Přeskočit na hlavní obsah

Jahody, jahody a zase jahody...

Jednoznačně jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce, který neodmyslitelně patří k létu. Jahody jsou významným zdrojem vitamínu C, A, B, E dále pak obsahují draslík, zinek vápník, působí jako prevence proti nádorovým onemocněním. Pomáhají při problémech s močovými cestami nebo reprodukčními orgány, snižují nachlazení a posilují srdce. Je vám to ještě málo?! Jahody mají nízký podíl cukru a vysoký obsah vody, jsou tedy vhodné do redukční diety. 
 Současné jahody byly vyšlechtěny až po příjezdu někrterých odrůd z Ameriky. Lesní jahody, ale pěstovali už ve středověku mniši v klášterech.


 Já moc nefandím marmeládám, které zničí vše dobré v jahodě a obsahují spoustu cukru. O to vzácnější pochoutkou pro mě jahody jsou, protože je jím jen čerstvé zhruba tak měsíc v roce. Jím jich tedy ohromné množství najednou :D Pokud už jahody uchovávám tak je mrazím nebo suším, čímž zachovám dobré látky v nich obsažené.


Jahody mám nejradši s nízkotučným tvarohem, mlékem nebo jogurtem. Zdobím s nimi koláče nebo pudinky. Výborné jsou jahody s polentou, v koláčích a dortech nebo v mých oblíbených ovocných knedlících.
 
Domácí termix - nízotučný tvaroh, jahody. Posypáno konopným semínkem



Jogurt s kousky jahod a celozrnnou sušenkou
Klasické knedlíky, ale celozrnné se zakysankou posypané netradičně kokosem


Klasické knedlíky z tvarohového těsta (tvaroh, vajíčko, mouka).

Polenta s jahodami a zakysankou

Já mám jahody z naší biofarmy v Temelíně. Jsou tedy zcela nestříkané, ručně sbírané.
Užíjte si jahody dokud rostou a napište mi co s nimi děláte. Vaříte marmelády nebo pečete moučníky? 


Lesní jahody jsou elixír zdraví. Tyhle jsem natrhala poblíž vesnice Hoslovice v Pošumaví. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...