Přeskočit na hlavní obsah

Sezóna luštěnin v moderní kuchyni

Často se mě lidé ptají, co mají jíst sezónního, když na konci podzimu a v zimě neroste už prakticky nic. Není nic snažšího než zařadit do jídelníčku častěji luštěniny, které můžete jíst ale klidně po celý rok. Luštěniny jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, komplexních sacharidů a bílkovin. Jsou výtečné a dají se konzumovat v nejrůznějších variacích v moderní i staročeské kuchyni. Staročeskou kuchyni ale dnes necháme výjimečně spát a podíváme se na luštěniny v trochu moderním světle. Čočkový salát, červená čočka a fazole s tofu. Pochutnáte si se mnou?

Čočka

Čočkový salát

Tento recept není z mojí hlavy, ale je "půjčený" od Evy Francové, Kuchařky ze Svatojánu. Eva je výborná kuchařka, u které se často inspiruji. Vaří vegansky a v souladu s českou přírodou. Tento salát je vůbec první recept, který jsem podle Evy zkoušela a je prostě skvělý. Ze zahrádky jsem měla vlastní rajčata a celer, takže se mi vařilo jedna radost.

Potřebovat budete: čočku, rajčata (v zimě nahraďte sušenými nebo zavařenými), řapíkatý celer, jarní cibulku, na zálivku potom protlak, med, sůl, česnek, citrónovou šťávu, pepř a za studena lisovaný olej

Čočku uvaříme do měkka (asi 15 minut). Vychladlou čočku smícháme s  pokrájenou cibulkou, rajčaty a řapíkatým celerem. Rajčátka jsem schválně volila červená i žlutá, kvůli barvě. Ingredience na zálivku smícháme v takovém poměru, aby nám zálivka chutnala. Vše smícháme a podáváme jako lehké hlavní jídlo ideálně s kouskem topinky (ale já jím topinky ke všemu, takže mě neposlouchejte :D)




Červená čočka

Červená čočka splňuje všechny atributy luštěnin - je zdravá, plná rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Má ale několik velkých plusů, které žádná jiná luštěnina nemá. Za prvé, je hned hotová a to bez namáčení. Čočku uvaříte zhruba za 15 minut. Kromě toho, že vařením změní barvu z červené na žlutou, má tendenci se rozvařit, takže je skvělá na zahuštování polévek. Největším bonusem této luštěniny je ale fakt, že nadýmá podstatně méně než jiné.

Nejzákladnější recept je snadný. Stačí na másle nebo jiném tuku orestovat cibulku a na ní vysypat čočku. Směs pak zalíjte vodou a vařte 15 minut. Můžete dochutit solí, solčankou a pepřem. Do čočky můžete přidat i zeleninu. Já zkoušela třeba mix cukety a rajčat, ale nejlepší je nastrouhaná mrkev. Podávejte s volským okem nebo vařeným vejcem.



Celerová pomazánka s červenou čočkou

Červenou čočku vždy vařím celý balík a pak si odebírám na jednotlivá jídla. Tuhle pomazánku máte za chvilku a spracujete na ní zeleninu, které máte na podzim moc a nebo už je těsně před smrtí :D Na oleji nebo másle (já použila ořechový olej) osmahněte cibulku nebo pórek nebo šalotku, přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer v poměru 2:1:1. 5 -10 minut opékejte. Pak přidejte směs k čočce (nebo čočku ke směsi :D) a projeďte ponorným mixérem. Ochuťte solí a pepřem, můžete zkusit i odvážnější kombinace s kari nebo římským kmínem. Aby byla pomazánka barevnější, přidejte pár lístků řapíkatého celeru. Podávejte samotné, s keksy nebo knackerbroty nebo na topinku. Recept je inspirací z webu fitnesstrava.



Fazole

Fazole na kyselo

Tímto způsobem můžete uvařit i čočku nebo sóju, ale o tom zas někdy jindy. Stačí jen předem namočené fazole uvařit (já je vařím s trouchou kmínu a majoránky, aby nebyly tak nadýmavé). Pak si připravte jíšku, na sádle osmahněte do zlata cibulku a přidejte hladkou mouku. Jíšku pak vmíchejte do fazolí a ochuťte octem, solí a cukrem. Klasicky se podávají takové fazole s klobáskou nebo uzeným. Já ale uzeniny nejím, takže používám jako náhradu nečesky a netradičně uzené tofu.


Zkusit můžete ale i méně tradiční luštěniny. Třeba mungo fazolky, čočku beluga nebo sojové boby. Tak už víte co vařit v lednu a únoru?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...