Přeskočit na hlavní obsah

Domácí mlékař 1. díl: Máslo

Vyrobit si doma něco vlastního silami je vždy skvělé. K výborné chuti másla se tak přidá i skvělý pocit z toho, že jste to zvládli sami. U domácího másla máte jistotu co jíte. Výroba je tak jednoduchá, že se k ní budete stále vracet. Máslo byl první výrobek, který jsem vlastnoručně vyrobila. Na výrobu jedné větší kostky másla, tedy asi 300 gramů, potřebujete litr smetany. Dále potřebujete už jen máselnici. Dají se koupit ruční i elektrické s různým objemem. Asi nejlevnější a zároveň nejmenší nabízí Tescoma, a sice o obsahu jen 250 ml, tedy na malou smetanu v kelímku. Z tohoto množství vyrobíte asi 100 g másla. V minulosti se používaly různé máselnice - kolíbavá nebo bubnová. Někde se máslo tlouklo, někde vrtělo. Pokud spěcháte, nemáte náladu nebo si prostě chcete ulehčit práci, použijte mixér :)



.
Tlučení, vrtění, stloukání
Smetanu stačí nalít do máselnice a točit nebo tlouct (v závisloti na druhu máselnice). Proces trvá od 5 do 20 minut. Záleží na druhu máselnice a intenzitě pohybu. Když jde máselnicí točit ztuha, máslo je hotové. V máselnici vznikne tuhé žluté máslo a bílé podmáslí, které slijeme. Máslo pak rukou vyndáme do misky se studenou vodou.



Praní másla
Jednotlivé hrudky másla spojíme do jedné velké. V misce s vodou máslo hněteme a překládáme. Tím se z másla dostávají zbytky podmáslí a prodlužuje se jeho trvanlivost. Voda v misce zbělá od podmáslí a proto přendáme máslo do nové čisté vody a proces opakujeme dokud voda nezůstane čistá. Pokud chceme ještě více prdloužit trvanlivost produktu, máslo ještě prohněteme na prkýnku, aby jsme z něj dostali vodu. 


 Formy jako malované
Dříve máslo ženy prodávaly na trhu a chtěly mít hezký produkt, proto máslo tvarovaly ve formách vyřezávaných ze dřeva. Tyto formičky jsou obě více než 150 let staré. Formičku je potřeba napřed namočit do vody, aby se dřevo napilo. Těsně před tvarováním musíme formičku vylít vroucí vodou, pak rychle hrudku másla vtlačit do formy a hned vyklopit. Bez použití horké vody máslo nelze vyklopit.



Formy na máslo z expozic Hoslovického mlýna

 Přírodní, lahodné, zdravé máslo
Máslo je přírodní produkt tvořený z 80% mléčným tukem, zbytek tvoří voda, bílkoviny a vitamíny A, D, E, K. Máslo je vhodné především pro studenou kuchyni, na smažení je zcela nevhodné. Podmáslí určitě nevylévejte. Má nízký obsah tuku 0,5% a vysoký podíl kvalitních bílkovin. Obsahuje i vysoké množství vápníku a lecitinu. Navíc je neobyčejně chutné.


Domácí máslo je lahodné a zdravé, ačkoliv při redukční dietě nebo zvýšeném cholesterolu byste měli jeho spotřebu omezit. Až jednou ochutnáte domácí máslo, nebudete chtít jiné. Nejlépe si ho vychutnáte na domácím chlebu s pažitkou a jinými bylinkami.

Komentáře

  1. dobrý deň, a smotanu si prve prevaríte alebo robíte masielko zo surovej? ďakujem za odpoveď, janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, jde z obojího. Děláme někdy tak a někdy jinak.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Nemusí. Sůl se dávala dřív kvůli konzervaci. Dnes, když máme lednice a máslo sníme hned, to není vůbec nutné. Dřív bylo smetany najdenou v létě hodně a musela se zpracovat a máslo muselo vydržet na zimu. Proto se solilo a nebo přepouštělo.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...