Přeskočit na hlavní obsah

Vdolky aneb chuť jižních Čech

Moje prababička žila prakticky na samotě, které se říkalo a říká Ostrov na Blatensku. Zažila dva císaře a všechny prezidenty. Zemřela v roce 2014 ve věku 99 let. Celý její život prováděla tvrdá práce, nosila šátek a zástěru a doma měla kouzelnou pec s plotnou, na které pekla tyto vdolky. Spolu s kulajdou a škvarkovými plackami jde o recept, který patří mezi naše rodinná dědictví. Těsto je ze surovin, které měli lidé na vsi vždy po ruce - mléko, vejce, mouka. Naopak chybí tuk, který byl drahý a nedostatkový. Vdolky jsou tak lahodné, že obvykle sním tak 4 naráz :)


 Mouka, vejce, mléko
Na těsto vám, jak už jsem zmiňovala výše, stačí jen hladká mouka (může být i celozrnná špaldová, tu jsem použila na prvním obrázku), mléko, vejce a kvásek z droždí. Vše smícháme a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě pod utěrkou. Z těsta následně tvarujeme vdolky, od kraje do středu vytahujeme těsto do tvaru vdolečku.


 Na plotně
Vdolky pečeme na rozpálené plotně. Asi ne každý má doma pec nebo kamna, takže si vystačíte s kontaktním grilem nebo i s rozpálenou pánví. Na kamnech nezapomeňte dát vdolky na okraje mimo hlavní žár, musí se péct pozvolna, jinak se spálí a uvnitř budou syrové. Pečený vdolek je na zaklepání nožem dutý a tvrdý.

vdolky na plotně, dva se spály, byly moc u žáru

Na hotové rozkrojené vdolky patří domácí povidla (švestková, jablečná, borůvková), tvrdý tvaroh, který je v tomto případě domácí a lžička zakysané smetany, popřípadě tučného smetanového jogurtu.






Maso jenom o neděli
Vdolky se podávají ideálně po sytější polévce jako druhý chod a tvoří tak skvělý oběd. Dříve ostatně maso přišlo na stůl jen v neděli a jinak se jedly spíše tato sladká jídla. Konzumujte ihned teplé nebo je přikryjte utěrkou a jezte do druhého dne. Třetí den už bývají velmi tvrdé, nezapomeňte, že v těstě není tuk, který by udržoval pečivo vláčné.
Teď už vás nebudu zdržovat od vaření tak s chutí do toho!

hrušková povidla jsou na vdolkách taky skvělá
Zkusíte vdolky doma? Jestli ano, pochlubte se, jak vám chutnaly.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...