Přeskočit na hlavní obsah

Štědrovečení recepty

Tak Vánoce jsou za dveřmi a já pro vás mám dva staročeské štědrovečení pokrmy, které by neměli chybět na vánočním stole. Oba obsahují jen ty suroviny, které naši předci měli koncem prosince ve spíži. Jsou zdravé a vydatné a výborné a tradiční...prostě musíte si je uvařit.

Černý kuba. Proč černý? Podle hub, hřibů modráků, které černají na řezu. Když vařím krkonošského kubu tak si úplně představuji zasněženou chaloupku uprostřed hor kousek od Jilemnice, kde Anče vaří Kubovi kubu :D Zkuste si při vaření pustit jako kulisu krkonošské pohádky. Kuba chutná každému, kdo se aspoň trochu kamarádí s houbami. Taky si aspoň jednou za rok dáte tolik zdravé ječné kroupy (proč já je vlastně nevařím častěji). Předsevzetí na příští rok: vařit více z krup!



Na začátek si dejte vařit kroupy velikost 4.-7. (ty úplně největší si nechte až na masopustní zabijačku). Věřte mi, že na 5 porcí vám bude stačit hrnek 250 ml krup. Na pánvi si osmahněte na sádle cibulku a přidejte k ní předem namočené sušené houby (nebo jestli máte mražené, tak nemusíte namáčet). Sádla se nebojte. Naši předci totiž nepovažovali za postní jídlo jen rybu ale i zvířecí tuk, maso není postní, tuk je. Zvláštní, ale je to tak. Můžete smažit i na oleji nebo másle, ale nebude to ono. Houby na cibulce smícháme s uvařenými kroupami a dochutíme majoránkou, solí, pepřem, kmínem a česnekem, s tím ale opatrně. Nechcete, aby to chutnalo jak na židovské svatbě :D Celou směs uhladíme na vymazaný pekáč a pečeme do zlatohněda asi 30 minut. Podáváme jak leží a běží, ale já si ke kubovi dám ráda kyselou okurku nakládačku.







Jáhelník naši předci pekli možná proto, že si šetřili bílou mouku na masopust nebo už tušili, že jáhli jsou výborným zdrojem minerálních látek, a jakožto bezlepková potravina jsou lehkým dezertem na štědrovečením menu, kdo ví :)

Jáhly si uvařte do měkka, někdo je předem oplachuje, aby je zbavil hořkosti, ale já to nedělám. Chutnají mi takové, jaké jsou. Uvařené jáhly smíchejte se žloutky a medem. Přidejte slunečnicová semínka a pak už je to na vás. Můžete přidat burizony, mák, skořici... Důležité je sušené ovoce. Hrozinky jsou základ, ty si předem namočte do rumu. Pak doporučuji namočené křížaly, švestky a meruňky. Nakonec vmíchejte pozvolna sníh z bílků. Pečeme ve vymazané zapékací misce nebo můžeme každému upéct jeho vlastní jáhelníček v muffinové formě.



Co budete jíst na Štědrý den vy? Jste věrní kaprovi? Smaženému nebo na černo? Budete mít 9 tradičních chodů? Budete se postit, abyste viděli zlaté prasátko?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...