Brambory naše předky zachránili od hladomoru. Osobně je považuju za největší poklad z objevené Ameriky. Lidé je v 19. století jedli stále. Obzvlášť pro chudé lidi představovali často jedinou dostupnou surovinu, dostupnější než mouku. Obzvlášť teď v zimě, kdy se tenčí zásoby našich vlastních surovin ze zahrady, můžeme s bramborami častěji počítat. Díky chudým hospodyňkám máme dnes mnoho receptů tradiční české kuchyně.
A tato tradiční česká jídla vám připomenu ve dvou článcích. Zde je první nálož bramborových receptů.
Lokše
Tyto bramborové placičky jsou oblíbené hlavně na Moravě a Slovensku, ale jsou tak dobré, že si je můžete udělat i vy doma. Podávaly se odedávna plněné na sladko mákem a povidly nebo na slano plněné zelím. Jindy se zase přikusovaly k polévce.
Potřebujete jen vařené brambory, které nastrouháte a smícháte s hladkou moukou. Nezapoměňte osolit. Musí nám vzniknout hladké těsto, které půjde válet. Z těsta tedy vyválíme placky, které na sucho pečeme na pánvi, kontaktním grilu nebo ideálně na plotně. Hotové placky mažeme povidly a sypeme mákem. Kdo rád sladké přidá med nebo jiné sladidlo, a kdo by si chtěl ještě více pochutnat, zakápne lokše rozpuštěným sádlem.
Brambory na loupačku
Asi nejběžnější způsob úpravy brambor, jestliže je nechcete jen vařené jako přílohu. Brambory na loupačku se vaří ve slupce a musíte si je před konzumací oloupat nebo je jíst i se slupkou, což je možné pokud je před vařením pořádně omyjete. Brambory se vaří v celku asi 30 minut. My je na akcích vaříme v brutaru nad ohněm a to je rychlejší. K bramborám pak musíte zajistit dostatek soli, másla a mléka nebo tučného tvarohu. Na jaře a v létě můžete zasypat pažitkou. Toť vše.
Půlky
Mojí prababičku z Ostrova už jsem představovala ve článcích o vdolkách a škvarkových plackách. Tady je další jídlo, které bylo běžné na jídelníčku u ní v chalupě. Mamka mi vyprávěla, že se jako děti praly o ty nejvypečenější brambory a nebo o tu úplně poslední. Tento pokrm je jeden z těch nejchudších a nejstarších. Jí se správně postaru, z jedné mísy, což bylo dříve běžné.
Potřebujete jen brambory, čím novější, tím lepší. Dále sádlo, česnek, sůl a čerstvé mléko.
Brambory pořádně omyjete a i se slupkou rozpulte a dejte bez tuku na sucho péct. Rozkrojením směrem k plechu. Pečou se asi 40 minut, dokud spodek nezezlátne a slupka nezačne krabatět. Do rozpuštěného sádla rozmačkejte česnek (poměrně velké množství) a osolte. Ještě horké brambory nasypte do velké zadělávací mísy a zalijte směsí sádla, česneku a soli. Promíchejte. Podávejte s vychlazeným mlékem.
Bramboračka
Polévka, která zasytí a chutná každému. Dá se vařit z vody, ale lepší je z vývaru. Na vývar vám bude stačit pár hovězích kostí, které uvaříte v osolené vodě s bobkovým listem a pepřem. Na sádle osmažte cibuli a po jejím zesklovatění přidejte houby. Ty mohou být čerstvé nebo sušené, které si předem namočíte. Směs pak zaprašte hladkou moukou. Do vývaru dejte vařit brambory na kostky, mrkev, celer a petržel na menší kostičky. Přidejte majoránku a pár stroužků česneku. Osolte, opepřete a vařte do změknutí zeleniny a brambor. Na závěr vmíchejte jíšku a nechte probublat.
Komentáře
Okomentovat