Letos jsem se perníčkově vyřádila. Asi si budete myslet, že jsem zdobila perníčky nebo tak něco. No ráda bych se to naučila, ale to asi až na mateřské (všechno posouvám na mateřskou, to jsem zvědavá jak to budu stíhat...). Letos jsem perníčky jen pekla a šila. Ano šila :D
Šité perníčky z plsti můžete použít jako ozdoby na vánoční stromek nebo věnec. Můžete je darovat. Použít jako brož nebo náhrdelník. Můžete si je dát do dózy nebo misky jako dekoraci. Můžete je dát dětem jako hračku nebo vánoční přívěšek... Prostě co vás napadne.
Potřebovat budete jen plsť v barvě perníčků, takže tmavě hnědou. Z té si pak pomocí vykrajovátka nebo jiné šablony vystřihněte libovolný tvar (já dělala medvídky, houby, srdíčka, zvonky...). Vždy dva proti sobě. Ty pak můžete ještě nějak ozdobit nebo vyšít. Pak stačí oba tvary sešít k sobě bílou nití. Vzniklý perníček před úplným sešitém ještě vycpěte dutým vláknem nebo čímkoliv měkkým, aby byl perníček pěkně měkky a tlustý. Na finální výrobek můžete přišít mašli. Třeba já uvázala medvídkům mašli kolem krku a ještě přidala rolničku.
Ještě více jsem si vyhrála při výrobě vánočního svetru. Na Facebooku na mě neustále vykukovala videa s vánočními svetry, tak jsem si taky musela jeden takový vyrobit. Využila jsem starý svetr po tetě a trochu ho vánočně naladila :D Z barevné příze jsem si vytvořila bambulky, dají se ale i koupit. Ty jsem pak cik cak našila na svetr. Připomínají mi tak vánoční světýlka. Růžový prostřední pruh jsem pak vyplnila třemi perníkovými srdci. K tomu moje pernířkové naušnice, punč do ruky a Vánoce můžou přijít :)
Na závěr přidávám recept i na ty pečené jedlé perníčky. Recept je od mojí tety, vždy se povede a je moc dobrý. Perníčky jsou hned měkké. 400g hladké mouky smíchejte s jedním vejcem a jedním žloutkem (bílek si nechte na polevu). Přidejte 100g moučkového cukru, 100g tuku, 2 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody a 2 lžičky perníkového koření. Těsto pořádně propracujte rukama a nechte ideálně přes noc odpočinout. Pak vyválejte a vkrajujte. Pečte na 180 stupňů asi 10 minut. Perníčky hned po vytažení potřete rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly.
Potřebovat budete jen plsť v barvě perníčků, takže tmavě hnědou. Z té si pak pomocí vykrajovátka nebo jiné šablony vystřihněte libovolný tvar (já dělala medvídky, houby, srdíčka, zvonky...). Vždy dva proti sobě. Ty pak můžete ještě nějak ozdobit nebo vyšít. Pak stačí oba tvary sešít k sobě bílou nití. Vzniklý perníček před úplným sešitém ještě vycpěte dutým vláknem nebo čímkoliv měkkým, aby byl perníček pěkně měkky a tlustý. Na finální výrobek můžete přišít mašli. Třeba já uvázala medvídkům mašli kolem krku a ještě přidala rolničku.
Ještě více jsem si vyhrála při výrobě vánočního svetru. Na Facebooku na mě neustále vykukovala videa s vánočními svetry, tak jsem si taky musela jeden takový vyrobit. Využila jsem starý svetr po tetě a trochu ho vánočně naladila :D Z barevné příze jsem si vytvořila bambulky, dají se ale i koupit. Ty jsem pak cik cak našila na svetr. Připomínají mi tak vánoční světýlka. Růžový prostřední pruh jsem pak vyplnila třemi perníkovými srdci. K tomu moje pernířkové naušnice, punč do ruky a Vánoce můžou přijít :)
![]() |
perníčkové naušnice, koupila jsem je na adventních trzích loni |
Na závěr přidávám recept i na ty pečené jedlé perníčky. Recept je od mojí tety, vždy se povede a je moc dobrý. Perníčky jsou hned měkké. 400g hladké mouky smíchejte s jedním vejcem a jedním žloutkem (bílek si nechte na polevu). Přidejte 100g moučkového cukru, 100g tuku, 2 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody a 2 lžičky perníkového koření. Těsto pořádně propracujte rukama a nechte ideálně přes noc odpočinout. Pak vyválejte a vkrajujte. Pečte na 180 stupňů asi 10 minut. Perníčky hned po vytažení potřete rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly.
Komentáře
Okomentovat