Maková náplň
Makovou náplň absolutně miluju. Na internetu se to jen hemží nejrůznějšími recepty na tu nejlepší. Obsahují mraky ingrediencí od vroucího mléka po strouhaný perník. Já mám ale nejraději 200 g mlétého máku povařeného v 200 ml vody. Mák jen nespařuji, ale chvíli přímo vařím. Dochucuji jen švestkovými povidly a skořicí. Taková náplň mi chutná nejvíce. Vy ale můžete použít moučkový cukr na doslazení, a na dochucení vanilku, rum nebo cokoliv, na co přísahala vaše babička nebo maminka.
Tvarohová náplň
Tvarohovou náplň děláme z domácího měkkého tvarohu. To je základ. Pak přidávám jen moučkový cukr a žloutek. Pokud je tvaroh hodně hustý ředíme ho zakysanou smetanou. Do tvarohu přidávám ještě vanilku.
Variant je ale mnoho, někdo nedává vajíčko a ředí tvaroh mlékem. Někdo přidává vanilkový pudinkový prášek. Ředit se dá i vodou. Tvaroh si nejlépe rozumí s hrozinkami, které se namáčí do vody ochucené rumem.
Možná, že jste už tohle slovo slyšeli, ale nevěděli jste, co to vlastně je. Šiml je skvělá a chutná nápň. Jde o makovou náplň rozmíchanou v tvarohu. A uznejte, že kombinace tvaroh a mák je vždy dokonalá.
Povidla
O povidlech jsem přímo napsala článek, který si můžete přečíst tady. Povidla jsou moc oblíbená a to ve všech jejich variantách, i když já zůstávám věrná těm švestkovým.
Mrkvová náplň
Dnes už ji příliš nepoužíváme, protože neznáme nedostatek, ale dříve mrkev nahrazovala v pokrmech nedostatkový cukr, med nebo další produkty, které zrovna nebyly k mání. Mrkev stačí nastrouhat na jemno, přidat citrónovou kůru, skořici a trochu cukru. Stejně se připravovaly náplně z brambor nebo řepy cukrovky a máku.
Ořechová náplň
Moje nejméně oblíbená :D Já ji nedělám, protože nám prostě moc nejede. Pomleté vlašáky smíchejte s mlékem, máslem, moučkovým cukrem a pomletými piškoty.
A teď ty buchty! Buchty děláme podle úplně stejného receptu jako koláče, ale dost možná máte v rodině nějaký jiný osvědčený recept. Těsto pokrájíme na válečky a ty na kolečka. Kolečko roztáhneme a naplníme velkou dávkou. S trochou šikovnosti pak vytvoříme raneček a z něj pak kuličku s náplní uvnitř. Vyskládáme do plechu a mažeme rozpuštěným sádlem, budou mít pak krásnou krustičku. Pečeme. V naší chlebové peci obvykle stačí 15 -20 minut.
Ke kávičce :) Ale pozor, nejezte je hned vařicí, jinak vás čeká bolabřich :D |
Taky pečete Honzovy buchty? Jakou náplň máte nejraději? Podělíte se o nějakým receptem po babičce?
Komentáře
Okomentovat