Přeskočit na hlavní obsah

Štědrovečení recepty

Tak Vánoce jsou za dveřmi a já pro vás mám dva staročeské štědrovečení pokrmy, které by neměli chybět na vánočním stole. Oba obsahují jen ty suroviny, které naši předci měli koncem prosince ve spíži. Jsou zdravé a vydatné a výborné a tradiční...prostě musíte si je uvařit.

Černý kuba. Proč černý? Podle hub, hřibů modráků, které černají na řezu. Když vařím krkonošského kubu tak si úplně představuji zasněženou chaloupku uprostřed hor kousek od Jilemnice, kde Anče vaří Kubovi kubu :D Zkuste si při vaření pustit jako kulisu krkonošské pohádky. Kuba chutná každému, kdo se aspoň trochu kamarádí s houbami. Taky si aspoň jednou za rok dáte tolik zdravé ječné kroupy (proč já je vlastně nevařím častěji). Předsevzetí na příští rok: vařit více z krup!



Na začátek si dejte vařit kroupy velikost 4.-7. (ty úplně největší si nechte až na masopustní zabijačku). Věřte mi, že na 5 porcí vám bude stačit hrnek 250 ml krup. Na pánvi si osmahněte na sádle cibulku a přidejte k ní předem namočené sušené houby (nebo jestli máte mražené, tak nemusíte namáčet). Sádla se nebojte. Naši předci totiž nepovažovali za postní jídlo jen rybu ale i zvířecí tuk, maso není postní, tuk je. Zvláštní, ale je to tak. Můžete smažit i na oleji nebo másle, ale nebude to ono. Houby na cibulce smícháme s uvařenými kroupami a dochutíme majoránkou, solí, pepřem, kmínem a česnekem, s tím ale opatrně. Nechcete, aby to chutnalo jak na židovské svatbě :D Celou směs uhladíme na vymazaný pekáč a pečeme do zlatohněda asi 30 minut. Podáváme jak leží a běží, ale já si ke kubovi dám ráda kyselou okurku nakládačku.







Jáhelník naši předci pekli možná proto, že si šetřili bílou mouku na masopust nebo už tušili, že jáhli jsou výborným zdrojem minerálních látek, a jakožto bezlepková potravina jsou lehkým dezertem na štědrovečením menu, kdo ví :)

Jáhly si uvařte do měkka, někdo je předem oplachuje, aby je zbavil hořkosti, ale já to nedělám. Chutnají mi takové, jaké jsou. Uvařené jáhly smíchejte se žloutky a medem. Přidejte slunečnicová semínka a pak už je to na vás. Můžete přidat burizony, mák, skořici... Důležité je sušené ovoce. Hrozinky jsou základ, ty si předem namočte do rumu. Pak doporučuji namočené křížaly, švestky a meruňky. Nakonec vmíchejte pozvolna sníh z bílků. Pečeme ve vymazané zapékací misce nebo můžeme každému upéct jeho vlastní jáhelníček v muffinové formě.



Co budete jíst na Štědrý den vy? Jste věrní kaprovi? Smaženému nebo na černo? Budete mít 9 tradičních chodů? Budete se postit, abyste viděli zlaté prasátko?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...