Přeskočit na hlavní obsah

Domácí pekař 3. díl: Poplamenice

 Poplamenice dřív znalo každé dítě a těšilo se na ně "jako malé dítě" :). Jde vlastně o chlebové placky, kterými se zkoušelo, jestli je chlebová pec už dostatečně rozpálená. Zkoušet teplotu na celém chlebu by se asi moc nevyplatilo, takže naši předci zkoušeli do pece jako první jen malé placičky. Tyto placky dozdobili sušeným ovocem nebo škvarky a pak je ještě teplé dávali dětem. Poplamenice je skutečně nezbytné jíst ještě teplé. Po vychladnutí ztvrdnou a nejsou dobré. Je to totiž prakticky jen koncentrovaná kůrka bez vlahé střídky. 



O poplamenicích se píše už v Babičce Boženy Němcové: 

Když babička pekla chléb, měly vnoučata posvícení. Pokaždé dostaly poplamenici a po malém bochánku, švestkami neb jablky plněném, což se jim dříve nestávalo. Musely ale zvykat dávat pozor na drobty. „Drobty patří ohníčku,“ říkala babička, když smítala ze stolu drobečky a do ohně je házela.  

Receptem jsem se nechala inspirovat v pořadu Herbář (1. díl 2. řady).
Budete potřebovat 1:1 pšeničnou a žitnou chlebovou mouku, ideální je 250g:250g smíchat se lžičkou kmínu a menší lžičkou soli. Přidáte kvásek z 1 kostky droždí a 250 ml vlažné vody. Pak vypúracujete hladké těsto. Necháte ho kynout pod utěrkou na teplém místě asi 45 minut. 

Po vykynutí těsto přeložíme a necháme ještě 15 minut okynout. Následně z těsta na pomoučněném vále tvarujeme placky a ty plníme namočeným ovocem. Já použila sušené švestky, křížaly, hrozinky a nesířené meruňky. Poplamenice můžete dělat i na slano se škvarkami, zelím, špekem nebo smaženou cibulí. Nápně taky můžete balit do těsta jako do měštců. Před pečením okraje potřete vodou. Pečeme v chlebové peci asi 20 minut, ale předpokládám, že vy budete péct v troubě do zhnědnutí. Jíme teplé!












Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...