Přeskočit na hlavní obsah

Škaredá středa a Jidáše

 Začínám vkládat Velikonoční články, protože už se to blíží! Začínáme Škaredou středou :)Tento den se neškareďte, ale upečte si lahodné jidáše. A proč? O tom se dočtete níže :)


Škaredá nebo Samozmetná

Škaredá středa předchází Zelenému čtvrtku. V rámci Pašijového týdnu (týden před Velikonočním pondělím) má svůj jasný význam.Někdy ji také říkáme Samozmetná, protože v tento den se vymetaly komíny. Pověra říká, že kdo se bude v tento den mračit, bude mít trudnou náladu celý nadcházející rok. Proč je ale zrovna středa škaredá? 

Jidášova zrada

V tento den totiž Jidáš zradil za 30 stříbrných svého učitele Ježíše Krista. Následující den se zhrozil svého činu a oběsil se na osice. Na připomenutí této události se pečou jidášky. Ty mají tvar různých točenic a spirál, které mají symbolizovat provaz, na němž ukončil Jidáš svůj zrádný život. 
Jidášky si můžete snadno upéct i vy. Stačí vám váš oblíbený recept na kynuté těsto. Z něj upečte zavinuté spirálky a ty pak ještě zatepla potřete medem rozmíchaném v rozehřátém másle. 



Na jidáše budete potřebovat:

Potřebujete:

1 kilo polohrubé mouky (část mouky nahrazuji špaldovou celozrnnou)
1 kostku tuku (máslo, hera)
1 kostku kvasnic
6 žloutků
trochu cukru, špetku soli
vodu nebo mléko

Nejprve si připravíme kvásek. Můžeme použím vodu nebo mléko, které ohřejeme, aby bylo vlažné. Do vlažnho mléka rozdrobíme droždí a můžeme přidat trochu cukru na podporu množení kvasinek. Kvásek následne smícháme s ostatními ingredincemi. Vše důkladně propracujeme vařečkou. Těsto musí být hladké a nesmí se chytat vařečky. Těsto poté necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu. Po vykynutíz těsta vytvarujeme dlouhé válečky, které stáčíme do nejrůznějších spirál a šneků. Spirály můžeme i potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat mandlemi. Pečeme do zlatova. Po upečení potíráme ještě teplé medem rozmíchaným v teplém másle.

Zkusíte jidášky taky? Co na Velikonoce pečete vy?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...