Přeskočit na hlavní obsah

Zimoviště

Poslední dva víkendy jsem jen kydala vrstvy hnoje a pak stlala měkkou slámu. Příprava zimoviště je neobyčejně těžká ale nutná práce. Tuhá zima je na spadnutí a to je čas, kdy zazimováváme naše zvířata. Doba jejich volného skotačení po pastvině a dvoře je u konce a až do jara budou v teplém, slámou vystlaném chlívku. Otázka je, co je pro nás jako pro chovatele lepší. V současných vyprahlých létech je pro mě osobně skoro lepší, když jsou na zimovišti. Za jiných okolností by bylo snažší nechat je na pastvě, ale v létě je sucho, že tráva neroste a tak musím objíždět celý statek a vozit jim seno, slámu, zrno a vodu. Na zimovišti je vše při ruce, ale zas je zima, často zamrzá zdroj vody, a když příjdu z práce jdu krmit, tak už je tma a musím chodit i s čelovkou. Největší problém zimoviště je ale kydání. Pokud zvířatům častpo nekydáte, brzo není v chlévě k hnutí.


Zvířata buď pochytáme do přepravek (králíky, kachny, slepice), nebo je naženeme jako stádečko do chléva. Chlév se musí pěkně vyčistit a vystlat slámou. Zvířata mají omezený, ale dostačující prostor. Tady si pobudou až do jara, na pastvu je vypustíme zas tak v půlce dubna, podle trávy.

Zvířata obecně chlad snáší dobře, mají přelínané kožíšky a zimní srst. Co jim ale vadí je průvan a vlhko, a to jim v chlévě nehrozí. Navíc se vzájemně zahřejí, jejich dech pomáhá udržovat teplotu v celém stavení.

Letos u nás v chlévě najdete 2 krávy, 5 mladých koziček, 4 velké kozy, 3 quesandské ovečky, 4 kamerunské kozičky, 7 ovcí, 1 kozlíka. Zhruba 30 slepic, 2 kohouty, hejno běžců, 3 páry kachen.  Zhruba 10 králíků a 20 krůt.To je asi vše, asi :D

Připadá mi, že kačeny to snáší nejhůře. Zdroje vody zamrzají, chybí jim bláto a tlačkání

Slepice se zle nemají, vstávají okolo osmé a spí už v půl čtvrté, málo snáší a moc si nazehrabou

Pro králíky nenastala skoro žádná změna

Kozy se mají dobře, jen se jim stýská po zelené pastvě


V chlévu je tma a špatně se fotí, tahle kamerunka mi vlezla až do objektivu

Bohunka s Aminou, Bohunka je odrostlé tele ale Amina je březí, těšte se na články o telátkách a dojení

Takhle jsem šla krmit dnes zvířata, užívejte advent :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...