Přeskočit na hlavní obsah

Brambory

Brambory naše předky zachránili od hladomoru. Osobně je považuju za největší poklad z objevené Ameriky. Lidé je v 19. století jedli stále. Obzvlášť pro chudé lidi představovali často jedinou dostupnou surovinu, dostupnější než mouku. Obzvlášť teď v zimě, kdy se tenčí zásoby našich vlastních surovin ze zahrady, můžeme s bramborami častěji počítat. Díky chudým hospodyňkám máme dnes mnoho receptů tradiční české kuchyně. 
A tato tradiční česká jídla vám připomenu ve dvou článcích. Zde je první nálož bramborových receptů.



Lokše

Tyto bramborové placičky jsou oblíbené hlavně na Moravě a Slovensku, ale jsou tak dobré, že si je můžete udělat i vy doma. Podávaly se odedávna plněné na sladko mákem a povidly nebo na slano plněné zelím. Jindy se zase přikusovaly k polévce.

Potřebujete jen vařené brambory, které nastrouháte a smícháte s hladkou moukou. Nezapoměňte osolit. Musí nám vzniknout hladké těsto, které půjde válet. Z těsta tedy vyválíme placky, které na sucho pečeme na pánvi, kontaktním grilu nebo ideálně na plotně. Hotové placky mažeme povidly a sypeme mákem. Kdo rád sladké přidá med nebo jiné sladidlo, a kdo by si chtěl ještě více pochutnat, zakápne lokše rozpuštěným sádlem.




Brambory na loupačku

Asi nejběžnější způsob úpravy brambor, jestliže je nechcete jen vařené jako přílohu. Brambory na loupačku se vaří ve slupce a musíte si je před konzumací oloupat nebo je jíst i se slupkou, což je možné pokud je před vařením pořádně omyjete. Brambory se vaří v celku asi 30 minut. My je na akcích vaříme v brutaru nad ohněm a to je rychlejší. K bramborám pak musíte zajistit dostatek soli, másla a mléka nebo tučného tvarohu. Na jaře a v létě můžete zasypat pažitkou. Toť vše.




Půlky

Mojí prababičku z Ostrova už jsem představovala ve článcích o vdolkách a škvarkových plackách. Tady je další jídlo, které bylo běžné na jídelníčku u ní v chalupě. Mamka mi vyprávěla, že se jako děti praly o ty nejvypečenější brambory a nebo o tu úplně poslední. Tento pokrm je jeden z těch nejchudších a nejstarších. Jí se správně postaru, z jedné mísy, což bylo dříve běžné.

Potřebujete jen brambory, čím novější, tím lepší. Dále sádlo, česnek, sůl a čerstvé mléko.

Brambory pořádně omyjete a i se slupkou rozpulte a dejte bez tuku na sucho péct. Rozkrojením směrem k plechu. Pečou se asi 40 minut, dokud spodek nezezlátne a slupka nezačne krabatět. Do rozpuštěného sádla rozmačkejte česnek (poměrně velké množství) a osolte. Ještě horké brambory nasypte do velké zadělávací mísy a zalijte směsí sádla, česneku a soli. Promíchejte. Podávejte s vychlazeným mlékem.







Bramboračka

Polévka, která zasytí a chutná každému. Dá se vařit z vody, ale lepší je z vývaru. Na vývar vám bude stačit pár hovězích kostí, které uvaříte v osolené vodě s bobkovým listem a pepřem. Na sádle osmažte cibuli a po jejím zesklovatění přidejte houby. Ty mohou být čerstvé nebo sušené, které si předem namočíte. Směs pak zaprašte hladkou moukou. Do vývaru dejte vařit brambory na kostky, mrkev, celer a petržel na menší kostičky. Přidejte majoránku a pár stroužků česneku. Osolte, opepřete a vařte do změknutí zeleniny a brambor. Na závěr vmíchejte jíšku a nechte probublat. 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...