Často se mě lidé ptají, co mají jíst sezónního, když na konci podzimu a v zimě neroste už prakticky nic. Není nic snažšího než zařadit do jídelníčku častěji luštěniny, které můžete jíst ale klidně po celý rok. Luštěniny jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, komplexních sacharidů a bílkovin. Jsou výtečné a dají se konzumovat v nejrůznějších variacích v moderní i staročeské kuchyni. Staročeskou kuchyni ale dnes necháme výjimečně spát a podíváme se na luštěniny v trochu moderním světle. Čočkový salát, červená čočka a fazole s tofu. Pochutnáte si se mnou?
Čočka
Čočkový salát
Tento recept není z mojí hlavy, ale je "půjčený" od Evy Francové, Kuchařky ze Svatojánu. Eva je výborná kuchařka, u které se často inspiruji. Vaří vegansky a v souladu s českou přírodou. Tento salát je vůbec první recept, který jsem podle Evy zkoušela a je prostě skvělý. Ze zahrádky jsem měla vlastní rajčata a celer, takže se mi vařilo jedna radost.
Potřebovat budete: čočku, rajčata (v zimě nahraďte sušenými nebo zavařenými), řapíkatý celer, jarní cibulku, na zálivku potom protlak, med, sůl, česnek, citrónovou šťávu, pepř a za studena lisovaný olej
Čočku uvaříme do měkka (asi 15 minut). Vychladlou čočku smícháme s pokrájenou cibulkou, rajčaty a řapíkatým celerem. Rajčátka jsem schválně volila červená i žlutá, kvůli barvě. Ingredience na zálivku smícháme v takovém poměru, aby nám zálivka chutnala. Vše smícháme a podáváme jako lehké hlavní jídlo ideálně s kouskem topinky (ale já jím topinky ke všemu, takže mě neposlouchejte :D)
Červená čočka
Červená čočka splňuje všechny atributy luštěnin - je zdravá, plná rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Má ale několik velkých plusů, které žádná jiná luštěnina nemá. Za prvé, je hned hotová a to bez namáčení. Čočku uvaříte zhruba za 15 minut. Kromě toho, že vařením změní barvu z červené na žlutou, má tendenci se rozvařit, takže je skvělá na zahuštování polévek. Největším bonusem této luštěniny je ale fakt, že nadýmá podstatně méně než jiné.
Nejzákladnější recept je snadný. Stačí na másle nebo jiném tuku orestovat cibulku a na ní vysypat čočku. Směs pak zalíjte vodou a vařte 15 minut. Můžete dochutit solí, solčankou a pepřem. Do čočky můžete přidat i zeleninu. Já zkoušela třeba mix cukety a rajčat, ale nejlepší je nastrouhaná mrkev. Podávejte s volským okem nebo vařeným vejcem.
Celerová pomazánka s červenou čočkou
Červenou čočku vždy vařím celý balík a pak si odebírám na jednotlivá jídla. Tuhle pomazánku máte za chvilku a spracujete na ní zeleninu, které máte na podzim moc a nebo už je těsně před smrtí :D Na oleji nebo másle (já použila ořechový olej) osmahněte cibulku nebo pórek nebo šalotku, přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer v poměru 2:1:1. 5 -10 minut opékejte. Pak přidejte směs k čočce (nebo čočku ke směsi :D) a projeďte ponorným mixérem. Ochuťte solí a pepřem, můžete zkusit i odvážnější kombinace s kari nebo římským kmínem. Aby byla pomazánka barevnější, přidejte pár lístků řapíkatého celeru. Podávejte samotné, s keksy nebo knackerbroty nebo na topinku. Recept je inspirací z webu fitnesstrava.
Fazole
Fazole na kyselo
Tímto způsobem můžete uvařit i čočku nebo sóju, ale o tom zas někdy jindy. Stačí jen předem namočené fazole uvařit (já je vařím s trouchou kmínu a majoránky, aby nebyly tak nadýmavé). Pak si připravte jíšku, na sádle osmahněte do zlata cibulku a přidejte hladkou mouku. Jíšku pak vmíchejte do fazolí a ochuťte octem, solí a cukrem. Klasicky se podávají takové fazole s klobáskou nebo uzeným. Já ale uzeniny nejím, takže používám jako náhradu nečesky a netradičně uzené tofu.
Zkusit můžete ale i méně tradiční luštěniny. Třeba mungo fazolky, čočku beluga nebo sojové boby. Tak už víte co vařit v lednu a únoru?
Komentáře
Okomentovat