Přeskočit na hlavní obsah

Hojnost kaše

Kaše jsem začla jíst, když jsem začala hubnout. Všude na mě útočily rady poradců pro racionální výživu. Do té doby jsem znala jen krupičku s máslem, skořicí a moučkovým cukrem. Díky hledání informací ke zdravému stravování jsem narazila na klasickou ovesnou kaši z vloček a násleně na další kaše, které mi představily celou bohatost světa obilných kaší. Zamilovala jsem se do rychlé a snadné přípravy, do zdobení i škáli různých chutí, které mohu do kaše vnést.

Kaše se dříve jedly mnohem více než dnes. Dneska je jíme spíš jako zdravou snídani v rámci racionální stravy. V minulosti lidé svařovali obilná zrnka velmi často a kaši jedli k obědu, večeři i snídani. Přidávali si na ní to, co zrovna měli. Nejčastěji omastek. V době nouze ji jedli jen tak. Oblíbená byla kaše ječná, jáhlová nebo pšeničná. Běžně patřila i na vánoční stůl. V Rusku vždy byla jedním z tradičních národních pokrmů. Zkrátka pro chudého člověka bylo často výhodnější a levnější obilí rovnou svařit, než ho nechat mlýt a pak z něj péct chleba.


Kaše jsou moje nejmilejší snídaně. No dobře, až po lívancích s tvarohem :). Kaše prohřejí, zasytí, dodají spoustu živin a  můžete do nich splácat opravdu všechno. Ozdobit si je jak chcete a zkoušet tak různé chuťové kombinace. Možná ale máte hokej v těch všech krupicích a instatních kaší a podobně. Tak vám v tom zkusím udělat trochu přehled.

Kaše si můžete vařit ve vodě, v mléce nebo v alternativním mléce (kokosovém, ořechovém, ovesném). Já za sebe doporučuji obyčejné mléko, které je zdrojem bílkovin a udělá kaši hladkou a jemnou. Z těch aletrnativních mlék pak považuji za chuťově docela dobré kokosové a rýžové.

Kaše můžete vařit z instatní krupičky. Což je nejrychlejší. Stačí jen ohřát mléko v mikrovlnce a pak do něj vmíchat několik lžic krupičky. Kaši pak nechte odstát asi 3 minuty a je hotovo. Děti mají tyto krupičky nejraději. Stejným způsobem se připravují kaše z pytlíku, které už bývají ochucené. Ty stačí zalít vroucí vodou, ale moc je nedoporučuju, protože jsou samý cukr. Ale zase jako rychlovka, když nic jiného není, jsou fajn.

Pak můžete připravovat kaši z vloček. Na trhu jsou vločky nejrůznějších obilovin, nejznámnější jsou asi ovesné. Seženete ale i jáhlové, pohankové, žitné... Takové vločky stačí povařit v mléce a za 5 -10 minut je hotovo. Trvá to tedy asi o 5 minut déle, ale výživové hodnoty jsou za mě lepší. Je to tedy příjemný kompromis, kdy máte relativně plnohodnotnou kaši za krátký čas.

Nejlepší je ale vařit kaši z celýc zrn. takže normálně v mléce uvařit jáhli, rýži nebo pohanku. Pokud chcete kaši hladkou, můžete vše po uvaření rozmixovat. Kaše se pak vaří i 20 minut, ale za mě je nejkvalitnější a nejchutnější.

Zmínit bych se měla i o takzvaných overnight kaších. Ty se připravují z ovesných vloček, které na noc namočíte. Můžete je namočit do mléka, do vody, do kefíru nebo jogurtu. Ony přes noc nasají vlhkost, nabobtnají a změknout. Vytvoří vlastně kaši přes noc a bez práce.

Kaše můžete zdobit podle libosti a dají se vyčarovat opravdová umělecká díla. Já zase nejsem až tak estetická duše, takže všechny ingrediece jen naskládám vedle sebe. Vždy se snažím abych měla na kaši kus ovoce (čerstvé, sušené, kompot...), nějaký zdroj tuků takže semínka nebo ořechy a něco navíc. Tím myslím karob, kakao, skořici, kardamon, hořkou čokoládu, kokos, rakytník...

Na jaře si dávám do kaší kompoty a sušené ovoce, protože zásoby čerstvého už prostě nemám. V létě si přidávám jahody a meruňky, kterým to nejvíc sluší s kokosem, borůvkám zase sedí kombinace s konopným nebo lněným semínkem, třešně si nejvíc užijete s kvalitní hořkou čokoládou. Na podzim pak kombinuji třeba švestky a mák, hrušky a arónii, jablíčka a vlašáky. Ke všemu pak lžička skořice a jako základ pohanka, která prohřívá. Sladím téměř vždy lžičkou medu nebo ponechávám jen sladkost ovoce.
Zkrátka můžete kombinovat a zkoušet nové chutě a vůně.

Tady je pár mých kaší jak si je připravuju v praxi:

 
Rýžová krupice s jablky, chia, hrozinkami a skořicí servírovaná v talíři po babičce z Ostrova, talíř je mnoohem starší než já






klasická ovesná kaše s banánem, čokoládou, arašídy a javorovým sirupem

qinoová kaše z vloček, hruška, rakytník a lískáče


ovesná kaše, vlašáky a jablko + skořice

krupicová kaše s rybízem
pohanková krupička s hruškami a vlašáky

kokosová s malinami


Snídáte kaši? Pokud ano, jakou máte neraději? Zdobíte si je nějak umělecky nebo jako já? :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...