Lidé si dříve cenili jídla mnohem více než my dnes. Zvláště pak masa. To bylo na jídelníčku jen o svátcích a nedělích, a to ještě ne vždy a u všech. Maso bylo zkrátka drahé: krmivo pro zvířata, práce kolem nich... Nejčastěji lidé jedli králíky, vynešené slepice a jinou drůbež. V rybníkářských oblastech ryby. Naopak nejvzácněji se objevovalo na talíři hovězí. Kráva byla zdrojem mléka a často zajišťovala obživu celé rodině, představovala tedy celé jmění. Častěji než dnes jste ale mohli ochutnat telecí. Kráva měla tele každý rok a nevyplatilo se vykrmovat ho až do velkého býka. Tento článek je o tom, co vše musí člověk udělat, aby si mohl pochutnat na králičí pečínce z vlastních zdrojů. Většinou se začíná koupí chovného páru. Po obskočení je samice březí měsíc. Pak vrhne králíčata, většinou jich bývá 4-10. Králíčata brzy přestanou sát mléko od matky a začnou přijímat seno, zrno a granule. V tu chvíli k nim musíte dvakrát denně s potravou a vodou. Musíte jim stlát a kydat. Nutné je...
Blog o životě na českém venkově, zemědělství a tradicích