Přeskočit na hlavní obsah

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady.

Starověké bylinky
Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte na jaře.

V kuchyni i v léčitelství
Nejvíce užijete česnek a cibuli v kuchyni, a přiznejme si, že tyto bylinky tvoří se solí, pepřem majoránkou a kmínem základ naší české kuchyně. Smažená cibulka patří do gulášů, omáček, hutných polívek, na kaši, do šťouchaných brambor, do krupek...Syrová cibule se hodí do salátů, pomazánek, na tlačenku nebo chleba se sádlem. Česnek je základ česnečky, patří do hrachové kaše, na topinky, do jitrnic, do segedínu, do karbanátků... 
Teď pro vás mám recept na skvělý domácí sirup proti chřipce, který si můžete udělat kdykoliv, zachovává si všechny vitamíny a účinné látky. A hlavně opravdu funguje. Musíte ho ale začít užívat zavčasu. Hned jak ucítíte pálení v krku a na patře. Hned jak zakašlete, nebo hned jak začnete posmrkávat. Ten den si připravte tento sirup. Užívejte 2-3x denně. Do tří dnů se váš stav zlepší a chřipka dost možná ani nevypukne. Sirup je navíc celkem dobrý, sladký a chutná i dětem. Všechny suroviny máte zaručeně vždy doma a při ruce a finančně vás výjde na 5 korun. 

Cibulový sirup
1 cibuli oloupejte a pokrájejte na kolečka. 3 stroužky česneku zrovna tak. Vložte do misky a pokapejte 2 lžícemi medu. Nechte 2 hodiny stát. Curk v medu vytáhne z cibule a česneku šťávu. Vzniklý sirup užívejte po lžičkách. Každý den si připravte medicínu novou. Já si ji připravím večer a dám do lednice. Ráno vytáhnu a užívám. 
Z cibule a česneku si můžete připravit i čaj. Stačí pokrájené byliny zalít horkou vodou.


Majoránka proti křečím
Druhým pomocníkem, kterého vám představí z trochu jiné strany je majoránka. Tu si můžete pěstovat doma za oknem nebo na zahradě. Roste dobře a je nenáročná. Čerstvá dodá pokrmům báječné aroma. Nicméně já vám ji zde představuji jako účiného bojovníka v boji s křečemi v břiše. A to jakéhokoliv původu. Pomáhá při špatném trávení, bolestech v žaludku i nadýmání ve střevech. Já ji nejvíce oceňuji při bolestivé menstruaci. Moje prababička tenhle majoránkový čaj připravila mojí mamce, když s bolestivými měsíčky ležela za pecí. Půl hodinky po vypití majoránkového čaje bolest povolila a od té doby ho u nás v rodině pijí všechny ženy, které zrovna mají své nepříjemné dny. Čaj je navíc moc dobrý.



Vyzkoušíte moje tipy? Zasázíte si česnek nebo vysejete majoránku?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...