Přeskočit na hlavní obsah

Anglonubijky

Tetin sen byl odjakživa statek, na kterém se bude moci věnovat výrobě sýrů. Jako absolventka několik anejlepších sýrařských kurzů si musela pořídit vlastní kozy. Při výběru plemene tedy šlo hlavně o vysokou produkci velmi kvalitního a tučného mléka. Takovým ideálním plemenem pro sýraře je plemeno anglonubijské.

 Naše kozí osazenstvo
Teta má na farmě celkem 6 dopělých samic anglonubijských koz a jednoho chovného kozlíka Rockyho, který je ale tatínkem jen 3 kuzlátek. Ostatní mají za tatínka obyčejného bílého českého kozla. V současnosti máme 9 kůzlátek různého stáří a jedna koza bude mít mladé během 14 dnů. 5 kozlíků a 4 kozičky se mají k světu. 3 kozičky - Čertici, Andělku a Anču si necháme do chovu. Jsou totiž první kozičky narozené u nás na farmě a mají za tátu Rockyho, našeho kozla.


Tato tři kůzlátka jsem odrodila a fotka je sotva 10 minut od porodu.



 Voňavé kozy z Anglie
Anglonubijské kozy byly vyšlechtěny na britských ostrovech v 19. století a jsou typické především vysokou tučností mléka, takže je vhodné na výrobu sýrů. Nadruhou stran mají tyto kozy menší dojivost. Nejzásadnější však je, že jejich mléko nemá typický kozí zápach a je snadno zaměnitelné s kravským mlékem.


Pohodář Rocky




Čertice s Andělkou

Kozy zatím nedojíme, kůzlátka vše vypijí. Ale brzy se kůzlátka odstaví a začneme s dojením, takže se těšte na výrobky z jejich mléka.


Poprvé na pastvě

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...