Přeskočit na hlavní obsah

Ty nejlepší buchty na plech

Odolám lecjaké sušence, odolám čokoládě i bonbónům, na marcipán mě nedostanete. Ale čemu nikdy neodolám, to jsou buchty a bábovky všeho druhu, jen když jsou domácí. Třené, kynuté je mi to jedno. Miluju ovocné moučníky! Ale přes zimu, pokud člověk nechce kupovat nesezónní ovoce z Afriky nebo sahat do zásob zmrzlého či kompotovaného ovoce, musí péct buchty bez ovoce. Nebo taky nepéct, ale to je dost smutná varianta :D Naštěstí existuje několik skvělých buchet, které nám v neděli u návštěvy neudělají ostudu.

Tříbarevný koláč se skládá ze tří těst, takže vypadá složitě.  Na to první budete potřebovat 300g hladké mouky (můžete použít i celozrnnou), 100 ml tuku, 1 vejce, 2 lžíce holandského kakaa a půl prášku do pečiva. Podle chuti přidáme moučkový cukr nebo jiné sladidlo. Těsto se bude strašně sypat, takže přidejte pár lžic vody. Musí ale stále mít tuhou konzistenci. Těsto pak vtlačte do vymazaného plechu. Druhá vrstva je tvarohová - necelé kilo tvarohu, vejce, dvě lžíce másla a sladit zas podle chuti. Poslední žlutá vrstva je bábovková. 200g hladké mouky, 100 ml oleje, 2 vejce, cukr, voda do bábovkové konzistence a druhá půlka prášku do pečiva. Pečte pozvolna asi 40 minut.




Makovec peču nejraději. Přítel ho miluje a já ho mám taky moc ráda. Mák je zdravý zdroj vápníku. To ale pořád není ten hlavní důvod, proč peču makovec často. Recept je extrémně snadný a snadno zapamatovatelný. Hrnek, hrnek a hrnek a je to.
Smícháte hrnek polohrubé mouky (pšeničné, rýžové...) s kypřícím práškem bez fosfátů. Přidáte hrnek mletého máku a půl hrnku cukru nebo jakékoliv množství libovolného sladidla. Já dávám třeba dvě lžíce javorového sirupu a do mléka ještě rozpustím stévii. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a přidejte hrnek mléka. Do těsta nepatří žádnu tuk či olej. Mák je mastný dost. Těsto dobře promíchejte. Pokud je stále husté, přilijte mléko. Těsto vylejte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 25 minut na 180. Po upečení a vychladnutí potřete citrónovou polevou nebo zavařeninou nebo si makovec užijte jen tak. 



Míša řezy

Tak tady pro vás mám hned dvě varianty. Jednu bych pojmenovala letní lehčí a druhou zimní. Letní varianta se více hodí do racionální výživy, je bohatší na bílkoviny a chudší na tuky. Zimní zas ocenítě v zimě, kdy slepice málo snáší.

Letní korpus:

Oddělte žloutky a bílky ze šesti vajec. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem (asi 4 lžíce) nebo jiným sladidlem a přidejte dvě lříce rostlinného oleje vlastního výběru.  Šest lžic polohrubé mouky smíchejte s kypřícím práškem bez fosfátů a 2 lžícemi holandského kakaa. Do žloutků postupně přidávejte mouku a sníh. Pomalu a šetrně promíchejte a pečte ve vymazané a vysypané formě asi 15 minut. Mezitím si vyšlehejte půl kila tučného tvarohu se 100g másla a cukrem podle chuti. Máslo je v krému aby lépe držel tuhý, můžete ho nahradit kokosovým olejem, agarem nebo želatinou. Krém namažte na zchladlý korpus a na závěr polijte čokoládou. Pokud chcete čokoládu křupavou, použijte klasickou polevu. Pokud chcete čokoládu měkkou (jdou do ní pak třeba zapíchat svíčky), tak stačí ohřát 2 lžíce mléka téměř k varu a do něj rozpustit čokoládu na vaření. Dezert nechce v lednici aspoň 2 hodiny ztuhnout.

Zimní korpus:

Na zimní korpus vám stačí vyšlehat dvě celá vejce s cukrem a tukem, bude ho muset být více kvůli chybějícím vajíčků, takže asi 1/2 hrnku. Přidejte dva hrnky polohrubé mouky smíchané s 2 lžícemi kakaa a kypřidlem a doplňte do požadované hustoty mlékem. Dál už je postup stejný.




 Nějak jsem ho nestihla vyfotit hezky, vždy už to nevydrželi a začali ho konzumovat :D. Ale zas vidíte, že to je tak dobrý moučník, že nikdo neodolá :)

Tak co si upečete ke kávičce vy? :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...