Přeskočit na hlavní obsah

Příspěvky

Kachny s parukama

"Jéé, kachny s parukama!" křičí vždycky děti, když vidí naše kachny poprvé. Když chcete svůj dvůr obohatit o estetický prvek, zkuste selskou chocholatou kachnu, která dodá nudnému dvorku grácii a eleganci :D Jde o nenáročné ale velmi temperamentí plemeno. Pochází z Holandska a chová se skutečně zejmnéna jako estetické plemeno kvůli chocholu na hlavě. Samosebou se dají tyto kachny chovat i na maso či vejce, kterých snesou asi 120 ročně.  Nenároční opeřenci Kachnám stačí velká travnatá plocha, ve které mohou chytat hmyz a schovávat se. Důležitá je vodní plocha, ale nemusí to být nutně jezero. My máme velké lavory s vodou, které dvakrát denně vyplachujeme a plníme čistou vodou. Kachny se v nich krásně čachtají :)   Kachník Jedna naše kachna naseděla vajíčka do slepičího hnízda. Slepice vajíčka vyseděla, ale o kačátko se nechtěla starat. Takže jsme si ho vzali domů. Chtělo společnost takže jsme se s ním často mazlili. Teplo mu zajistila lahev s hork...

Anglonubijky

Tetin sen byl odjakživa statek, na kterém se bude moci věnovat výrobě sýrů. Jako absolventka několik anejlepších sýrařských kurzů si musela pořídit vlastní kozy. Při výběru plemene tedy šlo hlavně o vysokou produkci velmi kvalitního a tučného mléka. Takovým ideálním plemenem pro sýraře je plemeno anglonubijské.  Naše kozí osazenstvo Teta má na farmě celkem 6 dopělých samic anglonubijských koz a jednoho chovného kozlíka Rockyho, který je ale tatínkem jen 3 kuzlátek. Ostatní mají za tatínka obyčejného bílého českého kozla. V současnosti máme 9 kůzlátek různého stáří a jedna koza bude mít mladé během 14 dnů. 5 kozlíků a 4 kozičky se mají k světu. 3 kozičky - Čertici, Andělku a Anču si necháme do chovu. Jsou totiž první kozičky narozené u nás na farmě a mají za tátu Rockyho, našeho kozla. Tato tři kůzlátka jsem odrodila a fotka je sotva 10 minut od porodu.  Voňavé kozy z Anglie Anglonubijské kozy byly vyšlechtěny na britských ostrovech v 19. století a jso...

Králík ve svetru

Je to tak! Angorský králík je speciální plemeno, které se náhodou povedlo vyšlechtit v Anglii a typický je svojí měkkou a hustou srstí, která se dá spřádat. I když na ten svetr byste králíčků potřebovali opravdu hodně :) Tito králíci možná vypadají mohutně, ale věřte, že to dělá jejich hustá srst. Po ostřihání jsou srovnatelně velcí s klasickým králíkem. Na obrázku vidíte, jak se mazlím s Mimoňem, naším chovným samcem. Angorští králíci jsou známí svou milou a přátelskou povahou, kterou jako chovatelé oceníme hlavně při stříhání.  Náročné plemeno Angorský králík je náročný na chov v tom smyslu, že vyžaduje častou výměnu podestýlky. Nesnáší vlhko a miluje čisto. To aby i jeho srst zůstala čistá. I každá přadlena ocení čistého králíka, protože má pak s praním jeho srsti poloviční práci. Naši králíčci mají slaměnnou podestýlku, protože na statku máme slámy dostatek a nemusíme tedy kupovat drahé podestýlky. Sláma se však musí měnit alespoň jednou za dva dny. Stravu má podobno...

Jahody, jahody a zase jahody...

