Odolám lecjaké sušence, odolám čokoládě i bonbónům, na marcipán mě nedostanete. Ale čemu nikdy neodolám, to jsou buchty a bábovky všeho druhu, jen když jsou domácí. Třené, kynuté je mi to jedno. Miluju ovocné moučníky! Ale přes zimu, pokud člověk nechce kupovat nesezónní ovoce z Afriky nebo sahat do zásob zmrzlého či kompotovaného ovoce, musí péct buchty bez ovoce. Nebo taky nepéct, ale to je dost smutná varianta :D Naštěstí existuje několik skvělých buchet, které nám v neděli u návštěvy neudělají ostudu.
Tříbarevný koláč se skládá ze tří těst, takže vypadá složitě. Na to první budete potřebovat 300g hladké mouky (můžete použít i celozrnnou), 100 ml tuku, 1 vejce, 2 lžíce holandského kakaa a půl prášku do pečiva. Podle chuti přidáme moučkový cukr nebo jiné sladidlo. Těsto se bude strašně sypat, takže přidejte pár lžic vody. Musí ale stále mít tuhou konzistenci. Těsto pak vtlačte do vymazaného plechu. Druhá vrstva je tvarohová - necelé kilo tvarohu, vejce, dvě lžíce másla a sladit zas podle chuti. Poslední žlutá vrstva je bábovková. 200g hladké mouky, 100 ml oleje, 2 vejce, cukr, voda do bábovkové konzistence a druhá půlka prášku do pečiva. Pečte pozvolna asi 40 minut.
Makovec peču nejraději. Přítel ho miluje a já ho mám taky moc ráda. Mák je zdravý zdroj vápníku. To ale pořád není ten hlavní důvod, proč peču makovec často. Recept je extrémně snadný a snadno zapamatovatelný. Hrnek, hrnek a hrnek a je to.
Smícháte hrnek polohrubé mouky (pšeničné, rýžové...) s kypřícím práškem bez fosfátů. Přidáte hrnek mletého máku a půl hrnku cukru nebo jakékoliv množství libovolného sladidla. Já dávám třeba dvě lžíce javorového sirupu a do mléka ještě rozpustím stévii. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a přidejte hrnek mléka. Do těsta nepatří žádnu tuk či olej. Mák je mastný dost. Těsto dobře promíchejte. Pokud je stále husté, přilijte mléko. Těsto vylejte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 25 minut na 180. Po upečení a vychladnutí potřete citrónovou polevou nebo zavařeninou nebo si makovec užijte jen tak.
Míša řezy
Tak tady pro vás mám hned dvě varianty. Jednu bych pojmenovala letní lehčí a druhou zimní. Letní varianta se více hodí do racionální výživy, je bohatší na bílkoviny a chudší na tuky. Zimní zas ocenítě v zimě, kdy slepice málo snáší.
Letní korpus:
Oddělte žloutky a bílky ze šesti vajec. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem (asi 4 lžíce) nebo jiným sladidlem a přidejte dvě lříce rostlinného oleje vlastního výběru. Šest lžic polohrubé mouky smíchejte s kypřícím práškem bez fosfátů a 2 lžícemi holandského kakaa. Do žloutků postupně přidávejte mouku a sníh. Pomalu a šetrně promíchejte a pečte ve vymazané a vysypané formě asi 15 minut. Mezitím si vyšlehejte půl kila tučného tvarohu se 100g másla a cukrem podle chuti. Máslo je v krému aby lépe držel tuhý, můžete ho nahradit kokosovým olejem, agarem nebo želatinou. Krém namažte na zchladlý korpus a na závěr polijte čokoládou. Pokud chcete čokoládu křupavou, použijte klasickou polevu. Pokud chcete čokoládu měkkou (jdou do ní pak třeba zapíchat svíčky), tak stačí ohřát 2 lžíce mléka téměř k varu a do něj rozpustit čokoládu na vaření. Dezert nechce v lednici aspoň 2 hodiny ztuhnout.
Zimní korpus:
Na zimní korpus vám stačí vyšlehat dvě celá vejce s cukrem a tukem, bude ho muset být více kvůli chybějícím vajíčků, takže asi 1/2 hrnku. Přidejte dva hrnky polohrubé mouky smíchané s 2 lžícemi kakaa a kypřidlem a doplňte do požadované hustoty mlékem. Dál už je postup stejný.
![]() | ||
Tak co si upečete ke kávičce vy? :)
Komentáře
Okomentovat