Blahodárné ovoce
Sezóna třešní je v plném proudu a je třeba si je užít dokud zrají. Ty tmavé jsou zdrojem hořčíku, železa, jódu, zinku, vápníku,. křemíku...nemluvě o vitamínech a antioxidantech. Působí blahodárně na játra i ledviny, čímž čistí celý organismus. Mají příznivý vliv na lidi, kteří trpí problémy se štítnou žlázou, cukrovkou nebo dnou. Podporují vylučování těla a jsou vhodné pro redukční dietu.
My máme sice na zahradě třešní několik, ale jde o nějakou kříženou planou odrůdu, která nedává dobré plody. Na ty sladké, černé třešně chodíme se svolením k sousedovi. Já dnes sbírala se sestřenicí Julinkou.
My máme sice na zahradě třešní několik, ale jde o nějakou kříženou planou odrůdu, která nedává dobré plody. Na ty sladké, černé třešně chodíme se svolením k sousedovi. Já dnes sbírala se sestřenicí Julinkou.
Přichystala jsem pro vás tři recepty, se kterými jsem slavila úspěch v celé rodině napříč generacemi. Všechny jsou ovědčeny několika generacemi. Všechna těsta jsou pečená na klasickém obdelníkovém plechu, který vymazávám sádlem a vysypávám hrubou moukou. Okraje těsta tak chytnou zlatavou kůrku a pěkně křupou. Jestli budete třešně před pečením vypeckovávat nebo ne, nechávám zcela na vás.
Tipy pro dietáře:
Dříve se lidé nemuseli tolika zabývat kaloriemi, protože je prostě vyběhali na poli. Jestli máte sedavé zaměstnání a bojíte se, že nevydržíte sníst jen kousek koláče, zkuste moje rady na odlehčení receptů.
- všechnu mouku nahraďte celozrnnou špaldovou moukou nebo třeba rýžovou
- cukr snižte na polovinu nebo použijte alternativní sladidlo (med, stévii...)
- místo drobenky zkuste smíchat kokos, kokosový olej a kokosový cukr nebo posypat koláč ořechy a ovesnými vločkami
Bublanina
Potřebujete:
300g polohrubé mouky
100g cukru krystal
6 vajec
100ml oleje (řepkový)
třešně
1/2 kypřícího prášku bez fosfátů
Neprve si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Mouku smícháme s kypřídlem. Žloutky vyšleháme s cukrem a následně opatrně zašleháme olej. Do žloutkové směsi přidáváme mouku a postupně velmi opatrně i sníh. Těsto vylijeme na vysypaný plech pokryjeme bohatě třešňěmi. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 stupňů zhruba 20 minut.
Piškotový koláč s drobenkou
Potřebujete:
250g polohrubé mouky
100g cukru krystal
4 vejce
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
100ml oleje (řepkového)
mléko
třešně
Na drobenku:
cukr moučku
hrubou mouku
máslo
mandle
Připravíme si drobenku a to tak, že v misce rukama prožmouláme máslo, hrubou mouku a moučkový cukr.Vajíčka vyšleháme s cukrem a přidáme olej. Mouku smícháme s kypřidlem. Mouku smícháme s vajíčky a podle hustoty přidáme mléko. Těsto vylejeme na plech a poklademe třešněmi. Nakonec posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 stupňů zhruba 20 minut.
Kynutý koláč do domácím tvarohem
Potřebujete:
400 g hladké mouky
100 ml oleje (řepkového)
mléko
droždí
2 vajíčka
2 lžíce cukru
špetku soli
Na náplň:
domácí tvaroh
cukr (nejlépe vanilkový)
vajíčko
mléko
třešně
Na drobenku:
cukr moučku
hrubou mouku
máslo
Nejprve si založíme kvásek. Droždí rozdrobíme do vlažné vody nebo mléka a přidáme trochu cukru. Vzešlý kvásek pak smícháme s moukou, mlékem, vajíčky, solí, cukrem a olejem. Těsto řádně propracujeme až se nelepí na okraje mísy. Necháme kynout na teplém místě pod utěrkou alespoň 20 minut.Mezitím si připravíme drobenku ručním žmouláním mouky, cukru a másla. Tvarohovou nápň připravíme smícháním tvarohu, mléka (pokud je domácí tvaroh moc hustý), vajíčka a cukru. Vykynuté těsto rozmačkáme na vysypaný plech prsty (předem si je namažeme olejem). Na těsto přidáme tvaroh, třešně a drobenku. Pečeme v předehřáté troubě na asi 180 stupňů zhruba 20 minut.
A co vy? Mrazíte třešně a kompotujete nebo pečete pro celou rodinu koláče jako já? Podělte se se mnou o vaše skvělé recepty a užívejte si léto!
Komentáře
Okomentovat