Přeskočit na hlavní obsah

Co skrývá králičí pečínka?

Lidé si dříve cenili jídla mnohem více než my dnes. Zvláště pak masa. To bylo na jídelníčku jen o svátcích a nedělích, a to ještě ne vždy a u všech. Maso bylo zkrátka drahé: krmivo pro zvířata, práce kolem nich... Nejčastěji lidé jedli králíky, vynešené slepice a jinou drůbež. V rybníkářských oblastech ryby. Naopak nejvzácněji se objevovalo na talíři hovězí. Kráva byla zdrojem mléka a často zajišťovala obživu celé rodině, představovala tedy celé jmění. Častěji než dnes jste ale mohli ochutnat telecí. Kráva měla tele každý rok a nevyplatilo se vykrmovat ho až do velkého býka.


Tento článek je o tom, co vše musí člověk udělat, aby si mohl pochutnat na králičí pečínce z vlastních zdrojů. Většinou se začíná koupí chovného páru. Po obskočení je samice březí měsíc. Pak vrhne králíčata, většinou jich bývá 4-10. Králíčata brzy přestanou sát mléko od matky a začnou přijímat seno, zrno a granule. V tu chvíli k nim musíte dvakrát denně s potravou a vodou. Musíte jim stlát a kydat. Nutné je často očkování a další veterinární péče, minerální látky, zelenina na přilepšenou. Po půl roce je králík v jateční velikosti. Králík se zabijí obvykle klepnutím za uši. Zvíře si chytnete za zadní nohy a vší silou ho udeříte za uši. Někdo k tomu používá i hranu dlaně, ale to mi připadá dost riskantní. Nemusíte se trefit dobře a králíkovi ublížit. Ideální je třeba klacek, který mějte vždy hned po ruce, aby králík netrpěl čekáním na ránu.


Králík se pak pověsí za zadní nohy. Tak je připraven ke stažení a vyvržení.


Stahování se těžko popisuje. Naučit se dá nejlépe praxí. Někdo králíka stahuje několik minut. Jinému stačí právě jedna minuta. Začíná se vždy u zadních nohou  postupným odřezáváním kůže. Těžší je stahování předních nohou nebo hlavy. Pokud máte králíka na prodej, vždy musí mít hlavu. Musí být totiž poznat, že je to králík a ne kočka :D



Králíka je pak potřeba vyvrhnout. Odstranit vnitřnosti. Jdou snadno vyndat rukou. Játra, srdce a ledviny si můžete nechat na polévku nebo restování. Z jater je potřeba velmi opatrně odstranit žluč (takový tmavý váček). Pokud praskne, znehodnotí celá játra. Ostatní vnitřnosti se vyhazují (slepice jimi vezmou zavděk). Těžké je i odstanění konečníku, ktetý musíte šikovně vyříznout.





Králík je báječný na pečení, okořeníte, podlijete v pekáčku, přidáte zeleninu, cibuli a pečete na 150 asi 2 hodiny. Výborně je užijete při přípravě svíčkové nebo rajské, kdy postupujete stejně jako s hovězím (jen maso stačí vařit kratší dobu). Skvělá je i polévka, která se připravuje nejčastěji z hlavy.

A teď kupecké počty. Lidé si myslí, že farmářské výrobky jsou často předražené. Bohužel práce i krmivo něco stojí. Vemte si, že králík sní denně 100 g sena a 100 g zrna (minimálně). Počítejme, že ho vykrmujeme 6 měsíců. Kilogram sena stojí 1,7 koruny a ječmen stojí 7 korun za kilogram. Králík tedy denně sní za 0,7 koruny ječmene  a 0,17 koruny sena. Vykrmujeme ho 190 dní. 32,3 za seno a 133 korun za ječmen. 165 korun nás stojí jen výživa tohoto králíka. Těžko bych určila jak započítat vodu. Ale řekněme 30 korun za vodu -> 195 Kč. Ale každý týden nás jen krmení králíka příjde na minutu času pokud počítám, že stojím před králíkárnou s připravenou konví vody, kýblem ječmene a nůší sena. To je 190 minut. Při hodinové mzdě 70 korun (a to se hodně podceňuju) to dělá 210 korun. Taky mu musíme vykydat, což dohromady dá taky asi tak 3 hodiny za ten půl rok. Takže znovu 210 korun. Na podestýlku sděláte pro králíka 2 malé balíky slámy a to je 50 korun. Králíka pak musíte zabít, vyvrhnout a stáhnout. To trvá asi 10 minut v závislosti na zručnosti řezníka, ale jde o poměrně kvalifikovanou práci, takže počítejme 150 korun na hodinu -> 25 korun. Králík taky žije v nějaké budově nebo králíkárně, kterou někdo postavil a stojí na něčím pozemku, takže si započteme přibližně 50 korun za ustájení. Pak tu máme očkování. To hodně závisí na veterináři, ale v průměru tak 20 korun.  Takže králík mi výjde na 760 korun a jsem na nule. Pokud bych chtěla být aspoň 30% v zisku, tak to bude 988 za asi 3 kilového králíka. Toto je ideální stav věci, ale spočítejme si ještě ztrátové uhynulé kusy, případné minerály a léčiva, ocet v létě do vody...Ještě vám připadá 300 stovky za králíka moc?
Ovce a koza to má hodně podobné, jen si to dejte krát 3.








Pečený králík s knedlíkovými noky a koprovým zelím



Chováte králíky? Prodáváte je nebo máte jen pro sebe?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...