Trochu náročné na chov, ale s chutným masem podobným zvěřině. Pokud uvažujete o založení chovu divokých krůt, je tento článek pro vás. My s chovem teď na nějakou dobu končíme, a dále vysvětlím proč.
Vysoké ploty
Po kachnobaraní tu máme krůtobraní. Je to více než rok, co jsme si pořídili dva páry divokých krůt. Nejde o klasické desetikilové brojlery, ale o malé krůty, které jsou velmi příbuzné původním americkým krůtám. Chov této roztomilé drůbeže nicméně plánujeme omezit, protože jsme z praxe přišli na jednu nemilou věc. Krůty rády popolétávájí a skáčou. Pokud se chystáte pořídit si tyto šedé opeřence, musíte si dvůr obehnat aspoň 2 metry vysokým plotem. Jinak počítejte s naštvaným obličejem souseda ve dveřích poté,
co mu krůta rozhrabala záhon. Nebo často potkáte sousedovic, nebo i vlastního psa s krůtou v tlamě. Krůty jsou prostě cestovatelé a poletuchy. Vysoký plot teď úplně neplánujeme takže krůty posloužily svému účelu a staly se z nich pečínky.
Vysoké ploty
Po kachnobaraní tu máme krůtobraní. Je to více než rok, co jsme si pořídili dva páry divokých krůt. Nejde o klasické desetikilové brojlery, ale o malé krůty, které jsou velmi příbuzné původním americkým krůtám. Chov této roztomilé drůbeže nicméně plánujeme omezit, protože jsme z praxe přišli na jednu nemilou věc. Krůty rády popolétávájí a skáčou. Pokud se chystáte pořídit si tyto šedé opeřence, musíte si dvůr obehnat aspoň 2 metry vysokým plotem. Jinak počítejte s naštvaným obličejem souseda ve dveřích poté,
co mu krůta rozhrabala záhon. Nebo často potkáte sousedovic, nebo i vlastního psa s krůtou v tlamě. Krůty jsou prostě cestovatelé a poletuchy. Vysoký plot teď úplně neplánujeme takže krůty posloužily svému účelu a staly se z nich pečínky.
krůta na hnízdě |
krůty na zimovišti |
Zabít krůtu není sranda
Krůta se zabijí poněkud jinak než ostatní drůbež. Těžko jí můžete chytit a useknout jí hlavu. To by vás asi pěkně zřídila. Krůtu tedy chyťte co nejopatrněji, ať vás nepotluče. Můžete si pomoci pytlem nebo lopatou. Krůtu pak otočte hlavou dolů a pověste za nohy. Krůta je pak v pár vteřinách omráčená. Pak stačí podříznutí nebo odstranění hlavy. Krůtu pak nechte vykrvit a spařte jí asi 80 stupňů horkou vodou. Škube se velmi snadno. Po vyvržení nechte krůtu vychladnout a pak už jí můžete porcovat a uložit do mrazáku nebo uvařit. Je výborná pečená na másle, v polévce nebo do omáčky. Skvělé je i mleté krůtí na sekanou. Tyto divoké krůty mají tmavé maso, chutí je podobná spíše kachnímu červenému masu než slepici. Maso je také tužší než u klasického brojlera, přeci jen jde o vyběhané zvíře.
spařená krůta |
kuchání- játra, srdce a žaludky si můžete nechat, játra restovat a zbytek na polévku |
Chováte také nějakou neobvyklou drůbež? My uvažujeme o křepelkách. Máte nějaké zkušenosti?
Komentáře
Okomentovat