Lidé si dříve cenili jídla mnohem více než my dnes. Zvláště pak masa. To bylo na jídelníčku jen o svátcích a nedělích, a to ještě ne vždy a u všech. Maso bylo zkrátka drahé: krmivo pro zvířata, práce kolem nich... Nejčastěji lidé jedli králíky, vynešené slepice a jinou drůbež. V rybníkářských oblastech ryby. Naopak nejvzácněji se objevovalo na talíři hovězí. Kráva byla zdrojem mléka a často zajišťovala obživu celé rodině, představovala tedy celé jmění. Častěji než dnes jste ale mohli ochutnat telecí. Kráva měla tele každý rok a nevyplatilo se vykrmovat ho až do velkého býka.
Tento článek je o tom, co vše musí člověk udělat, aby si mohl pochutnat na králičí pečínce z vlastních zdrojů. Většinou se začíná koupí chovného páru. Po obskočení je samice březí měsíc. Pak vrhne králíčata, většinou jich bývá 4-10. Králíčata brzy přestanou sát mléko od matky a začnou přijímat seno, zrno a granule. V tu chvíli k nim musíte dvakrát denně s potravou a vodou. Musíte jim stlát a kydat. Nutné je často očkování a další veterinární péče, minerální látky, zelenina na přilepšenou. Po půl roce je králík v jateční velikosti. Králík se zabijí obvykle klepnutím za uši. Zvíře si chytnete za zadní nohy a vší silou ho udeříte za uši. Někdo k tomu používá i hranu dlaně, ale to mi připadá dost riskantní. Nemusíte se trefit dobře a králíkovi ublížit. Ideální je třeba klacek, který mějte vždy hned po ruce, aby králík netrpěl čekáním na ránu.
Králík se pak pověsí za zadní nohy. Tak je připraven ke stažení a vyvržení.
Stahování se těžko popisuje. Naučit se dá nejlépe praxí. Někdo králíka stahuje několik minut. Jinému stačí právě jedna minuta. Začíná se vždy u zadních nohou postupným odřezáváním kůže. Těžší je stahování předních nohou nebo hlavy. Pokud máte králíka na prodej, vždy musí mít hlavu. Musí být totiž poznat, že je to králík a ne kočka :D
Králíka je pak potřeba vyvrhnout. Odstranit vnitřnosti. Jdou snadno vyndat rukou. Játra, srdce a ledviny si můžete nechat na polévku nebo restování. Z jater je potřeba velmi opatrně odstranit žluč (takový tmavý váček). Pokud praskne, znehodnotí celá játra. Ostatní vnitřnosti se vyhazují (slepice jimi vezmou zavděk). Těžké je i odstanění konečníku, ktetý musíte šikovně vyříznout.
Králík je báječný na pečení, okořeníte, podlijete v pekáčku, přidáte zeleninu, cibuli a pečete na 150 asi 2 hodiny. Výborně je užijete při přípravě svíčkové nebo rajské, kdy postupujete stejně jako s hovězím (jen maso stačí vařit kratší dobu). Skvělá je i polévka, která se připravuje nejčastěji z hlavy.
A teď kupecké počty. Lidé si myslí, že farmářské výrobky jsou často předražené. Bohužel práce i krmivo něco stojí. Vemte si, že králík sní denně 100 g sena a 100 g zrna (minimálně). Počítejme, že ho vykrmujeme 6 měsíců. Kilogram sena stojí 1,7 koruny a ječmen stojí 7 korun za kilogram. Králík tedy denně sní za 0,7 koruny ječmene a 0,17 koruny sena. Vykrmujeme ho 190 dní. 32,3 za seno a 133 korun za ječmen. 165 korun nás stojí jen výživa tohoto králíka. Těžko bych určila jak započítat vodu. Ale řekněme 30 korun za vodu -> 195 Kč. Ale každý týden nás jen krmení králíka příjde na minutu času pokud počítám, že stojím před králíkárnou s připravenou konví vody, kýblem ječmene a nůší sena. To je 190 minut. Při hodinové mzdě 70 korun (a to se hodně podceňuju) to dělá 210 korun. Taky mu musíme vykydat, což dohromady dá taky asi tak 3 hodiny za ten půl rok. Takže znovu 210 korun. Na podestýlku sděláte pro králíka 2 malé balíky slámy a to je 50 korun. Králíka pak musíte zabít, vyvrhnout a stáhnout. To trvá asi 10 minut v závislosti na zručnosti řezníka, ale jde o poměrně kvalifikovanou práci, takže počítejme 150 korun na hodinu -> 25 korun. Králík taky žije v nějaké budově nebo králíkárně, kterou někdo postavil a stojí na něčím pozemku, takže si započteme přibližně 50 korun za ustájení. Pak tu máme očkování. To hodně závisí na veterináři, ale v průměru tak 20 korun. Takže králík mi výjde na 760 korun a jsem na nule. Pokud bych chtěla být aspoň 30% v zisku, tak to bude 988 za asi 3 kilového králíka. Toto je ideální stav věci, ale spočítejme si ještě ztrátové uhynulé kusy, případné minerály a léčiva, ocet v létě do vody...Ještě vám připadá 300 stovky za králíka moc?
Ovce a koza to má hodně podobné, jen si to dejte krát 3. Pečený králík s knedlíkovými noky a koprovým zelím |
Chováte králíky? Prodáváte je nebo máte jen pro sebe?
Komentáře
Okomentovat