Přeskočit na hlavní obsah

Síla dubu

České lesy tak, jak je známe dnes, původně zřejmě nevypadaly. Dnes je mimo chráněné oblasti pouze smrková monokultura, ale dříve byla česká kotlina pokryta lesy smíšenými. Často jste narazili i na nějakou tu doubravu. A právě o dubu bude dnešní článek. Navíc si vyrobíme zaručeně účinnou a stoprocentně přírodní vodu po holení. 

Náš dub za polem

Dub z pohledu biologa

Dub je typický mohutný strom mírného až subtropického pásma. U nás jsou nejběžnější dub letní a zimní, ale najít můžeme i dalších 5 druhů. Dub je důležitým prvkem našeho ekosystému. Svými žaludy krmí velkou část lesa. Prasata lidé vyháněli do doubrav na pastvu. Housenky zase spasou listy, jeho koruna skýtá  domov mnoha druhům hmyzu a ptáků. Pod dubovou kůrou se rodí noví roháčové a tesaříci. Žaludy ale za časů hladu krmily i lidi. Z pražených plodu se mlela mouka, jíž se nahrazovala část pšenice při pečení.

Dub z pohledu etnologa

Dub je odjakživa symbolem dlouhověkosti a síly. Doubravy a dubové háje byly posvátné pro naše předky Kelty. Staří Slované se pod duby modlili, protože pro ně představovaly ztělesnění Peruna. Naši předci zkrátka cítili úctu a bázeň před něčím tak starým, mohutným. Před stromem, který pamatuje naše předky, který svými žaludy poskytuje obživu zvěři, který skýtá stín před letním sluncem. Duby jsou národními stromy Německa, Británie nebo třeba Estonska. 

Dub z pohledu bylinkáře

Dřevo dubu obsahuje mnoho tříslovin nebo třeba kyselinu ellaganovou, která má antioxidační účinky. Má ale i svíravé a hojivé účinky.  Užívá se zevně při problémech s průjmy nebo hemeroidech. Z dubu sbíráme kůru a to hned z jara, kdy dub živiny teprve pomalu vhání přes větve k pupenům. Živiny jsou tedy v dobu koncentrované v kůře mladých větví. Vyhledněte si jakýkoliv dub a na něm asi tříletou větvičku. Větvičku ustřihnete a oloupejte z ní nožíkem kůru. Tu si můžete nasušit a uskladnit v lahvi.

Dubová voda po holení

Můj přítel se vždy nerad holil, protože mu po holení na podrážděné kůži vyrašil ekzém. Stovky drobných kožních ranek se začaly zanicovat a vše doprovázelo nepříjemné svědění. Tak jsem mu zkusila vyrobit tuhle dubovou vodu. Od té doby mu jí vařím už čtvrtým rokem. Tato voda za pár kaček skutečně funguje! Potřebujete jen vodu, dubovou kůru a vodku nebo líh. Ve 250 ml vody povařte 5 minut dvě hrsti dubové kůry. Směs nechte vychladnout a přilijte 150 ml vodky. Protřepte a přelijte do lahvičky. Nejlépe se nám osvědčila lahvička s rozprašovačem. Používejte na právě oholená místa. Stahovací účinky dubu zacelí drobné ranky a hojivé účinky zabrání svědění a ekzému. Voda je ideální dárek pro manžela, tátu nebo dědu. Pokud budete chtít být ještě více kreativní, můžete přidat k dubu při vaření ještě heřmánek, který má také hojivé a zklidňující účinky.

Vodu plním do lahvičky po tělové vodě, rozprašovač je nejlepší aplikátor

K dubové kůře vždy přidám hežmánek, řebříček nebo jinou bylinku

Jaký strom si zasadíte na zahradu? Budete mít lípu jako všichni ostatní nebo zkusíte vysadit dub?  
Až příště u vás ve vsi budou kácet duby postavíte se na odpor?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...