Přeskočit na hlavní obsah

Zvonky z Linze

Linecké cukroví je asi nejčastěji pečené cukroví v českých domácnostech, hned po perníčkách. Toto cukroví je snadné, chutné a neobyčejně estetické. Žluté těsto s červenou marmeládou a občas ještě zasněžené bílým cukrem. Naše kuchyně je velmi ovlivněna starou rakousko-uherkou kuchyní. Linecké cukroví sice u našich jižních sousedů neznají, ale těsto vzniklo skutečně v Rakousku, kde z něj pečou tradiční mřížkované koláče, které zná celý svět. Až české hospodyňky z těsta začaly vykrajovat drobná kolečka a kytičky. Já letos peču málo, teta peče pro všechny perníčky, rohlíčky a pracny, takže já si vzala na starost jen linecké. Jsme s přítelem zatím jen dva takže je to jedno. Bez dětí taky nemám potřebu nějak experimentovat s tvary a udělala jsem zvonky. 



Recept na linecké je snadný. Řídí se už od dob Rakouska - Uherska jasným zákonem: 1 díl cukru, 2 díly tuku, 3 díly mouky. Takže smíchejte 1:2:3 moučkový cukr, heru nebo máslo a hladkou mouku. Klidně zkuste i celozrnnou nebo špaldovou. Do těsta doporučiji přidat i citrónovou kůru nebo vanilku. Ze surovin vypracujte krásnou hladkou kouli těsta. Tu nechte aspoň 30 minut v lednici odpočinout, ideální je pak nechat těsto přes noc v chladu. Těsto pak vyválejte na tenkou placku a vykrajujte. Děti se u toho určitě skvěle zabaví. Pečte v předehřáté troubě na pečícím papíru asi 10 minut. Po vychladnutí slepujte marmeládou. Jakoukoliv, ale nejlepší je nějaká pikantnější. Třeba rybízová nebo ostružinová. 






Jaké druhy cukroví pečete letos vy? 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...