Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti, ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.
Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů.
V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka.
Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu nožíkem pokrájejte na kostky o velikosti vlašského ořechu.
Sýřeninu pak můžete nabrat do nějakého plátýnka nebo sítka podobně jako tvaroh, aby vykapala syrovátka a zůstal jen pevnější sýr. Nejlepší jsou ale tvořítka na sýry. Tam sýr necháme alespoň 24 hodin odkapávat. Během této doby ho můžeme několikrát v sýtku obrátit, aby vykapal rychleji ze všech stran. Sýr je pak pevný zhruba jako tužší lučina.
Takovýto sýr má opravdu naturální chuť mléka, proto se přidávají různé kultury, které seženete na internetu. Většině lidem ale chutná. Nicméně i tento sýr si můžete doma vylepšit. Stačí ho pokrájet na kostky a přidat bylinky. My přidali sůl, pepř, česnek a pažitku. Podáváme s domácím chlebem.
Tak co, zkusíte to?
Komentáře
Okomentovat