Přeskočit na hlavní obsah

Domácí pekař 4. díl: Náplně a buchty

Tento článek se bude trochu vymykat normálu z této rubriky. Půjde v něm hlavně o sladké náplně obecně a jako bonus bude recept na buchty, ačkoliv my děláme buchty ze stejného těsta jako koláče, takže to bude jen trochu opakování.



Maková náplň

Makovou náplň absolutně miluju. Na internetu se to jen hemží nejrůznějšími recepty na tu nejlepší. Obsahují mraky ingrediencí od vroucího mléka po strouhaný perník. Já mám ale nejraději 200 g mlétého máku povařeného v 200 ml vody. Mák jen nespařuji, ale chvíli přímo vařím. Dochucuji jen švestkovými povidly a skořicí. Taková náplň mi chutná nejvíce. Vy ale můžete použít moučkový cukr na doslazení, a na dochucení vanilku, rum nebo cokoliv, na co přísahala vaše babička nebo maminka.

Tvarohová náplň

Tvarohovou náplň děláme z domácího měkkého tvarohu. To je základ. Pak přidávám jen moučkový cukr a žloutek. Pokud je tvaroh hodně hustý ředíme ho zakysanou smetanou. Do tvarohu přidávám ještě vanilku.

Variant je ale mnoho, někdo nedává vajíčko a ředí tvaroh mlékem. Někdo přidává vanilkový pudinkový prášek. Ředit se dá i vodou. Tvaroh si nejlépe rozumí s hrozinkami, které se namáčí do vody ochucené rumem.

Šiml

Možná, že jste už tohle slovo slyšeli, ale nevěděli jste, co to vlastně je. Šiml je skvělá a chutná nápň. Jde o makovou náplň rozmíchanou v tvarohu. A uznejte, že kombinace tvaroh a mák je vždy dokonalá.


Povidla

O povidlech jsem přímo napsala článek, který si můžete přečíst tady. Povidla jsou moc oblíbená a to ve všech jejich variantách, i když já zůstávám věrná těm švestkovým.

Mrkvová náplň

Dnes už ji příliš nepoužíváme, protože neznáme nedostatek, ale dříve mrkev nahrazovala v pokrmech nedostatkový cukr, med nebo další produkty, které zrovna nebyly k mání. Mrkev stačí nastrouhat na jemno, přidat citrónovou kůru, skořici a trochu cukru. Stejně se připravovaly náplně z brambor nebo řepy cukrovky a máku.

Ořechová náplň

Moje nejméně oblíbená :D Já ji nedělám, protože nám prostě moc nejede. Pomleté vlašáky smíchejte s mlékem, máslem, moučkovým cukrem a pomletými piškoty.

A teď ty buchty! Buchty děláme podle úplně stejného receptu jako koláče, ale dost možná máte v rodině nějaký jiný osvědčený recept. Těsto pokrájíme na válečky a ty na kolečka. Kolečko roztáhneme a naplníme velkou dávkou. S trochou šikovnosti pak vytvoříme raneček a z něj pak kuličku s náplní uvnitř. Vyskládáme do plechu a mažeme rozpuštěným sádlem, budou mít pak krásnou krustičku. Pečeme. V naší chlebové peci obvykle stačí 15 -20  minut.





Ke kávičce :) Ale pozor, nejezte je hned vařicí, jinak vás čeká bolabřich :D

Taky pečete Honzovy buchty? Jakou náplň máte nejraději? Podělíte se o nějakým receptem po babičce?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...