Poplamenice dřív znalo každé dítě a těšilo se na ně "jako malé dítě" :). Jde vlastně o chlebové placky, kterými se zkoušelo, jestli je chlebová pec už dostatečně rozpálená. Zkoušet teplotu na celém chlebu by se asi moc nevyplatilo, takže naši předci zkoušeli do pece jako první jen malé placičky. Tyto placky dozdobili sušeným ovocem nebo škvarky a pak je ještě teplé dávali dětem. Poplamenice je skutečně nezbytné jíst ještě teplé. Po vychladnutí ztvrdnou a nejsou dobré. Je to totiž prakticky jen koncentrovaná kůrka bez vlahé střídky.
O poplamenicích se píše už v Babičce Boženy Němcové:
Když babička pekla chléb, měly vnoučata posvícení. Pokaždé dostaly
poplamenici a po malém bochánku, švestkami neb jablky plněném, což se
jim dříve nestávalo. Musely ale zvykat dávat pozor na drobty. „Drobty
patří ohníčku,“ říkala babička, když smítala ze stolu drobečky a do ohně
je házela.
Receptem jsem se nechala inspirovat v pořadu Herbář (1. díl 2. řady).
Budete potřebovat 1:1 pšeničnou a žitnou chlebovou mouku, ideální je 250g:250g smíchat se lžičkou kmínu a menší lžičkou soli. Přidáte kvásek z 1 kostky droždí a 250 ml vlažné vody. Pak vypúracujete hladké těsto. Necháte ho kynout pod utěrkou na teplém místě asi 45 minut.
Po vykynutí těsto přeložíme a necháme ještě 15 minut okynout. Následně z těsta na pomoučněném vále tvarujeme placky a ty plníme namočeným ovocem. Já použila sušené švestky, křížaly, hrozinky a nesířené meruňky. Poplamenice můžete dělat i na slano se škvarkami, zelím, špekem nebo smaženou cibulí. Nápně taky můžete balit do těsta jako do měštců. Před pečením okraje potřete vodou. Pečeme v chlebové peci asi 20 minut, ale předpokládám, že vy budete péct v troubě do zhnědnutí. Jíme teplé!
Komentáře
Okomentovat