Jednoznačně jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce, který neodmyslitelně patří k létu. Jahody jsou významným zdrojem vitamínu C, A, B, E dále pak obsahují draslík, zinek vápník, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Pomáhají při problémech s močovými cestami nebo reprodukčními orgány, snižují nachlazení a posilují srdce. Je vám to ještě málo?! Jahody mají nízký podíl cukru a vysoký obsah vody, jsou tedy vhodné do redukční diety.   Současné jahody byly vyšlechtěny až po příjezdu někrterých odrůd z Ameriky. Lesní jahody, ale pěstovali už ve středověku mniši v klášterech.  Já moc nefandím marmeládám, které zničí vše dobré v jahodě a obsahují spoustu cukru. O to vzácnější pochoutkou pro mě jahody jsou, protože je jím jen čerstvé zhruba tak měsíc v roce. Jím jich tedy ohromné množství najednou :D Pokud už jahody uchovávám tak je mrazím nebo suším, čímž zachovám dobré látky v nich obsažené. Jahody mám nejradši s nízkotučným tvarohem, mlékem nebo jo...

Domácí mlékař 1. díl: Máslo

Vyrobit si doma něco vlastního silami je vždy skvělé. K výborné chuti másla se tak přidá i skvělý pocit z toho, že jste to zvládli sami. U domácího másla máte jistotu co jíte. Výroba je tak jednoduchá, že se k ní budete stále vracet. Máslo byl první výrobek, který jsem vlastnoručně vyrobila. Na výrobu jedné větší kostky másla, tedy asi 300 gramů, potřebujete litr smetany. Dále potřebujete už jen máselnici. Dají se koupit ruční i elektrické s různým objemem. Asi nejlevnější a zároveň nejmenší nabízí Tescoma, a sice o obsahu jen 250 ml, tedy na malou smetanu v kelímku. Z tohoto množství vyrobíte asi 100 g másla. V minulosti se používaly různé máselnice - kolíbavá nebo bubnová. Někde se máslo tlouklo, někde vrtělo. Pokud spěcháte, nemáte náladu nebo si prostě chcete ulehčit práci, použijte mixér :) . Tlučení, vrtění, stloukání Smetanu stačí nalít do máselnice a točit nebo tlouct (v závisloti na druhu máselnice). Proces trvá od 5 do 20 minut. Záleží na druhu máselnice a inten...

Vdolky aneb chuť jižních Čech

Moje prababička žila prakticky na samotě, které se říkalo a říká Ostrov na Blatensku. Zažila dva císaře a všechny prezidenty. Zemřela v roce 2014 ve věku 99 let. Celý její život prováděla tvrdá práce, nosila šátek a zástěru a doma měla kouzelnou pec s plotnou, na které pekla tyto vdolky. Spolu s kulajdou a škvarkovými plackami jde o recept, který patří mezi naše rodinná dědictví. Těsto je ze surovin, které měli lidé na vsi vždy po ruce - mléko, vejce, mouka. Naopak chybí tuk, který byl drahý a nedostatkový. Vdolky jsou tak lahodné, že obvykle sním tak 4 naráz :)   Mouka, vejce, mléko Na těsto vám, jak už jsem zmiňovala výše, stačí jen hladká mouka (může být i celozrnná špaldová, tu jsem použila na prvním obrázku), mléko, vejce a kvásek z droždí. Vše smícháme a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě pod utěrkou. Z těsta následně tvarujeme vdolky, od kraje do středu vytahujeme těsto do tvaru vdolečku.  Na plotně Vdolky pečeme na rozpálené plotně. Asi ne...

Před bezem klekni!

Konečně mám po škole a tak jsem se rozhodla začít bylinkařit. Pro každou začínajíví bylinkářku není nic snadnějšího než posbírat květy černého bezu, které najdete úplně všude. Nám roste přímo u stodoly na pastvině. Roste všude! Černý bez se používá už od antiky a ne nadarmo se říká: "před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Dnes ho najdeme prakticky úplně všude: na krajích lesů, uprostřed pole, u stájí a maštalí, kde se vysazoval, aby zaháněl dobytčí mor. Kvete právě teď, tedy od konce května do konce června. Květy se sbírají za suchého počasí a měly by být v plném květu nebo těsně před ním. Květy jsou neobyčejně bohaté na vitamíny A a C, třísloviny a další léčivé látky, které působí především proti nachlazení. Proto se suší do 40 stupňů a na podzim se využívají při chřipkách. Bezový čaj uleví od horečky a báječně chutná.  Sirup nebo macerát?  Mnoho z vás zná jistě bezový sirup. Já ho však nedělám. Převařením a konzervováním ztratí všechny své účinné lát...