Přeskočit na hlavní obsah

A kde berem tu vlnu?

Na vlnu se chová po celém světě celá řada plemen ovcí, koz, velbloudů, alpak... Spřádat můžete lecos :D. My máme kromě angorských králíčků, o kterých už jsem článek psala (odkaz), ještě ovečky, beránka a kozlíka. Od dubna do října jsou venku na pastvě a v zimě ve stodole na zimovišti. Každý den dostávají dostatek vody, seno nebo jetel a dávku ovsa. Samozřejmostí je i minerální kostka, stříhání, ošetření paznehtů, odčervení a další péče.

Kozlíka máme kašmírského, z něhož získáváme známý a drahý kašmír. Toto plemeno se k nám dostalo z Kašmíru v Himalájích. Nicméně kvalita vlny koz se odvijí od prostředí, v kterém žijí a v Čechách jsou často chovány spíše pro maso než pro vlnu. My našeho kozlíka Vildu ale stříháme a spřádáme. V dalších článcích vám určitě ukážu přízy i případné výrobky.



Ovečky Merino landschaft jsou primárně na vlnu. Je to skutečně staré středověké plemeno ze severní Afriky. Vlna těchto oveček je jemná, velmi výhřevná a antibakteriální. Obě naše ovečky už měly jehňátka, ale nestaraly se o ně, takže se bojíme připustit je znovu, protože péče o malé jehně je neobyčejně časově náročná.



Další ovečky, které k nám přibyly docela nedávno jsou východofríské. Chovány jsou jak na vlnu, tak na mléko. Ovečky Meggy a Peggy jsou moc přítulné a hezké.


Beránek Matěj je velký rošťák a neposeda plemene Kerry Hill. Jde o nenáročné ale na pohled krásné plemeno chované kvůli měkké vlně.


Romanovky pochází sice z Ruska, ale v Čechách se uchytily snad ještě více. Díky nim máme už bílou, černou i šedou vlnu, takže můžeme vytvářet přírodní barevné vzory. Specifické je plodností, protože má 3 a více jehňat a to i dvakrát do roka. Další aspekt, pro který je chována je její lehká kůže.



Posledním přírůstkem do naší skopové rodinky jsou ovečky plemene ouessant. Jsou to nejmenší ovce na světě. Mají sotva půl metru na výšku a váží okolo 15 kil. Vyšlechtěna byla na nehostiném ostrově kousek od Bretaně. Díky tomu je velmi nenáročná na krmení i chov. Vyniká tedy jako zdatná spásačka i těch rostlin, které jiné ovce nechávají být a v neposlední řadě má vysoce kvalitní vlnu.


A na závěr ještě připíšu něco o našich nových kozách. Sice je nemáme na vlnu, ale jen pro radost.
Kamerunské kozičky znáte z každé zoo, dětského koutku se zvířátky, parčíku... jsou prostě všude. Toto africké plemeno je totiž nejmenší na světě, měří méně než půl metru a váží okolo 15 kil. Jsou opravdu nenáročné a zvyklé na pouštní vegetaci, i proto se chovají jen na maso a kůži. Tento nedostatek zeleně u nich způsobuje nedostatek mléka, které vystačí sotva pro kůzlata.





A protože máme na statku skor vše, máme tam už i kamerunky :D Tři kozičky (dvě hnědé a jednu černou) a po třech kůzlátkách.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...