Přeskočit na hlavní obsah

Na návštěvě u statkáře: Bourárna statku Netěchovice


Nejsem vegetariánka, ale byla bych jí, kdybych neměla možnost přístupu k ověřeným statkářům a farmářům, kteří se ke svým zvířatům chovají s respektem, láskou a dávají jim tu nejlepší péči. Žádné velkochovy, méně stresu, kvalitní krmivo a podestýlka. Pokud i vy sdílíte názor, že jsme to, co jíme a jste milovníci hovězího a telecího masa, zavítejte na náš Statek v Netěchovicích, kde je mimo jiné chov hovězího dobytka a jeho zpracovna. V letošním roce bylo maso z Netěchovic oceněno značkou Regionálního produktu Vltavotýnska.

Články v této rubrice jsem se rozhodla pojmout formou rozhovorů přímo s farmáři. Tentokrát to budou Petr a Jarda, řezníci z bourárny statku.




Jak dlouho už na Vltavotýnsku provozujete vaší bourárnu?

Třetím rokem, ale každodenní provoz funguje dva roky. Museli jsme si zákazníky nejprve najít, ale lidé se brzy naučili chodit si k nám do bourárny pro kvalitní maso.


V čem se právě vaše maso liší od toho běžně dostupného z obchodu?

Primárně jde o maso z našeho chovu. Každý se může podívat na naše zvířata, která jsou ustájená přímo v areálu statku. Krmená jsou jen siláží a senáží. Zásadní je ale skutečnost, že předtím než se maso dostane na váš talíř, necháváme ho zrát, a to minimálně dva týdny i déle. Díky tomu je maso měkké a chutné.

Máte tu na statku přímo i svoji porážku a kolikaletá zvířata vlastně porážíte?

Zvířata jezdí na porážku zhruba dvouletá, telata pak asi půlroční. Porážku nám zajišťují v nedalekém Velešíně. Zvířata tam jsou vždy ustájená přes noc, aby si zvykla na nové prostředí a nebyla před smrtí zbytečně ve stresu.


Býci jsou krásně černo- strakatí. Co je to za plemeno? 

Převážně Holštýn. Je to sice mléčné plemeno, ale to nic nemění na kvalitě masa.

V jaké podobě se maso dostane ke koncovému zákazníkovi? 

Maso vakuově balíme, čímž zajistíme jaho trvanlivost a kvalitu, a následně označíme etiketou v souladu s veterinárními pravidly. Na etiketě najde zákazník všechny údaje: číslo hospodářství, věk zvířete, gramáž...Balíčky jsou zhruba po kile, ale na objednávku není problém připravit nejrůznější balení.

Kde si můžu vaše maso koupit? Dodáváte do nějakých obchodních sítí? A jak se lišíte cenově od běžně dostupného masa?

Nakupovat můžete přímo u nás na statku, kde máme prodejnu. Dodáváme ale i do obchodů s farmářskými  potravinami v Písku nebo Budějovicích. Cenově se nelíšíme téměř vůbec nebo v rámci i jednotek korun.

Jaké maso si u vás můžu koupit? V obchodu běžně vidím jen zadní, kližku a třeba nějaké žebro na polévku. 

Troufám si tvrdit, že u nás si vybere každý. Máme klasický výběr mas - kližky a krky na guláše, plece na omáčky, kosti na polévku včetně morkových... V zimě lidé často ocení i výběr vnitřností v létě zase spíše roste poptávka po steacích na gril.

Jste jedni z mála producentů telecího. Jaká je poptávka po tomto mase a poradíte k čemu se vlastně hodí?

Z počátku byl o telecí velký zájem, protože ho lidé příliš neznali. Každý ho chtěl ochutnat. Dnes se ustálili zákazníci, kteří ho vyhledávají. Telecí se perfektně hodí do dětské stravy, výborná je třeba dušená roštěná nebo pravý vídeňský řízek z telecí kýty.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho spokojených zákazníků.











Více informací najdete  na jejich Facebookovém profilu.
Já si do bourárny chodím pravidelně pro morkové kosti, které vylepší jakoukoliv polévku a také pro mleté maso. Dost často vezmu i nějakou plec nebo zadní na omáčku. 

A co vy? Navštívíte bourárnu Statku Netěchovice nebo máte vlastního dodavatele kvalitního hovězího masa?


Komentáře

  1. Taky máme vlastního řezníka, ale na drůbež. Hovězí moc nejíme takže jsme ani nesháněli, ale tohle zní dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá výborně. Jsme z Tábora, takže to máme kousek. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...