Přeskočit na hlavní obsah

Jak bydlely naše prapraprababičky?

Lidé dříve žili docela jinak než my dnes. Základní principy platí sice dodnes, všichni chceme milující rodinu, pohodu a útulné bydlení. Avšak vzhled našich domácností je skutečně jiný. Dnes žijeme v bytech, které se nám možná zdají být malé, ale obvykle máme obývák, ložnici, pro děti pokoj a ti šťastnější třeba i pracovnu. Naši předci měli běžně 5 i více dětí a s těmi žili obvykle v jedné místnosti. Děti spaly za pecí, rodiče v posteli, nejmladší miminko v kolíbce. Ostatní členové rodiny spali na houních na lavici u kamen. Občas, při hlubokých mrazech, zde našla útulek i drobná hospodářská zvířata, běžně k vidění byly kukáně se slepicemi.

Světnice, sednice
Veškerý společenský život se odehrával ve světnici. Proč vlastně světnice? Ve středověku se vařilo v černých kuchyních nad otevřeným ohněm a v místnostech byl kouř a černé stěny. Postupem času se rozdělávání ohně přesunulo do jiné místnosti, na chodbu a v obytné místnosti zbylo jen topné těleso, pec. Místnosti tak byly krásně čisté, světlé a odtud světnice.
Sednici si můžeme rozdělit na rohy. V jednom rohu byla vždy pec. Pec s plotnou a troubou byla nutná k pečení, vaření a udržování tepla ve světnici v zimních měsících. Na plotně se pekly placky, vdolky, vařila se na ní stále voda. V peci se peklo maso nebo chleba. Na peci spaly děti. U pece stávala lavice, na které také spali lidé.Vedle pece stála vždy hromada dříví.
Pec s plotnou - Mlýn  Hoslovice


Pec s plotnou Kouřim
Sednice Mlýn Hoslovice
Plotna, sporák Jihočeské zemědělské muzeum

Pec na chleba ve staré černé kuchyni, Mlýn Hoslovice
Posvátný stůl a svatý kout
V dalším rohu stál stůl. Byl obklopen židlemi a lavicemi. Stůl byl svým způsobem posvátným místem. Přijímala se zde potrava, pro kterou lidé celý rok dřeli. U stolu se praktikovaly o svátcích rituály a stůl sdružoval celou rodinu. V rohu nad stolem visely svaté obrázky nebo krucifix. Tvořily tak zvaný svatý kout. Malý domácí oltář, který měl rodinu ochraňovat. Za obrázky se dávaly svěcené kočičky, které chránily dům před požárem a neštěstím.

svatý kout, chalupa v Kouřimi

stůl a svatý kout, Mlýn Hoslovice



Kouřim
Úložný prostor
V dalším rohu stály truhly a skříně k uložení potřebných věcí. Kabáty, látky, svíce, papíry a psací potřeby, tabák.... Dále zde mohly být různé misníky, lžičníky a skříňky, ve kterých byl vystaven parádní porcelán, který se používal ve svátky a dával ostatním najevo jak majetná rodina zde žije.






 Šestinedělka v koutě
V posledním rohu stála postel. Ta byla určena hospodáři a hospodyni. V koutě ležela i šestinedělka po porodu. V takovém případě se kout s postelí schoval za tak zvanou koutnici, ozdobně vyšívanou plachtu. Tak byla šestinedělka izolovaná od ostatního ruchu světnice. Úmrtnost novorozeňat i matek byla dříve alarmující a lidé se snažili nějak jim pomoci. Izolovali tedy matku s dítětem od virů a bakterií okolí. Do kouta ženě nosili v koutňáku, ozdobném hrnci, silný vývar. Postele bývaly masivní a menší než dnes. V posteli se tak úplně neleželo, jako spíš sedělo. Lidé věřili, že když se natáhnout úplně, tak budou ležet jako nebožtíci a už se nezvednou. Matrace byla slaměná (slamník), ale údajně velmi pohodlná. Peřiny byly vycpané prachovým peřím, byla to však velká vzácnost, kterou nevěsta dostávala do výbavy. Látka bývala pruhovaná, kanafasová. Pruhy šly totiž vzorovat na stavu nejsnáze.

postel ve světnici Mlýn Hoslovice

kolíbka Kouřim

světnice v domě z Jílového, typické obydlí sudetských Němců

postele v komoře, Mlýn Hoslovice





prachová duchna, Jihočeské zemědělské muzeum


 Na půdě se skladovalo seno a sláma. Někdy tam byla vyčleněná postel pro děvečku nebo čeledína. V takovém případě mohl být čeledín rád, protože to byl luxus. Většinou spala čeleď ve stáji s dobytkem.
Další místnosti statku byly spíše technického rázu. Sklepy, chodby, sípka, spíž. Vždyť celou letní úrodu bylo potřeba uložit na zimu. Ve sklepě byly uložené brambory, zelenina a kadluby, ve kterých se skladovalo obilí.


Zvládli byste bydlet takhle skromně? Pořád nebo aspoň na víkend? :) Já bych si to na víkend ráda zkusila, ale dlouhodobě bych asi nemohla. Vadili by mi pavouci, nedostatek soukromí a málo místa. Nemám ráda samotu, jsem ráda s rodinou, ale přeci jen už jsem zvyklá si občas v klidu zalézt do kouta a v klidu si sama číst nebo koukat na film. :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...