Přeskočit na hlavní obsah

Vdolky aneb chuť jižních Čech

Moje prababička žila prakticky na samotě, které se říkalo a říká Ostrov na Blatensku. Zažila dva císaře a všechny prezidenty. Zemřela v roce 2014 ve věku 99 let. Celý její život prováděla tvrdá práce, nosila šátek a zástěru a doma měla kouzelnou pec s plotnou, na které pekla tyto vdolky. Spolu s kulajdou a škvarkovými plackami jde o recept, který patří mezi naše rodinná dědictví. Těsto je ze surovin, které měli lidé na vsi vždy po ruce - mléko, vejce, mouka. Naopak chybí tuk, který byl drahý a nedostatkový. Vdolky jsou tak lahodné, že obvykle sním tak 4 naráz :)


 Mouka, vejce, mléko
Na těsto vám, jak už jsem zmiňovala výše, stačí jen hladká mouka (může být i celozrnná špaldová, tu jsem použila na prvním obrázku), mléko, vejce a kvásek z droždí. Vše smícháme a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě pod utěrkou. Z těsta následně tvarujeme vdolky, od kraje do středu vytahujeme těsto do tvaru vdolečku.


 Na plotně
Vdolky pečeme na rozpálené plotně. Asi ne každý má doma pec nebo kamna, takže si vystačíte s kontaktním grilem nebo i s rozpálenou pánví. Na kamnech nezapomeňte dát vdolky na okraje mimo hlavní žár, musí se péct pozvolna, jinak se spálí a uvnitř budou syrové. Pečený vdolek je na zaklepání nožem dutý a tvrdý.

vdolky na plotně, dva se spály, byly moc u žáru

Na hotové rozkrojené vdolky patří domácí povidla (švestková, jablečná, borůvková), tvrdý tvaroh, který je v tomto případě domácí a lžička zakysané smetany, popřípadě tučného smetanového jogurtu.






Maso jenom o neděli
Vdolky se podávají ideálně po sytější polévce jako druhý chod a tvoří tak skvělý oběd. Dříve ostatně maso přišlo na stůl jen v neděli a jinak se jedly spíše tato sladká jídla. Konzumujte ihned teplé nebo je přikryjte utěrkou a jezte do druhého dne. Třetí den už bývají velmi tvrdé, nezapomeňte, že v těstě není tuk, který by udržoval pečivo vláčné.
Teď už vás nebudu zdržovat od vaření tak s chutí do toho!

hrušková povidla jsou na vdolkách taky skvělá
Zkusíte vdolky doma? Jestli ano, pochlubte se, jak vám chutnaly.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...