Přeskočit na hlavní obsah

Krůtobraní

Trochu náročné na chov, ale s chutným masem podobným zvěřině. Pokud uvažujete o založení chovu divokých krůt, je tento článek pro vás. My s chovem teď na nějakou dobu končíme, a dále vysvětlím proč.

Vysoké ploty
Po kachnobaraní tu máme krůtobraní. Je to více než rok, co jsme si pořídili dva páry divokých krůt. Nejde o klasické desetikilové brojlery, ale o malé krůty, které jsou velmi příbuzné původním americkým krůtám. Chov této roztomilé drůbeže nicméně plánujeme omezit, protože jsme z praxe přišli na jednu nemilou věc. Krůty rády popolétávájí a skáčou. Pokud se chystáte pořídit si tyto šedé opeřence, musíte si dvůr obehnat aspoň  2 metry vysokým plotem. Jinak počítejte s naštvaným obličejem souseda ve dveřích poté,
co mu krůta rozhrabala záhon. Nebo často potkáte sousedovic, nebo i vlastního psa s krůtou v tlamě. Krůty jsou prostě cestovatelé a poletuchy. Vysoký plot teď úplně neplánujeme takže krůty posloužily svému účelu a staly se z nich pečínky.



krůta na hnízdě

krůty na zimovišti
Chovné páry nám vyvedly asi 15 krůťat. Po měsíci sezení na vajíčkách se sice vylíhlo kuřat více, ale něco pošlo, něco vzala kuna. Krůťata se vylíhla v dubnu 2018, takže už jim je skoro rok. Celou dobu měla dostatek pšenice, zbytků, syrovátky, vody a volný výběh po celé zahradě.

Zabít krůtu není sranda
Krůta se zabijí poněkud jinak než ostatní drůbež. Těžko jí můžete chytit a useknout jí hlavu. To by vás asi pěkně zřídila. Krůtu tedy chyťte co nejopatrněji, ať vás nepotluče. Můžete si pomoci pytlem nebo lopatou. Krůtu pak otočte hlavou dolů a pověste za nohy. Krůta je pak v pár vteřinách omráčená. Pak stačí podříznutí nebo odstranění hlavy. Krůtu pak nechte vykrvit a spařte jí asi 80 stupňů horkou vodou. Škube se velmi snadno. Po vyvržení nechte krůtu vychladnout a pak už jí můžete porcovat a uložit do mrazáku nebo uvařit. Je výborná pečená na másle, v polévce nebo do omáčky. Skvělé je i mleté krůtí na sekanou. Tyto divoké krůty mají tmavé maso, chutí je podobná spíše kachnímu červenému masu než slepici. Maso je také tužší než u klasického brojlera, přeci jen jde o vyběhané zvíře.


spařená krůta

kuchání- játra, srdce a žaludky si můžete nechat, játra restovat a zbytek na polévku


Chováte také nějakou neobvyklou drůbež? My uvažujeme o křepelkách. Máte nějaké zkušenosti?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...