Přeskočit na hlavní obsah

Nejlepší brigáda tam, kde se zastavil čas

Málokterá brigáda ve mně zanechala takové dojmy a zážitky jako provádění na Hoslovickém mlýně. Hoslovice jsou moc hezká obec, ve které jsem měla babičku, která tam farmařila. Moje prázdniny u babičky tedy byly vždy skvělé. Měla jsem pocit, že vesnička leží na konci světa a za ní už nic není :D Samotná vesnice je tedy už zážitkem. Mimochodem, kdybyste Hoslovice hledali, tak leží asi 20 km jihozápadně od Strakonic. Dole pod samotnou vsí leží Podhoslovičky (všude tam jsou cedule, nejde to minout). A tam právě stojí onen pohádkový mlýn. Jeho historie sahá hluboko do středověku, ale nejzajímavější a nejjímavější je příběh jeho posledních majitelů, bratří Harantů, kteří zde žili jako v 19. století až do našeho 21. století. Díky tomu se mlýn dochoval v tak skvělém původním stavu. Dnes patří pod Muzeum středního Pootaví. Fotek z mlýna mám mnoho, ale budu je zveřejňovat logicky k různým tématicky úzce zaměřeným článkům.




Dlouho jsem přemýšlela jestli se zde s vámi podělím o jejich příběh (jakožto průvodkyně znám lecjaké podrobnosti), ale nakonec jsem se rozhodla, že ne. Zajeďte si do mlýna a poslechněte si ho tam (snad budete mít štěstí na průvodce). V prostředí mlýna má ještě silnější atmosféru. Pokud narazíte na špatného průvodce nebo na žádného, vězte, že na stole je knížečka, kde je příběh výborně popsán s mnoha podrobnostmi (málokdo si to přečte, ale stojí to za to).

Určitě zajděte taky nahoru do budovy, kde je kasa (jako průvodkyně jsem si všimla, že tam lidé moc nechodí). Je tam krásná výstava tradic a života v Pošumaví. Velmi logicky a hezky uspořádaná do kruhu a monitoruje celý rok.

Mlýn vážně stojí za to. Možná, že se tam chystáte na některou z akcí, které mlýn pořádá (peče se tam chleba, seče tráva, ukazují řemesla...). Ale na těchto akcích je několik set lidí a nic si pořádně neužijete. Mlýn je nejlepší ráno, hned v devět. Slunce je ještě nízko, ve mlýně jste jen vy a můžete si představovat ten krásný a klidný život, který tam prožívaly desítky generací.



Jako průvodkyně jsem často přemýšlela, co by asi řekli Hrantovi, kdyby věděli, že z jejich domova, který si tak chránili, je nyní turistická atrakce. Ale strávila jsem tam několik hodin sama a naslouchala atmosféře budovy a cítila jsem vždy jen klid a slyšela jen proud vody z vedlejšího rybníka. Myslím, že Haranti došli klidu.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...