Přeskočit na hlavní obsah

Veselé velikonoční tvoření

Ekologicky, odpočinkově, pro radost. Takové je moje velikonoční tvoření. Takové jsou snad moje Velikonoce celé. V obchodech už zas vrcholí horečka. Všude plno levných čokoládových potvor a plastových dekorací, které po svátcích vyhodíme, abychom si zas nakoupili nové. Zkouším to tedy jinak. Koledu sama napeču, vajíčka si nazdobím. Každý dostane přáníčko a všechny dekorace vyrobím z přírodnin. Však dřív taky nic jiného neměli. Kroucená vrba, vlna, nitě, provázek, papír a dřevo.


Na Velikonoce chci rozdávat radost, ale nemůžu všem kolegům, sousedům a příbuzným dávat vajíčka nebo perníčky. Vyrobila jsem proto aspoň přáníčka. Třeba někomu udělají radost. Na přáníčka budete potřebovat jen čvtrku, bílou krajku, plsť ve vybrané barvě, nůžky, lepidlo, děrovačku a přírodní provázek. Ze čtvrtky vytřihněte obdélník jako základ (A6 formát je fajn). Z plsti zase vystřihněte zajíčka. Zajíčka nalepte na čtvrtku. Pod něj nalepte kus krajky a na krk mu uvažte mašličku, kterou přilepíte lepidlem. V rohu přáníčka udělejte děrovačkou otvor. Ze zbytků čtvrtky si vyrobte vlaječky, na které napište pozdrav nebo přáníčko. Vlaječky také odirkujte a přivažte provázkem k přáníčku.
Kreslit neumím, ale přesto se snažím :D

Docela se mi příčí polystyrenové věnečky. Tyhle jsou vyrobené z právě se zelenající kroucené vrby. Věneček jsem svázala přírodním provázkem. Doprostřed jsem umístila dřevěného ptáčka z chráněných dílen. Takového ptáčka vám ale vyřeže kdokoliv. 
 









Linecké cukroví nemusí být jen vánoční. Já peču i na Velikonce, jen změním vykrajovátka. Recept najdete v mém starším článku z Vánoc. Co plánujete na Velikonoce vy?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...