Linecké cukroví je asi nejčastěji pečené cukroví v českých domácnostech, hned po perníčkách. Toto cukroví je snadné, chutné a neobyčejně estetické. Žluté těsto s červenou marmeládou a občas ještě zasněžené bílým cukrem. Naše kuchyně je velmi ovlivněna starou rakousko-uherkou kuchyní. Linecké cukroví sice u našich jižních sousedů neznají, ale těsto vzniklo skutečně v Rakousku, kde z něj pečou tradiční mřížkované koláče, které zná celý svět. Až české hospodyňky z těsta začaly vykrajovat drobná kolečka a kytičky. Já letos peču málo, teta peče pro všechny perníčky, rohlíčky a pracny, takže já si vzala na starost jen linecké. Jsme s přítelem zatím jen dva takže je to jedno. Bez dětí taky nemám potřebu nějak experimentovat s tvary a udělala jsem zvonky.
Recept na linecké je snadný. Řídí se už od dob Rakouska - Uherska jasným zákonem: 1 díl cukru, 2 díly tuku, 3 díly mouky. Takže smíchejte 1:2:3 moučkový cukr, heru nebo máslo a hladkou mouku. Klidně zkuste i celozrnnou nebo špaldovou. Do těsta doporučiji přidat i citrónovou kůru nebo vanilku. Ze surovin vypracujte krásnou hladkou kouli těsta. Tu nechte aspoň 30 minut v lednici odpočinout, ideální je pak nechat těsto přes noc v chladu. Těsto pak vyválejte na tenkou placku a vykrajujte. Děti se u toho určitě skvěle zabaví. Pečte v předehřáté troubě na pečícím papíru asi 10 minut. Po vychladnutí slepujte marmeládou. Jakoukoliv, ale nejlepší je nějaká pikantnější. Třeba rybízová nebo ostružinová.
Jaké druhy cukroví pečete letos vy?
Komentáře
Okomentovat