Přeskočit na hlavní obsah

Ovce u lazebníka

Ovce i kozy jsou vesměs nenáročná zvířata. V létě jim stačí na pastvě zajistit vodu. Nicméně i ovce i kozy potřebují ošetření paznechtů. Jejich předci běhali po horách a kopýtka si obrousili o kameny. Na pastvině se to ale nestane. Paznehty jim pak mohou zarůstat. Ovce musíte navíc stříhat.

Naše ovečky chodí jednou ročně ke kadeřníkovi a dvakrát ročně na manikúru. Že nevěříte? Ale je to tak. Jednou za rok, většinou koncem jara si zveme střihače. Dobrý střihač zvládne ostřihat ovečky v jednom kuse a pod 6 minut, aniž by ovečku zranil. Speciálními "chvaty" ji dokáže udržet v klidu na místě. Nůžky používá elektrické nebo i ruční.Ovce to snáší každá trochu jinak, některá lépe, s jinou se musí střihač doslova poprat :D 


Náš Matěj je skopec plemene Kerry Hill, což je dost temperamentní plemeno. 


Paznehty je třeba ostříhat dvakrát do roka, ideálně na jaře a na podzim. Paznehty ovcím rostou stejně jako nám nehty. Pokud si je neobrousí, je potřeba je střihat. Když se paznehty ovcím neošetří mohou se v nich tvořit záněty a ovečka na ně může i zajít. Stříhá se jen mrtvá tkáň, a ačkoliv to chce trochu šikovnosti, ovečky to vůbec nebolí 


Peggy po ostříhání vypádá spokojeně. Ovečkám se uleví a v létě jim není v kožíšku horko. 

Tak a máme co dělat. Tohle než vyperem, vysušíme, sepředem...prostě vlna ze všech našich pěti ovcí.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...