Přeskočit na hlavní obsah

Zimoviště

Poslední dva víkendy jsem jen kydala vrstvy hnoje a pak stlala měkkou slámu. Příprava zimoviště je neobyčejně těžká ale nutná práce. Tuhá zima je na spadnutí a to je čas, kdy zazimováváme naše zvířata. Doba jejich volného skotačení po pastvině a dvoře je u konce a až do jara budou v teplém, slámou vystlaném chlívku. Otázka je, co je pro nás jako pro chovatele lepší. V současných vyprahlých létech je pro mě osobně skoro lepší, když jsou na zimovišti. Za jiných okolností by bylo snažší nechat je na pastvě, ale v létě je sucho, že tráva neroste a tak musím objíždět celý statek a vozit jim seno, slámu, zrno a vodu. Na zimovišti je vše při ruce, ale zas je zima, často zamrzá zdroj vody, a když příjdu z práce jdu krmit, tak už je tma a musím chodit i s čelovkou. Největší problém zimoviště je ale kydání. Pokud zvířatům častpo nekydáte, brzo není v chlévě k hnutí.


Zvířata buď pochytáme do přepravek (králíky, kachny, slepice), nebo je naženeme jako stádečko do chléva. Chlév se musí pěkně vyčistit a vystlat slámou. Zvířata mají omezený, ale dostačující prostor. Tady si pobudou až do jara, na pastvu je vypustíme zas tak v půlce dubna, podle trávy.

Zvířata obecně chlad snáší dobře, mají přelínané kožíšky a zimní srst. Co jim ale vadí je průvan a vlhko, a to jim v chlévě nehrozí. Navíc se vzájemně zahřejí, jejich dech pomáhá udržovat teplotu v celém stavení.

Letos u nás v chlévě najdete 2 krávy, 5 mladých koziček, 4 velké kozy, 3 quesandské ovečky, 4 kamerunské kozičky, 7 ovcí, 1 kozlíka. Zhruba 30 slepic, 2 kohouty, hejno běžců, 3 páry kachen.  Zhruba 10 králíků a 20 krůt.To je asi vše, asi :D

Připadá mi, že kačeny to snáší nejhůře. Zdroje vody zamrzají, chybí jim bláto a tlačkání

Slepice se zle nemají, vstávají okolo osmé a spí už v půl čtvrté, málo snáší a moc si nazehrabou

Pro králíky nenastala skoro žádná změna

Kozy se mají dobře, jen se jim stýská po zelené pastvě


V chlévu je tma a špatně se fotí, tahle kamerunka mi vlezla až do objektivu

Bohunka s Aminou, Bohunka je odrostlé tele ale Amina je březí, těšte se na články o telátkách a dojení

Takhle jsem šla krmit dnes zvířata, užívejte advent :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...