Přeskočit na hlavní obsah

Zahrada na talíři v zimě

Dřív jsem to moc neřešila. Když jsem měla chuť na okurku v lednu, tak jsem si ji prostě koupila. Je pravda, že mi ta zimní rajčata přišla taková mdlá, ale co se dá dělat. Pak jsem se začala více zajímat a našla videa, kde jsou vidět obrovské fóliové plantáže na jiho Španělska, které zásobují celou zimu střední a severní Evropu čerstvou zeleninou. Dočetla jsem se o tom, jak se vozí banány přes půl světa na lodích. Začala jsem si všímat toho, že v únoru je nad hruškami v našem obchodě napsáno Jihoafrická republika. Tak jsem si loni v červnu řekla, že to už stačilo. Přestala jsem kupovat ovoce a zeleninu. Celé léto jsem vydržela jen se svými zásobami. Teď už mi zásoby zeleniny došly. Ovoce mám zavařené nebo nasušené. Zeleninu musím už kupovat, ale kupuji jen tu, která vyrostla v Čechách, což můj výběr omezuje na kapustu, zelí, řepu, cibuli, česnek, mrkev, celer, petržel a občas pórek.  Nicméně zjistila jsem, že naši předci, kteří žili docela stejně, nám tu nechali plno skvělých receptů. Jídla ze zimní zeleniny jsou hutná, zahřejí a zasytí. To v zimě potřebujeme. Ty nejlepší recepty z darů, které nám nabízí naše zahrada nebo sklep i v zimních měsících, jsou tady.

Zimní bramboračka je skvělá. Dětem bude určitě chutnat, je to spíše taková variace na bramboračku, ale o nic horší než originál. Jen je hustější a výživnější. Recept je on mé tety. Ve vodě nebo vývaru uvařte kousky mrkve a brambor. přidejte červenou čočku a pokrájenou kapustu. Na pánvičce si na sádle nebo oleji osmahněte cibulku, můžete zaprášit moukou a vytvořit jíšku. Do polévky přidejte cibulku, pohankové vločky nerbo pohanku lámanku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.



Boršč je původem ukrajinská polévka, kterou ale známe spíše z ruské kuchyně. Rusové žijící na Sibiři dobře věděli, proč si boršč vařit co nejčastěji, zahřeje totiž na těle i na duši. Je to taky skvělá cesta, jak do sebe dostat tolik zdravou řepu. Já boršč jedla poprvé v roce 2017 na Ukrajině a hned mi moc zachutnal. Recept jsem si pak našla na youtube kanálu nějaké ruské kuchařky. Ve vodě uvařte s novým kořením, pepřem, solí a bobkovým listem hovězí žebírko. Správně má být v borči i kus vepřového, ale já ho nedávám. Ve vzniklém vývaru uvařte do měkka brambory a zelí. Na sádle si osmahněte cibulku, přidejte k ní nastrouhanou mrkev, petržel a řepu. Osmahnutou zeleninu přidejte do vývaru a přidejte ještě protlak. Maso z vývaru oberte od kosti a pokrájené vraťte do polévky. Polévku dosolte a podávejte s trochou zakysané smetany a snítkou kopru.



Zadělávaná kapusta je podle mého názoru typické jídlo chudých Čechů. Takový pokrm mohli dostávat na talíř v rodinách chalupníků. Stačí vám jen pár docela obyčejných ingrediencí. Recept je opět od mé tety. Kapustu pokrájejte a dejte ji vařit s kostkami brambor. Vodu osolte a okmínujte. Na lžíci sádla osmažte cibulku do zlatohněda. Cibulku pak zaprašte hladkou moukou a osmahněte na jíšku. Když jsou brambory i kapusta měkké, slijte z nich vodu, ale trochu na dně nechte. Vmíchejte jíšku a dosolte podle chuti. Vše pořádně zamíchejte. Podávejte teplé bez přílohy.



Jablečné ječné lívance s jablečným tvarohem, to je snadný způsob jak do sebe ráno dostat více než jedno jablko. Ječné lívance si kupuju od Biolinie jako směs, do které stačí přidat vodu. Jablečný tvaroh jsem si vymyslela sama. Smíchejte ječnou mouku s mletými ovesnými vločkami a kypřícím práškem a přidejte teplou vodu a strouhané jablko, dochuťte skořicí. Vytvořte řídké těsto, které nechte 20 minut odstát, aby zhoustlo. Smažte na trošce oleje vlastního  výběru. Nízkotučný tvaroh smíchejte s nastrouhaným jablkem, nastrouhanými vlašáky a lžičkou medu. Směs pak mažte na zlatavé lívanečky .




Také se snažíte jíst sezónně? Máte ještě nějaké vlastní zásoby nebo aspoň nakupujete českou zeleninu a ovoce? Vyzkoušíte nějaký z receptů nebo ještě lépe, poradítze nějaký nový?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...