Přeskočit na hlavní obsah

Země Živitelka 2018

Letos jsem si Země Živitelky vážně "užila". Byla jsem na ní pracovně a to 5 z jejích 6 dnů. Hlídala jsem exponáty v expozici Sto let českého zemědělství a umravňovat lidi a děti, aby nelezli na traktory a neničili žentour mě opravdu nebavilo. Každopádně jsem si celou výstavu několikrát prošla a i letos bylo mnoho k vidění. Tím, že jsem byla na výstavě prakticky každý den, jsem si mohla prohlédnout beef show, na které se předváděla ta nejkrásnější zvířata plemen angus a limousine. Dále jsem viděla vyhlášení nejlepšího berana plemene Zwarbles. Prošla jsem si všechny zvířata, která na výstavě byla. Ochutnala jsem také výborné lahůdky jako třeba angus burger nebo výbornou polévku halaszle a sumčí salát z pavilónu rybářů. Překvapila mě i zmrzlina podávaná na Živitelce, která byla jen z jahod s cukrem a bílého jogurtu. Je vidět, že lidé už mění své myšlení a chtějí kvalitní přírodní produkty, za které jsou ochotni si připlatit (velká zmrzlina stála 55 korun). Chutnala skvěle a jinou už nechci :D 

strákáči <3

předvádění výstavních beranů

vítězný beran

když je ten býk tak velký, že se an nevejde na fotku (měl 1300 kg)






Hodně mě ale rozčilovalo to, že celou tuto výstavu vnímám jako oslavu zemědělství a už samotný název akce vypovídá o potřebě chránit Zemi, chránit přírodu, která nás živí. Přesto byla akce plná plastu, ale opravdu plná. Každá rodina držela v ruce dva balónky, které z absolutně nepochopitelných důvodů dávaly společnosti lidem zadarmo v rámci reklamy. Dále všechno jídlo a pití bylo podáváno v plastových kelímcích s brčky a plastových talířích a příborech. Nechápu jak se to může stát, když celá Evropa brojí proti plastu, který tu naší Zemi Živitelku ničí. 


Navštívili jste Zemi Živitelku? Jak se vy stavíte ke konzumu na těchto akcích?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...