Kaše jsem začla jíst, když jsem začala hubnout. Všude na mě útočily rady poradců pro racionální výživu. Do té doby jsem znala jen krupičku s máslem, skořicí a moučkovým cukrem. Díky hledání informací ke zdravému stravování jsem narazila na klasickou ovesnou kaši z vloček a násleně na další kaše, které mi představily celou bohatost světa obilných kaší. Zamilovala jsem se do rychlé a snadné přípravy, do zdobení i škáli různých chutí, které mohu do kaše vnést.
Kaše se dříve jedly mnohem více než dnes. Dneska je jíme spíš jako zdravou snídani v rámci racionální stravy. V minulosti lidé svařovali obilná zrnka velmi často a kaši jedli k obědu, večeři i snídani. Přidávali si na ní to, co zrovna měli. Nejčastěji omastek. V době nouze ji jedli jen tak. Oblíbená byla kaše ječná, jáhlová nebo pšeničná. Běžně patřila i na vánoční stůl. V Rusku vždy byla jedním z tradičních národních pokrmů. Zkrátka pro chudého člověka bylo často výhodnější a levnější obilí rovnou svařit, než ho nechat mlýt a pak z něj péct chleba.
Kaše jsou moje nejmilejší snídaně. No dobře, až po lívancích s tvarohem :). Kaše prohřejí, zasytí, dodají spoustu živin a můžete do nich splácat opravdu všechno. Ozdobit si je jak chcete a zkoušet tak různé chuťové kombinace. Možná ale máte hokej v těch všech krupicích a instatních kaší a podobně. Tak vám v tom zkusím udělat trochu přehled.
Kaše si můžete vařit ve vodě, v mléce nebo v alternativním mléce (kokosovém, ořechovém, ovesném). Já za sebe doporučuji obyčejné mléko, které je zdrojem bílkovin a udělá kaši hladkou a jemnou. Z těch aletrnativních mlék pak považuji za chuťově docela dobré kokosové a rýžové.
Kaše můžete vařit z instatní krupičky. Což je nejrychlejší. Stačí jen ohřát mléko v mikrovlnce a pak do něj vmíchat několik lžic krupičky. Kaši pak nechte odstát asi 3 minuty a je hotovo. Děti mají tyto krupičky nejraději. Stejným způsobem se připravují kaše z pytlíku, které už bývají ochucené. Ty stačí zalít vroucí vodou, ale moc je nedoporučuju, protože jsou samý cukr. Ale zase jako rychlovka, když nic jiného není, jsou fajn.
Pak můžete připravovat kaši z vloček. Na trhu jsou vločky nejrůznějších obilovin, nejznámnější jsou asi ovesné. Seženete ale i jáhlové, pohankové, žitné... Takové vločky stačí povařit v mléce a za 5 -10 minut je hotovo. Trvá to tedy asi o 5 minut déle, ale výživové hodnoty jsou za mě lepší. Je to tedy příjemný kompromis, kdy máte relativně plnohodnotnou kaši za krátký čas.
Nejlepší je ale vařit kaši z celýc zrn. takže normálně v mléce uvařit jáhli, rýži nebo pohanku. Pokud chcete kaši hladkou, můžete vše po uvaření rozmixovat. Kaše se pak vaří i 20 minut, ale za mě je nejkvalitnější a nejchutnější.
Zmínit bych se měla i o takzvaných overnight kaších. Ty se připravují z ovesných vloček, které na noc namočíte. Můžete je namočit do mléka, do vody, do kefíru nebo jogurtu. Ony přes noc nasají vlhkost, nabobtnají a změknout. Vytvoří vlastně kaši přes noc a bez práce.
Kaše můžete zdobit podle libosti a dají se vyčarovat opravdová umělecká díla. Já zase nejsem až tak estetická duše, takže všechny ingrediece jen naskládám vedle sebe. Vždy se snažím abych měla na kaši kus ovoce (čerstvé, sušené, kompot...), nějaký zdroj tuků takže semínka nebo ořechy a něco navíc. Tím myslím karob, kakao, skořici, kardamon, hořkou čokoládu, kokos, rakytník...
Na jaře si dávám do kaší kompoty a sušené ovoce, protože zásoby čerstvého už prostě nemám. V létě si přidávám jahody a meruňky, kterým to nejvíc sluší s kokosem, borůvkám zase sedí kombinace s konopným nebo lněným semínkem, třešně si nejvíc užijete s kvalitní hořkou čokoládou. Na podzim pak kombinuji třeba švestky a mák, hrušky a arónii, jablíčka a vlašáky. Ke všemu pak lžička skořice a jako základ pohanka, která prohřívá. Sladím téměř vždy lžičkou medu nebo ponechávám jen sladkost ovoce.
Zkrátka můžete kombinovat a zkoušet nové chutě a vůně.
Tady je pár mých kaší jak si je připravuju v praxi:
Rýžová krupice s jablky, chia, hrozinkami a skořicí servírovaná v talíři po babičce z Ostrova, talíř je mnoohem starší než já |
klasická ovesná kaše s banánem, čokoládou, arašídy a javorovým sirupem |
qinoová kaše z vloček, hruška, rakytník a lískáče |
ovesná kaše, vlašáky a jablko + skořice |
krupicová kaše s rybízem |
![]() |
pohanková krupička s hruškami a vlašáky |
![]() |
kokosová s malinami |
Snídáte kaši? Pokud ano, jakou máte neraději? Zdobíte si je nějak umělecky nebo jako já? :)
Komentáře
Okomentovat