Přeskočit na hlavní obsah

Domácí řezník 3.díl: Jitrnice

Jitrnice nebo taky jaternice jsou naprosto tradiční českou zabijačkovou pochoutkou. Je třeba si ale uvědomit, že tento produkt vznikl jen proto, že lidé chtěli zužitkovat absolutně vše z pašíka, kterého celý rok vykrmovali. Z prasete lidé spracovali vše kromě obsahu střev, kůže na vepřovici, štětiny na kartáče...Toto je poslední článek plný masa před adventním půstem. Další pokračování domácího řezníka bude o masopustu, ale zase se můžete těším na skvělé postní a pak vánoční dobroty.

Někdo má radši jelita, někdo jitrnice. Chutnají totiž docela odlišně a jejich příprava je taky různá. Já ze zabijačky nic nejím, kromě škvarek, sádla a masa. Nicméně když je luna ve správné konstelaci :D a já někde dostanu jitrnici, která je hodně šizená (to znamená, že jsem se v tom celý den nehrabala a že je v ní víc buchty než jater), tak jí opečenou sním s chlebem. Jelito do mě nedostanete :)

Na jitrnice potřebujete ovar. Tím vás odkazuji na 1. díl domácího řezníka, kde je postup přípravy ovaru. Nezbytná je i buchta. Buchtu si připravíte tak, že smícháte hrubou mouku, sůl, droždí a vodu. Těsto vylijte na vymaštěný plech a pečte na 180 asi hodinku. Buchtu pečte aspoň den dopředu. Musí oschnout a zatvrdnout.


Buchtu pak pokrájejte na kousky a namočte do vody, aby změkla, pak z ní vodu vymačkejte. Ovarové maso, klidně trochu tlustější (to nejtlutší si nechte do jelit) namelte na strojku, k masu přidejte pomletá syrová játra. Na sádle osmahněte cibulku a tu přidejte do směsi, okořeňte solí, pepřem, majoránkou, mletým kmínem a česnekem. Do požadované řidčí konzistence dolijte vývar z ovaru. Směs pak plňte do střívek. používají se vepřová střeva, které si zašpejlujete nebo zasponkujete sponkovačkou. Jitrnice můžete plnit mechanicky nabíječkou nebo postaru ručně, což ale není vůbec snadné. Říká se, že to je jako dojení naopak. Rukou vystřikujete směs do střeva. Pak znovu zašpejlujte špičatou špejlí. Jitrnice pak vhoďte do vody, která ale musí mít 80 stupňů. V žádném případě nesmí vařit, jinak vám popraskají. V této vodě je necháme 20 minut. Jitrnice je nejlepší teplá s chlebem nebo se dá opéct na pánvičce k bramborám. Uchovávejte v chladu asi 5 dní.





Máte radši jelita nebo jitrnice? Zvládli byste nabíjení rukou? Děláte ještě vůbec tradiční zabijačky?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...