Přeskočit na hlavní obsah

Domácí mlékař 1. díl: Máslo

Vyrobit si doma něco vlastního silami je vždy skvělé. K výborné chuti másla se tak přidá i skvělý pocit z toho, že jste to zvládli sami. U domácího másla máte jistotu co jíte. Výroba je tak jednoduchá, že se k ní budete stále vracet. Máslo byl první výrobek, který jsem vlastnoručně vyrobila. Na výrobu jedné větší kostky másla, tedy asi 300 gramů, potřebujete litr smetany. Dále potřebujete už jen máselnici. Dají se koupit ruční i elektrické s různým objemem. Asi nejlevnější a zároveň nejmenší nabízí Tescoma, a sice o obsahu jen 250 ml, tedy na malou smetanu v kelímku. Z tohoto množství vyrobíte asi 100 g másla. V minulosti se používaly různé máselnice - kolíbavá nebo bubnová. Někde se máslo tlouklo, někde vrtělo. Pokud spěcháte, nemáte náladu nebo si prostě chcete ulehčit práci, použijte mixér :)



.
Tlučení, vrtění, stloukání
Smetanu stačí nalít do máselnice a točit nebo tlouct (v závisloti na druhu máselnice). Proces trvá od 5 do 20 minut. Záleží na druhu máselnice a intenzitě pohybu. Když jde máselnicí točit ztuha, máslo je hotové. V máselnici vznikne tuhé žluté máslo a bílé podmáslí, které slijeme. Máslo pak rukou vyndáme do misky se studenou vodou.



Praní másla
Jednotlivé hrudky másla spojíme do jedné velké. V misce s vodou máslo hněteme a překládáme. Tím se z másla dostávají zbytky podmáslí a prodlužuje se jeho trvanlivost. Voda v misce zbělá od podmáslí a proto přendáme máslo do nové čisté vody a proces opakujeme dokud voda nezůstane čistá. Pokud chceme ještě více prdloužit trvanlivost produktu, máslo ještě prohněteme na prkýnku, aby jsme z něj dostali vodu. 


 Formy jako malované
Dříve máslo ženy prodávaly na trhu a chtěly mít hezký produkt, proto máslo tvarovaly ve formách vyřezávaných ze dřeva. Tyto formičky jsou obě více než 150 let staré. Formičku je potřeba napřed namočit do vody, aby se dřevo napilo. Těsně před tvarováním musíme formičku vylít vroucí vodou, pak rychle hrudku másla vtlačit do formy a hned vyklopit. Bez použití horké vody máslo nelze vyklopit.



Formy na máslo z expozic Hoslovického mlýna

 Přírodní, lahodné, zdravé máslo
Máslo je přírodní produkt tvořený z 80% mléčným tukem, zbytek tvoří voda, bílkoviny a vitamíny A, D, E, K. Máslo je vhodné především pro studenou kuchyni, na smažení je zcela nevhodné. Podmáslí určitě nevylévejte. Má nízký obsah tuku 0,5% a vysoký podíl kvalitních bílkovin. Obsahuje i vysoké množství vápníku a lecitinu. Navíc je neobyčejně chutné.


Domácí máslo je lahodné a zdravé, ačkoliv při redukční dietě nebo zvýšeném cholesterolu byste měli jeho spotřebu omezit. Až jednou ochutnáte domácí máslo, nebudete chtít jiné. Nejlépe si ho vychutnáte na domácím chlebu s pažitkou a jinými bylinkami.

Komentáře

  1. dobrý deň, a smotanu si prve prevaríte alebo robíte masielko zo surovej? ďakujem za odpoveď, janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, jde z obojího. Děláme někdy tak a někdy jinak.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Nemusí. Sůl se dávala dřív kvůli konzervaci. Dnes, když máme lednice a máslo sníme hned, to není vůbec nutné. Dřív bylo smetany najdenou v létě hodně a musela se zpracovat a máslo muselo vydržet na zimu. Proto se solilo a nebo přepouštělo.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...