Tak Vánoce jsou za dveřmi a já pro vás mám dva staročeské štědrovečení pokrmy, které by neměli chybět na vánočním stole. Oba obsahují jen ty suroviny, které naši předci měli koncem prosince ve spíži. Jsou zdravé a vydatné a výborné a tradiční...prostě musíte si je uvařit.
Černý kuba. Proč černý? Podle hub, hřibů modráků, které černají na řezu. Když vařím krkonošského kubu tak si úplně představuji zasněženou chaloupku uprostřed hor kousek od Jilemnice, kde Anče vaří Kubovi kubu :D Zkuste si při vaření pustit jako kulisu krkonošské pohádky. Kuba chutná každému, kdo se aspoň trochu kamarádí s houbami. Taky si aspoň jednou za rok dáte tolik zdravé ječné kroupy (proč já je vlastně nevařím častěji). Předsevzetí na příští rok: vařit více z krup!
Na začátek si dejte vařit kroupy velikost 4.-7. (ty úplně největší si nechte až na masopustní zabijačku). Věřte mi, že na 5 porcí vám bude stačit hrnek 250 ml krup. Na pánvi si osmahněte na sádle cibulku a přidejte k ní předem namočené sušené houby (nebo jestli máte mražené, tak nemusíte namáčet). Sádla se nebojte. Naši předci totiž nepovažovali za postní jídlo jen rybu ale i zvířecí tuk, maso není postní, tuk je. Zvláštní, ale je to tak. Můžete smažit i na oleji nebo másle, ale nebude to ono. Houby na cibulce smícháme s uvařenými kroupami a dochutíme majoránkou, solí, pepřem, kmínem a česnekem, s tím ale opatrně. Nechcete, aby to chutnalo jak na židovské svatbě :D Celou směs uhladíme na vymazaný pekáč a pečeme do zlatohněda asi 30 minut. Podáváme jak leží a běží, ale já si ke kubovi dám ráda kyselou okurku nakládačku.
Jáhelník naši předci pekli možná proto, že si šetřili bílou mouku na masopust nebo už tušili, že jáhli jsou výborným zdrojem minerálních látek, a jakožto bezlepková potravina jsou lehkým dezertem na štědrovečením menu, kdo ví :)
Jáhly si uvařte do měkka, někdo je předem oplachuje, aby je zbavil hořkosti, ale já to nedělám. Chutnají mi takové, jaké jsou. Uvařené jáhly smíchejte se žloutky a medem. Přidejte slunečnicová semínka a pak už je to na vás. Můžete přidat burizony, mák, skořici... Důležité je sušené ovoce. Hrozinky jsou základ, ty si předem namočte do rumu. Pak doporučuji namočené křížaly, švestky a meruňky. Nakonec vmíchejte pozvolna sníh z bílků. Pečeme ve vymazané zapékací misce nebo můžeme každému upéct jeho vlastní jáhelníček v muffinové formě.
Co budete jíst na Štědrý den vy? Jste věrní kaprovi? Smaženému nebo na černo? Budete mít 9 tradičních chodů? Budete se postit, abyste viděli zlaté prasátko?
Komentáře
Okomentovat