíše tato sladká jídla. Konzumujte ihned teplé nebo je přikryjte utěrkou a jezte do druhého dne. Třetí den už bývají velmi tvrdé, nezapomeňte, že v těstě není tuk, který by udržoval pečivo vláčné.
Vdolky se podávají ideálně po sytější polévce jako druhý chod a tvoří tak skvělý oběd. Dříve ostatně maso přišlo na stůl jen v neděli a jinak se jedly spíše tato sladká jídla. Konzumujte ihned teplé nebo je přikryjte utěrkou a jezte do druhého dne. Třetí den už bývají velmi tvrdé, nezapomeňte, že v těstě není tuk, který by udržoval pečivo vláčné.
Teď už vás nebudu zdržovat od vaření tak s chutí do toho!
hrušková povidla jsou na vdolkách taky skvělá |
Komentáře
Okomentovat