Přeskočit na hlavní obsah

Hojnost kaše

Kaše jsem začla jíst, když jsem začala hubnout. Všude na mě útočily rady poradců pro racionální výživu. Do té doby jsem znala jen krupičku s máslem, skořicí a moučkovým cukrem. Díky hledání informací ke zdravému stravování jsem narazila na klasickou ovesnou kaši z vloček a násleně na další kaše, které mi představily celou bohatost světa obilných kaší. Zamilovala jsem se do rychlé a snadné přípravy, do zdobení i škáli různých chutí, které mohu do kaše vnést.

Kaše se dříve jedly mnohem více než dnes. Dneska je jíme spíš jako zdravou snídani v rámci racionální stravy. V minulosti lidé svařovali obilná zrnka velmi často a kaši jedli k obědu, večeři i snídani. Přidávali si na ní to, co zrovna měli. Nejčastěji omastek. V době nouze ji jedli jen tak. Oblíbená byla kaše ječná, jáhlová nebo pšeničná. Běžně patřila i na vánoční stůl. V Rusku vždy byla jedním z tradičních národních pokrmů. Zkrátka pro chudého člověka bylo často výhodnější a levnější obilí rovnou svařit, než ho nechat mlýt a pak z něj péct chleba.


Kaše jsou moje nejmilejší snídaně. No dobře, až po lívancích s tvarohem :). Kaše prohřejí, zasytí, dodají spoustu živin a  můžete do nich splácat opravdu všechno. Ozdobit si je jak chcete a zkoušet tak různé chuťové kombinace. Možná ale máte hokej v těch všech krupicích a instatních kaší a podobně. Tak vám v tom zkusím udělat trochu přehled.

Kaše si můžete vařit ve vodě, v mléce nebo v alternativním mléce (kokosovém, ořechovém, ovesném). Já za sebe doporučuji obyčejné mléko, které je zdrojem bílkovin a udělá kaši hladkou a jemnou. Z těch aletrnativních mlék pak považuji za chuťově docela dobré kokosové a rýžové.

Kaše můžete vařit z instatní krupičky. Což je nejrychlejší. Stačí jen ohřát mléko v mikrovlnce a pak do něj vmíchat několik lžic krupičky. Kaši pak nechte odstát asi 3 minuty a je hotovo. Děti mají tyto krupičky nejraději. Stejným způsobem se připravují kaše z pytlíku, které už bývají ochucené. Ty stačí zalít vroucí vodou, ale moc je nedoporučuju, protože jsou samý cukr. Ale zase jako rychlovka, když nic jiného není, jsou fajn.

Pak můžete připravovat kaši z vloček. Na trhu jsou vločky nejrůznějších obilovin, nejznámnější jsou asi ovesné. Seženete ale i jáhlové, pohankové, žitné... Takové vločky stačí povařit v mléce a za 5 -10 minut je hotovo. Trvá to tedy asi o 5 minut déle, ale výživové hodnoty jsou za mě lepší. Je to tedy příjemný kompromis, kdy máte relativně plnohodnotnou kaši za krátký čas.

Nejlepší je ale vařit kaši z celýc zrn. takže normálně v mléce uvařit jáhli, rýži nebo pohanku. Pokud chcete kaši hladkou, můžete vše po uvaření rozmixovat. Kaše se pak vaří i 20 minut, ale za mě je nejkvalitnější a nejchutnější.

Zmínit bych se měla i o takzvaných overnight kaších. Ty se připravují z ovesných vloček, které na noc namočíte. Můžete je namočit do mléka, do vody, do kefíru nebo jogurtu. Ony přes noc nasají vlhkost, nabobtnají a změknout. Vytvoří vlastně kaši přes noc a bez práce.

Kaše můžete zdobit podle libosti a dají se vyčarovat opravdová umělecká díla. Já zase nejsem až tak estetická duše, takže všechny ingrediece jen naskládám vedle sebe. Vždy se snažím abych měla na kaši kus ovoce (čerstvé, sušené, kompot...), nějaký zdroj tuků takže semínka nebo ořechy a něco navíc. Tím myslím karob, kakao, skořici, kardamon, hořkou čokoládu, kokos, rakytník...

Na jaře si dávám do kaší kompoty a sušené ovoce, protože zásoby čerstvého už prostě nemám. V létě si přidávám jahody a meruňky, kterým to nejvíc sluší s kokosem, borůvkám zase sedí kombinace s konopným nebo lněným semínkem, třešně si nejvíc užijete s kvalitní hořkou čokoládou. Na podzim pak kombinuji třeba švestky a mák, hrušky a arónii, jablíčka a vlašáky. Ke všemu pak lžička skořice a jako základ pohanka, která prohřívá. Sladím téměř vždy lžičkou medu nebo ponechávám jen sladkost ovoce.
Zkrátka můžete kombinovat a zkoušet nové chutě a vůně.

Tady je pár mých kaší jak si je připravuju v praxi:

 
Rýžová krupice s jablky, chia, hrozinkami a skořicí servírovaná v talíři po babičce z Ostrova, talíř je mnoohem starší než já






klasická ovesná kaše s banánem, čokoládou, arašídy a javorovým sirupem

qinoová kaše z vloček, hruška, rakytník a lískáče


ovesná kaše, vlašáky a jablko + skořice

krupicová kaše s rybízem
pohanková krupička s hruškami a vlašáky

kokosová s malinami


Snídáte kaši? Pokud ano, jakou máte neraději? Zdobíte si je nějak umělecky nebo jako já? :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...