Přeskočit na hlavní obsah

Perníčky, kam se podíváš

Letos jsem se perníčkově vyřádila. Asi si budete myslet, že jsem zdobila perníčky nebo tak něco. No ráda bych se to naučila, ale to asi až na mateřské (všechno posouvám na mateřskou, to jsem zvědavá jak to budu stíhat...). Letos jsem perníčky jen pekla a šila. Ano šila :D












Šité perníčky z plsti můžete použít jako ozdoby na vánoční stromek nebo věnec. Můžete je darovat. Použít jako brož nebo náhrdelník. Můžete si je dát do dózy nebo misky jako dekoraci. Můžete je dát dětem jako hračku nebo vánoční přívěšek... Prostě co vás napadne.

Potřebovat budete jen plsť v barvě perníčků, takže tmavě hnědou. Z té si pak pomocí vykrajovátka nebo jiné šablony vystřihněte libovolný tvar (já dělala medvídky, houby, srdíčka, zvonky...). Vždy dva proti sobě. Ty pak můžete ještě nějak ozdobit nebo vyšít. Pak stačí oba tvary sešít k sobě bílou nití. Vzniklý perníček před úplným sešitém ještě vycpěte dutým vláknem nebo čímkoliv měkkým, aby byl perníček pěkně měkky a tlustý. Na finální výrobek můžete přišít mašli. Třeba já uvázala medvídkům mašli kolem krku a ještě přidala rolničku.

Ještě více jsem si vyhrála při výrobě vánočního svetru. Na Facebooku na mě neustále vykukovala videa s vánočními svetry, tak jsem si taky musela jeden takový vyrobit. Využila jsem starý svetr po tetě a trochu ho vánočně naladila :D Z barevné příze jsem si vytvořila bambulky, dají se ale i koupit. Ty jsem pak cik cak našila na svetr. Připomínají mi tak vánoční světýlka. Růžový prostřední pruh jsem pak vyplnila třemi perníkovými srdci. K tomu moje pernířkové naušnice, punč do ruky a Vánoce můžou přijít :)


perníčkové naušnice, koupila jsem je na adventních trzích loni




Na závěr přidávám recept i na ty pečené jedlé perníčky. Recept je od mojí tety, vždy se povede a je moc dobrý. Perníčky jsou hned měkké. 400g hladké mouky smíchejte s jedním vejcem a jedním žloutkem (bílek si nechte na polevu). Přidejte 100g moučkového cukru, 100g tuku, 2 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody a 2 lžičky perníkového koření. Těsto pořádně propracujte rukama a nechte ideálně přes noc odpočinout. Pak vyválejte a vkrajujte. Pečte na 180 stupňů asi 10 minut. Perníčky hned po vytažení potřete rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly.










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...