Přeskočit na hlavní obsah

Jehně

S mláďaty je to vždy těžké. Musíte k nim každé 3 hodinky, ve dne v noci, v mrazech ve vedrech... Ale ta bezmocná očka a roztomilý čumáček, to je něco, co vám nedá spát a vy pro to maličké budete i dýchat :)

Ve čtvrtek 17.1. se naší ovci narodila tři jehňata. Ovce byla ale nemocná. Přivolaný veterinář ji naočkoval léky, což zapříčilo její uzdravení. Zároveň se ale předčasně obahnila. Ještě k tomu měla tři jehňata, což není zcela běžné. Vždy, když je mláďat více, bývají slabší. Naše dvě meriňačky se nám už při prvním bahnění neosvědčily jako dobré matky. Už první jehňata, byť byla silná, jsme museli odchovat sami na lahvi. Ani o toto jehně se bahnice nestará. Jehně je kříženec meriňačky a safolka/východofríské. Takže směska :)





Problém slabých předčasně narozených jehňat bývají často nedostatečné plíce, které nejsou schopné zásobit tělo energií. Jehňata pak umírají na celkové vysílení. Naše bahnice nemá ani mléko. Veterinář nám poradil krmit jehně každé 4 hodiny mlékem obohaceným o smetanu. Ovčí mléko je totiž tučnější než kravské. Do mléka přimícháváme ještě glukopur, čistou glukózu. Jehně potřebuje energii a cukry. Mléko musí mít teplotu ovce, takže ho ohříváme na 38 stupňů. Jehněti pak tuto náhradu mleziva podáváme ve staré dětské lahvičce. 

tady jsou ještě všichni tři








S jehnětem se rychle spřátelil náš kocourek Zrzek. Líbí se mu kamarád na hraní, navzájem se hřejí a taky mu upíjí mléko :)

Držte malému palce :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...