Přeskočit na hlavní obsah

Domácí řezník 3.díl: Jitrnice

Jitrnice nebo taky jaternice jsou naprosto tradiční českou zabijačkovou pochoutkou. Je třeba si ale uvědomit, že tento produkt vznikl jen proto, že lidé chtěli zužitkovat absolutně vše z pašíka, kterého celý rok vykrmovali. Z prasete lidé spracovali vše kromě obsahu střev, kůže na vepřovici, štětiny na kartáče...Toto je poslední článek plný masa před adventním půstem. Další pokračování domácího řezníka bude o masopustu, ale zase se můžete těším na skvělé postní a pak vánoční dobroty.

Někdo má radši jelita, někdo jitrnice. Chutnají totiž docela odlišně a jejich příprava je taky různá. Já ze zabijačky nic nejím, kromě škvarek, sádla a masa. Nicméně když je luna ve správné konstelaci :D a já někde dostanu jitrnici, která je hodně šizená (to znamená, že jsem se v tom celý den nehrabala a že je v ní víc buchty než jater), tak jí opečenou sním s chlebem. Jelito do mě nedostanete :)

Na jitrnice potřebujete ovar. Tím vás odkazuji na 1. díl domácího řezníka, kde je postup přípravy ovaru. Nezbytná je i buchta. Buchtu si připravíte tak, že smícháte hrubou mouku, sůl, droždí a vodu. Těsto vylijte na vymaštěný plech a pečte na 180 asi hodinku. Buchtu pečte aspoň den dopředu. Musí oschnout a zatvrdnout.


Buchtu pak pokrájejte na kousky a namočte do vody, aby změkla, pak z ní vodu vymačkejte. Ovarové maso, klidně trochu tlustější (to nejtlutší si nechte do jelit) namelte na strojku, k masu přidejte pomletá syrová játra. Na sádle osmahněte cibulku a tu přidejte do směsi, okořeňte solí, pepřem, majoránkou, mletým kmínem a česnekem. Do požadované řidčí konzistence dolijte vývar z ovaru. Směs pak plňte do střívek. používají se vepřová střeva, které si zašpejlujete nebo zasponkujete sponkovačkou. Jitrnice můžete plnit mechanicky nabíječkou nebo postaru ručně, což ale není vůbec snadné. Říká se, že to je jako dojení naopak. Rukou vystřikujete směs do střeva. Pak znovu zašpejlujte špičatou špejlí. Jitrnice pak vhoďte do vody, která ale musí mít 80 stupňů. V žádném případě nesmí vařit, jinak vám popraskají. V této vodě je necháme 20 minut. Jitrnice je nejlepší teplá s chlebem nebo se dá opéct na pánvičce k bramborám. Uchovávejte v chladu asi 5 dní.





Máte radši jelita nebo jitrnice? Zvládli byste nabíjení rukou? Děláte ještě vůbec tradiční zabijačky?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...