Vyrobit si doma něco vlastního silami je vždy skvělé. K výborné chuti másla se tak přidá i skvělý pocit z toho, že jste to zvládli sami. U domácího másla máte jistotu co jíte. Výroba je tak jednoduchá, že se k ní budete stále vracet. Máslo byl první výrobek, který jsem vlastnoručně vyrobila. Na výrobu jedné větší kostky másla, tedy asi 300 gramů, potřebujete litr smetany. Dále potřebujete už jen máselnici. Dají se koupit ruční i elektrické s různým objemem. Asi nejlevnější a zároveň nejmenší nabízí Tescoma, a sice o obsahu jen 250 ml, tedy na malou smetanu v kelímku. Z tohoto množství vyrobíte asi 100 g másla. V minulosti se používaly různé máselnice - kolíbavá nebo bubnová. Někde se máslo tlouklo, někde vrtělo. Pokud spěcháte, nemáte náladu nebo si prostě chcete ulehčit práci, použijte mixér :)
.
Tlučení, vrtění, stloukání
Smetanu stačí nalít do máselnice a točit nebo tlouct (v závisloti na druhu máselnice). Proces trvá od 5 do 20 minut. Záleží na druhu máselnice a intenzitě pohybu. Když jde máselnicí točit ztuha, máslo je hotové. V máselnici vznikne tuhé žluté máslo a bílé podmáslí, které slijeme. Máslo pak rukou vyndáme do misky se studenou vodou.
Smetanu stačí nalít do máselnice a točit nebo tlouct (v závisloti na druhu máselnice). Proces trvá od 5 do 20 minut. Záleží na druhu máselnice a intenzitě pohybu. Když jde máselnicí točit ztuha, máslo je hotové. V máselnici vznikne tuhé žluté máslo a bílé podmáslí, které slijeme. Máslo pak rukou vyndáme do misky se studenou vodou.
Praní másla
Jednotlivé hrudky másla spojíme do jedné velké. V misce s vodou máslo hněteme a překládáme. Tím se z másla dostávají zbytky podmáslí a prodlužuje se jeho trvanlivost. Voda v misce zbělá od podmáslí a proto přendáme máslo do nové čisté vody a proces opakujeme dokud voda nezůstane čistá. Pokud chceme ještě více prdloužit trvanlivost produktu, máslo ještě prohněteme na prkýnku, aby jsme z něj dostali vodu.
Formy jako malované
Dříve máslo ženy prodávaly na trhu a chtěly mít hezký produkt, proto máslo tvarovaly ve formách vyřezávaných ze dřeva. Tyto formičky jsou obě více než 150 let staré. Formičku je potřeba napřed namočit do vody, aby se dřevo napilo. Těsně před tvarováním musíme formičku vylít vroucí vodou, pak rychle hrudku másla vtlačit do formy a hned vyklopit. Bez použití horké vody máslo nelze vyklopit.
Dříve máslo ženy prodávaly na trhu a chtěly mít hezký produkt, proto máslo tvarovaly ve formách vyřezávaných ze dřeva. Tyto formičky jsou obě více než 150 let staré. Formičku je potřeba napřed namočit do vody, aby se dřevo napilo. Těsně před tvarováním musíme formičku vylít vroucí vodou, pak rychle hrudku másla vtlačit do formy a hned vyklopit. Bez použití horké vody máslo nelze vyklopit.
Přírodní, lahodné, zdravé máslo
Máslo je přírodní produkt tvořený z 80% mléčným tukem, zbytek tvoří voda, bílkoviny a vitamíny A, D, E, K. Máslo je vhodné především pro studenou kuchyni, na smažení je zcela nevhodné. Podmáslí určitě nevylévejte. Má nízký obsah tuku 0,5% a vysoký podíl kvalitních bílkovin. Obsahuje i vysoké množství vápníku a lecitinu. Navíc je neobyčejně chutné.
Máslo je přírodní produkt tvořený z 80% mléčným tukem, zbytek tvoří voda, bílkoviny a vitamíny A, D, E, K. Máslo je vhodné především pro studenou kuchyni, na smažení je zcela nevhodné. Podmáslí určitě nevylévejte. Má nízký obsah tuku 0,5% a vysoký podíl kvalitních bílkovin. Obsahuje i vysoké množství vápníku a lecitinu. Navíc je neobyčejně chutné.
Domácí máslo je lahodné a zdravé, ačkoliv při redukční dietě nebo zvýšeném cholesterolu byste měli jeho spotřebu omezit. Až jednou ochutnáte domácí máslo, nebudete chtít jiné. Nejlépe si ho vychutnáte na domácím chlebu s pažitkou a jinými bylinkami.
dobrý deň, a smotanu si prve prevaríte alebo robíte masielko zo surovej? ďakujem za odpoveď, janka
OdpovědětVymazatJanko, jde z obojího. Děláme někdy tak a někdy jinak.
VymazatNedava se trochu sole?
OdpovědětVymazatNemusí. Sůl se dávala dřív kvůli konzervaci. Dnes, když máme lednice a máslo sníme hned, to není vůbec nutné. Dřív bylo smetany najdenou v létě hodně a musela se zpracovat a máslo muselo vydržet na zimu. Proto se solilo a nebo přepouštělo.
Vymazat