Dřív jsem to moc neřešila. Když jsem měla chuť na okurku v lednu, tak jsem si ji prostě koupila. Je pravda, že mi ta zimní rajčata přišla taková mdlá, ale co se dá dělat. Pak jsem se začala více zajímat a našla videa, kde jsou vidět obrovské fóliové plantáže na jiho Španělska, které zásobují celou zimu střední a severní Evropu čerstvou zeleninou. Dočetla jsem se o tom, jak se vozí banány přes půl světa na lodích. Začala jsem si všímat toho, že v únoru je nad hruškami v našem obchodě napsáno Jihoafrická republika. Tak jsem si loni v červnu řekla, že to už stačilo. Přestala jsem kupovat ovoce a zeleninu. Celé léto jsem vydržela jen se svými zásobami. Teď už mi zásoby zeleniny došly. Ovoce mám zavařené nebo nasušené. Zeleninu musím už kupovat, ale kupuji jen tu, která vyrostla v Čechách, což můj výběr omezuje na kapustu, zelí, řepu, cibuli, česnek, mrkev, celer, petržel a občas pórek. Nicméně zjistila jsem, že naši předci, kteří žili docela stejně, nám tu nechali plno skvělých receptů. Jídla ze zimní zeleniny jsou hutná, zahřejí a zasytí. To v zimě potřebujeme. Ty nejlepší recepty z darů, které nám nabízí naše zahrada nebo sklep i v zimních měsících, jsou tady.
Zimní bramboračka je skvělá. Dětem bude určitě chutnat, je to spíše taková variace na bramboračku, ale o nic horší než originál. Jen je hustější a výživnější. Recept je on mé tety. Ve vodě nebo vývaru uvařte kousky mrkve a brambor. přidejte červenou čočku a pokrájenou kapustu. Na pánvičce si na sádle nebo oleji osmahněte cibulku, můžete zaprášit moukou a vytvořit jíšku. Do polévky přidejte cibulku, pohankové vločky nerbo pohanku lámanku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
Boršč je původem ukrajinská polévka, kterou ale známe spíše z ruské kuchyně. Rusové žijící na Sibiři dobře věděli, proč si boršč vařit co nejčastěji, zahřeje totiž na těle i na duši. Je to taky skvělá cesta, jak do sebe dostat tolik zdravou řepu. Já boršč jedla poprvé v roce 2017 na Ukrajině a hned mi moc zachutnal. Recept jsem si pak našla na youtube kanálu nějaké ruské kuchařky. Ve vodě uvařte s novým kořením, pepřem, solí a bobkovým listem hovězí žebírko. Správně má být v borči i kus vepřového, ale já ho nedávám. Ve vzniklém vývaru uvařte do měkka brambory a zelí. Na sádle si osmahněte cibulku, přidejte k ní nastrouhanou mrkev, petržel a řepu. Osmahnutou zeleninu přidejte do vývaru a přidejte ještě protlak. Maso z vývaru oberte od kosti a pokrájené vraťte do polévky. Polévku dosolte a podávejte s trochou zakysané smetany a snítkou kopru.
Zadělávaná kapusta je podle mého názoru typické jídlo chudých Čechů. Takový pokrm mohli dostávat na talíř v rodinách chalupníků. Stačí vám jen pár docela obyčejných ingrediencí. Recept je opět od mé tety. Kapustu pokrájejte a dejte ji vařit s kostkami brambor. Vodu osolte a okmínujte. Na lžíci sádla osmažte cibulku do zlatohněda. Cibulku pak zaprašte hladkou moukou a osmahněte na jíšku. Když jsou brambory i kapusta měkké, slijte z nich vodu, ale trochu na dně nechte. Vmíchejte jíšku a dosolte podle chuti. Vše pořádně zamíchejte. Podávejte teplé bez přílohy.
Jablečné ječné lívance s jablečným tvarohem, to je snadný způsob jak do sebe ráno dostat více než jedno jablko. Ječné lívance si kupuju od Biolinie jako směs, do které stačí přidat vodu. Jablečný tvaroh jsem si vymyslela sama. Smíchejte ječnou mouku s mletými ovesnými vločkami a kypřícím práškem a přidejte teplou vodu a strouhané jablko, dochuťte skořicí. Vytvořte řídké těsto, které nechte 20 minut odstát, aby zhoustlo. Smažte na trošce oleje vlastního výběru. Nízkotučný tvaroh smíchejte s nastrouhaným jablkem, nastrouhanými vlašáky a lžičkou medu. Směs pak mažte na zlatavé lívanečky .
Také se snažíte jíst sezónně? Máte ještě nějaké vlastní zásoby nebo aspoň nakupujete českou zeleninu a ovoce? Vyzkoušíte nějaký z receptů nebo ještě lépe, poradítze nějaký nový?
Komentáře
Okomentovat