Začínám vkládat Velikonoční články, protože už se to blíží! Začínáme Škaredou středou :)Tento den se neškareďte, ale upečte si lahodné jidáše. A proč? O tom se dočtete níže :)
Na jidáše budete potřebovat:
Potřebujete:
1 kilo polohrubé mouky (část mouky nahrazuji špaldovou celozrnnou)
1 kostku tuku (máslo, hera)
1 kostku kvasnic
6 žloutků
trochu cukru, špetku soli
vodu nebo mléko
Nejprve si připravíme kvásek. Můžeme použím vodu nebo mléko, které ohřejeme, aby bylo vlažné. Do vlažnho mléka rozdrobíme droždí a můžeme přidat trochu cukru na podporu množení kvasinek. Kvásek následne smícháme s ostatními ingredincemi. Vše důkladně propracujeme vařečkou. Těsto musí být hladké a nesmí se chytat vařečky. Těsto poté necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu. Po vykynutíz těsta vytvarujeme dlouhé válečky, které stáčíme do nejrůznějších spirál a šneků. Spirály můžeme i potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat mandlemi. Pečeme do zlatova. Po upečení potíráme ještě teplé medem rozmíchaným v teplém másle.
Škaredá nebo Samozmetná
Škaredá středa předchází Zelenému čtvrtku. V rámci Pašijového týdnu (týden před Velikonočním pondělím) má svůj jasný význam.Někdy ji také říkáme Samozmetná, protože v tento den se vymetaly komíny. Pověra říká, že kdo se bude v tento den mračit, bude mít trudnou náladu celý nadcházející rok. Proč je ale zrovna středa škaredá?
Jidášova zrada
V tento den totiž Jidáš zradil za 30 stříbrných svého učitele Ježíše Krista. Následující den se zhrozil svého činu a oběsil se na osice. Na připomenutí této události se pečou jidášky. Ty mají tvar různých točenic a spirál, které mají symbolizovat provaz, na němž ukončil Jidáš svůj zrádný život.
Jidášky si můžete snadno upéct i vy. Stačí vám váš oblíbený recept na kynuté těsto. Z něj upečte zavinuté spirálky a ty pak ještě zatepla potřete medem rozmíchaném v rozehřátém másle.
Na jidáše budete potřebovat:
Potřebujete:
1 kilo polohrubé mouky (část mouky nahrazuji špaldovou celozrnnou)
1 kostku tuku (máslo, hera)
1 kostku kvasnic
6 žloutků
trochu cukru, špetku soli
vodu nebo mléko
Nejprve si připravíme kvásek. Můžeme použím vodu nebo mléko, které ohřejeme, aby bylo vlažné. Do vlažnho mléka rozdrobíme droždí a můžeme přidat trochu cukru na podporu množení kvasinek. Kvásek následne smícháme s ostatními ingredincemi. Vše důkladně propracujeme vařečkou. Těsto musí být hladké a nesmí se chytat vařečky. Těsto poté necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu. Po vykynutíz těsta vytvarujeme dlouhé válečky, které stáčíme do nejrůznějších spirál a šneků. Spirály můžeme i potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat mandlemi. Pečeme do zlatova. Po upečení potíráme ještě teplé medem rozmíchaným v teplém másle.
Zkusíte jidášky taky? Co na Velikonoce pečete vy?
Komentáře
Okomentovat