Přeskočit na hlavní obsah

Maková panenka

Mák je taková naše národní superpotravina. Jsme největší vývozci máku na světě a není divu. Mák se konzumuje hlavně u nás a pak na východ u sousedů. Jinde ve světě se mák v kuchyni využívá spíše zřídka a má špatnou pověst (lidi si myslí, že to je droga...vážně). Toto semínko je nejbohatší potravinou z hlediska obsahu vápníku. Mléko by se před ním mohlo stydět :D. Dále obsahuje mangan, hořčík, fosfor...Mák používáme na posypání pečiva, jako náplň do buchet a do řady dalších tradičních českých pokrmů. V neposlední řadě se dával dětem do teplého mléka s medem, aby se jim dobře usínalo. Přeci jen trochu toho morfia mák obsahuje :) 

Já si na mák vyšila hezký pytlíček. Koupila jsem ho už ušitý v galanterii a měl i předkreslený motiv máku, ale není problém si z plátna ušít pytlík a motiv si můžete sami nakreslit. Nezapomeňte přišít stužku na zavázání pytlíku, aby se vám mák nerozsypal.








Mák je krásná rostlina po celou svou vegetační dobu. Napřed nás na polích osluňují zářivě červené či bílé rozevláté květy a potom kulaté makovice plné chrastivých semínek. Mák je mimořádně estetický  doplní každou venkovsky laděnou dekoraci či vánoční vrkoč. I dříve si děti chtěly hrát a materiál používaný při domácí výrobě hraček byl různorodý. Od dřeva přes seno až po koudel. Možná, že znáte panenky z kukuřičného šustí, ale dost možná vás nikdy nenapadlo vyrobit holčičkám panenku z makovic. Přitom vyrobit prostou a jednoduchou, ale krásnou panenku z makovice je otázka 10 minut při spotřebě minima materiálu.

Potřebovat budete jen kousky látek, makovici, vlněnou přízi a lepidlo nebo ideálně tavnou pistoli.

Makovice slouží jako hlava panenky a stéblo jako tělo. Z kousku látky vystřihneme šaty, může to být prostě trojúhelník nebo obdélník, který sešijete koncem k sobě, aby vytvořil šaty, Makovici pomocí příze vyrobte vlasy. Stačí jen ve předu, protože zbytek "hlavy" bude pokrývat šátek z kousku látky. Pak už stačí jen vše přilepit.

Jako první jsem vyráběla prostou panenku stařenky, využila jsem horní vystouplé části makovice, kterou jsem obtočila šedou přízi, abych tak naznačila drdol. Fialový proužkatý kanafas posloužil jako šaty, fialová plsť na šátek a žlutá mašlička, aby byla panenka hezčí.

Tyto panenky poslouží dětem ke hraní nebo s nimi můžete dozdobit květináč. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...