Přeskočit na hlavní obsah

Třešňové koláče jako od babičky

Babiččina voňavá kuchyně. Léto, slunce, červené plody v zeleném objetí listů. Sladký koláč na kostkovaném ubruse. To je ta pravá červencová idila.

Blahodárné ovoce
Sezóna třešní je v plném proudu a je třeba si je užít dokud zrají. Ty tmavé jsou zdrojem hořčíku, železa, jódu, zinku, vápníku,. křemíku...nemluvě o vitamínech a antioxidantech. Působí blahodárně na játra i ledviny, čímž čistí celý organismus. Mají příznivý vliv na lidi, kteří trpí problémy se štítnou žlázou, cukrovkou nebo dnou. Podporují vylučování těla a jsou vhodné pro redukční dietu.
My máme sice na zahradě třešní několik, ale jde o nějakou kříženou planou odrůdu, která nedává dobré plody. Na ty sladké, černé třešně chodíme se svolením k sousedovi. Já dnes sbírala se sestřenicí Julinkou.






 Týden peču každý den
Přichystala jsem pro vás tři recepty, se kterými jsem slavila úspěch v celé rodině napříč generacemi. Všechny jsou ovědčeny několika generacemi. Všechna těsta jsou pečená na klasickém obdelníkovém plechu, který vymazávám sádlem a vysypávám hrubou moukou. Okraje těsta tak chytnou zlatavou kůrku a pěkně křupou. Jestli budete třešně před pečením vypeckovávat nebo ne, nechávám zcela na vás.
 
Tipy pro dietáře:

Dříve se lidé nemuseli tolika zabývat kaloriemi, protože je prostě vyběhali na poli. Jestli máte sedavé zaměstnání a bojíte se, že nevydržíte sníst jen kousek koláče, zkuste moje rady na odlehčení receptů.

  • všechnu mouku nahraďte celozrnnou špaldovou moukou nebo třeba rýžovou
  • cukr snižte na polovinu nebo použijte alternativní sladidlo (med, stévii...)
  • místo drobenky zkuste smíchat kokos, kokosový olej a kokosový cukr nebo posypat koláč ořechy a ovesnými vločkami

Bublanina

Potřebujete:
300g polohrubé mouky
100g cukru krystal
6 vajec
100ml oleje (řepkový)
třešně
1/2 kypřícího prášku bez fosfátů

Neprve si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Mouku smícháme s kypřídlem. Žloutky vyšleháme s cukrem a následně opatrně zašleháme olej. Do žloutkové směsi přidáváme mouku a postupně velmi opatrně i sníh. Těsto vylijeme na vysypaný plech pokryjeme bohatě třešňěmi. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 stupňů zhruba 20 minut.


Piškotový koláč s drobenkou

Potřebujete:
250g polohrubé mouky
100g cukru krystal
4 vejce
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
100ml oleje (řepkového)
mléko
třešně

Na drobenku:
cukr moučku
hrubou mouku
máslo
mandle

Připravíme si drobenku a to tak, že v misce rukama prožmouláme máslo, hrubou mouku a moučkový cukr.Vajíčka vyšleháme s cukrem a přidáme olej. Mouku smícháme s kypřidlem. Mouku smícháme s vajíčky a podle hustoty přidáme mléko. Těsto vylejeme na plech a poklademe třešněmi. Nakonec posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 stupňů zhruba 20 minut.


Kynutý koláč do domácím tvarohem

Potřebujete:

400 g hladké mouky
100 ml oleje (řepkového)
mléko
droždí
2 vajíčka
2 lžíce cukru
špetku soli

Na náplň:

domácí tvaroh
cukr (nejlépe vanilkový)
vajíčko
mléko
třešně

Na drobenku:

cukr moučku
hrubou mouku
máslo

Nejprve si založíme kvásek. Droždí rozdrobíme do vlažné vody nebo mléka a přidáme trochu cukru. Vzešlý kvásek pak smícháme s moukou, mlékem, vajíčky, solí, cukrem a olejem. Těsto řádně propracujeme až se nelepí na okraje mísy. Necháme kynout na teplém místě pod utěrkou alespoň 20 minut.Mezitím si připravíme drobenku ručním žmouláním mouky, cukru a másla. Tvarohovou nápň připravíme smícháním tvarohu, mléka (pokud je domácí tvaroh moc hustý), vajíčka a cukru. Vykynuté těsto rozmačkáme na vysypaný plech prsty (předem si je namažeme olejem). Na těsto přidáme tvaroh, třešně a drobenku. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 stupňů zhruba 20 minut.


A co vy? Mrazíte třešně a kompotujete nebo pečete pro celou rodinu koláče jako já? Podělte se se mnou o vaše skvělé recepty a užívejte si léto!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...