Přeskočit na hlavní obsah

Krůtobraní

Trochu náročné na chov, ale s chutným masem podobným zvěřině. Pokud uvažujete o založení chovu divokých krůt, je tento článek pro vás. My s chovem teď na nějakou dobu končíme, a dále vysvětlím proč.

Vysoké ploty
Po kachnobaraní tu máme krůtobraní. Je to více než rok, co jsme si pořídili dva páry divokých krůt. Nejde o klasické desetikilové brojlery, ale o malé krůty, které jsou velmi příbuzné původním americkým krůtám. Chov této roztomilé drůbeže nicméně plánujeme omezit, protože jsme z praxe přišli na jednu nemilou věc. Krůty rády popolétávájí a skáčou. Pokud se chystáte pořídit si tyto šedé opeřence, musíte si dvůr obehnat aspoň  2 metry vysokým plotem. Jinak počítejte s naštvaným obličejem souseda ve dveřích poté,
co mu krůta rozhrabala záhon. Nebo často potkáte sousedovic, nebo i vlastního psa s krůtou v tlamě. Krůty jsou prostě cestovatelé a poletuchy. Vysoký plot teď úplně neplánujeme takže krůty posloužily svému účelu a staly se z nich pečínky.



krůta na hnízdě

krůty na zimovišti
Chovné páry nám vyvedly asi 15 krůťat. Po měsíci sezení na vajíčkách se sice vylíhlo kuřat více, ale něco pošlo, něco vzala kuna. Krůťata se vylíhla v dubnu 2018, takže už jim je skoro rok. Celou dobu měla dostatek pšenice, zbytků, syrovátky, vody a volný výběh po celé zahradě.

Zabít krůtu není sranda
Krůta se zabijí poněkud jinak než ostatní drůbež. Těžko jí můžete chytit a useknout jí hlavu. To by vás asi pěkně zřídila. Krůtu tedy chyťte co nejopatrněji, ať vás nepotluče. Můžete si pomoci pytlem nebo lopatou. Krůtu pak otočte hlavou dolů a pověste za nohy. Krůta je pak v pár vteřinách omráčená. Pak stačí podříznutí nebo odstranění hlavy. Krůtu pak nechte vykrvit a spařte jí asi 80 stupňů horkou vodou. Škube se velmi snadno. Po vyvržení nechte krůtu vychladnout a pak už jí můžete porcovat a uložit do mrazáku nebo uvařit. Je výborná pečená na másle, v polévce nebo do omáčky. Skvělé je i mleté krůtí na sekanou. Tyto divoké krůty mají tmavé maso, chutí je podobná spíše kachnímu červenému masu než slepici. Maso je také tužší než u klasického brojlera, přeci jen jde o vyběhané zvíře.


spařená krůta

kuchání- játra, srdce a žaludky si můžete nechat, játra restovat a zbytek na polévku


Chováte také nějakou neobvyklou drůbež? My uvažujeme o křepelkách. Máte nějaké zkušenosti?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...