Přeskočit na hlavní obsah

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy?


Svatý Jan Křtitel


Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších. 


Svatojánská noc


Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyhazovala od vzduchu. Kolikrát dotyčný mladík vyhodil koště do vzduchu aniž zhaslo, tolik let měl zůstat zdravý. 
V tuto noc se také probouzely divé síly a bytosti. Bludičky, divoženky, jezinky. Dobré lidi nechávaly na pokoji, ale zlé utancovaly a roztrhaly. 



Svatojánské kvítí


Naši předci dobře věděly, že některé byliny mají v tento den největší sílu a jsou na vrcholu vegetačního období. Směs svatojásnkých bylin se různí kraj od kraje. Záleželo na počasí, na oblasti, na konkrétní bábě kořenářce. Nikdy by však neměla chybět třezalka, která se právem označuje za krev svatého Jána. Používá se do Janova oleje nebo na barvení ovčí vlny na krásný červený odstín.Sběr probíhal hned ráno za kuropění a nebo večer po setmění. Z kvítí se vařil čaj a nebo se sušilo. Děvčata z bylin pletla věnce s jejichž pomocí věštila svoji lásku. S věncem pod polštářem mohla snít o svém budoucím ženichu. 



V mém svatojánském čaji byste našli: meduňku, šalvěj, levanduli, měsíček, třezalku, jitrocel, dobromysl, tymián a lípu. 

Svatojánský chlebíček 


Svatý Jan Křtitel se živil v poušti jen kobylkami a plody některých rostlin včetně rohovníku obecného. Možná ho bude znát po názvem karob a naši předci mu říkali chlebíček svatého Jana. Plod rohovníku se mele na prášek, který je sladký a chutí podobný kakau. Hodným dětem ho v dnešní den Jan Křtitel naděluje. Některé hospodyně z karobu připravovaly svatojánský chlebíček. Zdá se, že už dávno pradávno znaly raw kuličky, za které dnes utrácíme v obchodech mnoho peněz. . Základ chlebíčku tvoří namočené hrozinky a karobový prášek. Hrozinky si namočíme na dvě hodinky do vody s rumem a pak slijeme. Vložíme je do mixéru spolu s karobovým práškem. Další ingredience jsou volitelné. Ideální jsou slunečnicová semínka, podrcené vlašské ořechy a skořice. Přidat ale můžeme jakékoliv ořechy, semínka nebo třeba obilniny. Med není vůbec nutný, ale pokud máme rádi hodně sladké, můžeme ho přidat. Kuličky můžeme na závěr obalit v kokosu nebo v drcených oříšcích.


Pranostiky na závěr: 

Nekuká-li kukačka před svatým Janem, bude neúrodný rok. 

Na svatého Jana není noc žádná.

Déšť na svatého Jana  Křtitele, nasbíráš ořechu do věrtele. 

Na svatého Jána jahody do džbána.

Do Jana Křtitele nechval ječmene.
.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...