Jednoznačně jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce, který neodmyslitelně patří k létu. Jahody jsou významným zdrojem vitamínu C, A, B, E dále pak obsahují draslík, zinek vápník, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Pomáhají při problémech s močovými cestami nebo reprodukčními orgány, snižují nachlazení a posilují srdce. Je vám to ještě málo?! Jahody mají nízký podíl cukru a vysoký obsah vody, jsou tedy vhodné do redukční diety.
Současné jahody byly vyšlechtěny až po příjezdu někrterých odrůd z Ameriky. Lesní jahody, ale pěstovali už ve středověku mniši v klášterech.
Já moc nefandím marmeládám, které zničí vše dobré v jahodě a obsahují spoustu cukru. O to vzácnější pochoutkou pro mě jahody jsou, protože je jím jen čerstvé zhruba tak měsíc v roce. Jím jich tedy ohromné množství najednou :D Pokud už jahody uchovávám tak je mrazím nebo suším, čímž zachovám dobré látky v nich obsažené.
Jahody mám nejradši s nízkotučným tvarohem, mlékem nebo jogurtem. Zdobím s nimi koláče nebo pudinky. Výborné jsou jahody s polentou, v koláčích a dortech nebo v mých oblíbených ovocných knedlících.
Komentáře
Okomentovat